ΝΔ: Γνωστή η δημαγωγία και η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ που ανεμίζει τα λάβαρα του λιγνίτη

 ΝΔ: Γνωστή η δημαγωγία και η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ που ανεμίζει τα λάβαρα του λιγνίτη

Η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ που εγκαινιάστηκε, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «δημαγωγία και τη διγλωσσία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλά ότι η απολιγνιτοποίηση έχει δρομολογηθεί εδώ και μία δεκαετία. Όσα χρόνια κυβερνούσε, η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Από 19,5 τεραβατώρες, σε 10 τεραβατώρες ετησίως. Εμφανίζεται λοιπόν σήμερα λάβρος υπέρμαχος του λιγνίτη όταν δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τη χώρα για την μεταλιγνιτική εποχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Αζατμπέκ Ομουρμπέκοβ: Οι Ουκρανοί επικήρυξαν τον “χασάπη” της Bucha – Ποιος είναι ο Ρώσος αντισυνταγματάρχης

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε σήμερα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η χώρα, από το 2019, κινείται γρήγορα στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλά ότι η απολιγνιτοποίηση έχει δρομολογηθεί εδώ και μία δεκαετία. Όσα χρόνια κυβερνούσε, η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Από 19,5 τεραβατώρες, σε 10 τεραβατώρες ετησίως. Εμφανίζεται λοιπόν σήμερα λάβρος υπέρμαχος του λιγνίτη όταν δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τη χώρα για την μεταλιγνιτική εποχή.

Ο λιγνίτης είναι ακριβός και ρυπογόνος. Ήταν ο πόλεμος που οδήγησε το φυσικό αέριο σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή, για να γίνει προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

Λόγω αυτής της εξέλιξης, η Ελλάδα και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κάποιες μικρές τροποποιήσεις των σχεδίων τους για την ενεργειακή μετάβαση. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για την επόμενη διετία θα αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, μεγιστοποιώντας κατά 50% την εξόρυξή του, ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. 

Η μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας, από Ανανεώσιμες Πηγές, είναι στρατηγική επιλογή και είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι Έλληνες ξέρουν καλά τη δημαγωγία και τη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ. Που ανεμίζει και τα λάβαρα του λιγνίτη και την πράσινη παντιέρα. Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει της επιπτώσεις της πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης στους πολίτες. Αλλά οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη που δεν θα κινδυνεύει από κλιματικό αφανισμό. Και σε αυτό στοχεύουν οι πολιτικές μας».

Μανώλης Δράκος