Μητσοτάκης από Βίλνιους: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια

 Μητσοτάκης από Βίλνιους: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια

Στο Βίλνιους βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών. Στη λιθουανική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στη συγκεκριμένη Σύνοδο συμμετέχουν ηγέτες από 13 κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Βαλτικής Θάλασσας,της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας (μεταξύ τους η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ρουμανία). Εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού, στη λιθουανική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη, στις μεταφορές και στα logistics στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρωταγωνιστή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που παίζει κυρίαρχο ρόλο και στην ενεργειακή στήριξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών.

«Όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι επίσημο μέλος της πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών από πέρυσι και είναι μια πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε αυτή την σημαντική σύνοδο η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο σημαντικής γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ανοίγοντας το νότιο διάδρομο διασυνδεσιμότητας είτε αυτός περιλαμβάνει τις μεταφορές, είτε την ενέργεια, καθώς μπορούμε να γίνουμε η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια είτε αυτό είναι φυσικό αέριο είτε ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το νότο στο βορρά. Και αν το σκεφτεί αυτό κανείς με γεωγραφικούς όρους η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας των 3 θαλασσών και δικαιολογείται να ονομαστεί πρωτοβουλία των 4 θαλασσών, καθώς άνοιξε ο νότιος διάδρομος στο Αιγαίο. Προσβλέπω σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα θέματα στην ατζέντα είναι η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, αλλά και στα ψηφιακά έργα, τη στιγμή που στην Ευρώπη η απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια είναι στην πρώτη γραμμή. Η παρουσία του Ζελένσκι, όπως είναι φυσικό, θα θέσει στο επίκεντρο των ηγετών και την κατάσταση του μετώπου στην Ουκρανία, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του Κιέβου, ώστε να ανταποκριθεί στις έντονες ρωσικές επιθέσεις.

Σχετικά Άρθρα