Μπάιντεν: “Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι σαν μία φωνή για να στηρίξουν την Ουκρανία” – Μητσοτάκης: “Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”

 Μπάιντεν: “Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι σαν μία φωνή για να στηρίξουν την Ουκρανία” – Μητσοτάκης: “Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η φιλία μας και η εταιρική μας σχέση βρίσκεται στο απόγειό της», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατά τη δεξίωση στον Λευκό Οίκο, μετά τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικές αξίες, σημείωσε ο κ. Μπάιντεν. Έδωσε έμφαση στη δημοκρατία, η οποία – όπως είπε – σήμερα κινδυνεύει και έκανε εκτενή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας την Ρωσία για βαρβαρότητες.

Μητσοτάκης προς Μπάιντεν: “Θα προχωρήσουμε στην αγορά ενός σμήνους F-35”

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι σαν μία φωνή για να στηρίξουν την Ουκρανία, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Υποστηρίξαμε την Ουκρανία για λόγους αρχής αλλά και για να προστατεύσουμε την διεθνή τάξη, για την προστασία του διεθνούς δικαίου» τόνισε, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα σε αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστεί, είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Έδωσε έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα για την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας για συνεργασία με τις ΗΠΑ για τα F-35.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειό τους.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Αλεξανδρούπολη είναι κόμβος ενέργειας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Μαζί, Ελλάδα και ΗΠΑ, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο, ενώ αναφέρθηκε και στην «άδικη επίθεση στην Ουκρανία».

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα έγινε δεκτός ο πρωθυπουργός από τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχαν νωρίτερα μπροστά στις κάμερες αναφέρθηκαν στα κοινά δημοκρατικά ιδεώδη και τους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών, ενώ, όπως τόνισαν και οι δύο ηγέτες, οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

«Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι – θεωρώ – πιο σημαντική από ποτέ», τόνισε  ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Μπάιντεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιθετικότητα της Ρωσίας. «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις ΗΠΑ, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία και βάλλει κατά της καθεστηκυίας τάξης, είπε ο Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος σχολίασε ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε αλληλέγγυοι τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη» είπε ο κ. Μπάιντεν στον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ».

«Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Θα γιορτάσουμε τα 201 έτη από την ανεξαρτησία σας», είπε ο Τζο Μπάιντεν και αναφέρθηκε στην προσωπική φιλία που τον συνδέει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στα δημοκρατικά ιδεώδη που μοιράζονται οι δύο χώρες. «Ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι – θεωρώ – πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες» είπε ο Τζο Μπάιντεν στον πρωθυπουργό.

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις ΗΠΑ, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Με αλληλεγγύη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τόνισε πως «αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή». «Επομένως», είπε, «όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά Άρθρα