• 25 Ιανουαρίου, 2022

Νέες πληροφορίες για “lockdown”: Αυτά είναι τα μέτρα που επιβάλλονται τις επόμενες μέρες

 Νέες πληροφορίες για “lockdown”: Αυτά είναι τα μέτρα που επιβάλλονται τις επόμενες μέρες

Το αθωράκιστο για άλλη μια φορά ΕΣΥ δέχεται αφόρητη πίεση ενώ καθημερινός αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων ξαναφέρνουν στο προσκήνιο πληροφορίες για πρόσθετα μέτρα ακόμη και για lockdown σε ορισμένους κλάδους. Μάλιστα τα σενάρια αναζωπυρώνονται μετά την αναβολή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας για τον Απρίλιο εξαιτίας της νέας μετάλλαξης, που ανακοίνωσε χθες κατά το προσυνέδριο στα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση έχει «στο συρτάρι» πρόσθετα μέτρα, τα οποία είναι:

  • Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως για το χώρο της εστίασης υπάρχει το ενδεχόμενο για lockdown μία ή δύο εβδομάδες. Κυβερνητικά στελέχη πάντως διέψευδαν ότι εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο και επέμεναν ότι δεν αλλάζει τίποτε στη στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση του νέου κύματος κοροναϊού.

Επίσης στη συζήτηση έχει μπει και η επέκταση των διαγνωστικών ελέγχων σε εμβολιασμένους πολίτες. Καθώς η συμπλήρωση του εξαμήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού πλησιάζει για όλο και περισσότερους πολίτες με την επακόλουθη μείωση της ανοσίας, συχνότερα είναι και τα κρούσματα στους εμβολιασμένους. Αυτή τη στιγμή, περίπου 20% από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, αντιστοιχεί σε εμβολιασμένα άτομα.

Τις επόμενες ημέρες, θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και θα φανεί, αν θα πρέπει να περιμένουμε έως τις 13 Δεκεμβρίου, μια ενίσχυση των μέτρων.

Το τελευταίο σενάριο που έχει κυκλοφορήσει αφορά σε ωράριο στην εστίαση, δηλαδή να κλείνουν εστιατόρια, μπαρ κλπ το βράδυ, πχ τα μεσάνυχτα. Και ένα τέτοιο μέτρο βέβαια θα προκαλούσε νέο γύρο αντιδράσεων από τους καταστηματάρχες της εστίασης, εφόσον δεν συνοδευόταν από μέτρα στήριξης. Αλλά τα χρήματα δεν υπάρχουν και η ενεργειακή κρίση κάνει ακόμη πιο στενά τα οικονομικά περιθώρια.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι το πιθανότερο είναι να μην επιβληθεί ωράριο ή γενικά οριζόντια μέτρα στην εστίαση. Δεν απέκλειαν όμως να απαγορευτεί η πρόσβαση και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης για τους ανεμβολίαστους. Ή να χρειάζεται πλέον 24ωρο και όχι 48ωρο rapid test για την πρόσβαση ανεμβολίαστων πχ σε λιανεμπόριο.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού έως τα Χριστούγεννα, ειδικά όσον αφορά στον αριθμό των θανάτων. Όπως εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Ο μέσος όρος θανάτων θα είναι περίπου στο 75-80 που σημαίνει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα φτάσουμε ίσως και τους 20.000 νεκρούς. Ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΪ εξέφρασε την ελπίδα να μη δούμε πολλές μέρες τριψήφιο αριθμό θανάτων.

Σε ό,τι αφορά στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε ότι είναι μια εξέλιξη που πρέπει να ανησυχεί τους ειδικούς και τους οργανισμούς υγείας, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητο τον πανικό που έχει προκύψει στον απλό κόσμο, στις αγορές και στις οικονομίες των χωρών.