Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή – Επιστρέφει εσπευσμένα από τις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας

 Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή – Επιστρέφει εσπευσμένα από τις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας

Για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις κάνει λόγο ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη τόσο της κυβέρνησης όσο και του ιδίου προσωπικά για την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι εξελίξεις αυτές πυροδοτούν και μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και για το λόγο αυτό συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα στις 18:00 υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ.

Εκεί αναμένεται να εξεταστούν όλα τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται με βάση όλα αυτά που έχουν συμβεί από τα ξημερώματα και μετά, καθώς οι προεκτάσεις αυτής της ανάφλεξης είναι πολλές και είναι πολλές οι πτυχές τους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι στο ΚΥΣΕΑ “θα δηλώσουμε με κάθε τρόπο τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας αυτής της έντασης“.

Επιστρέφει για το ΚΥΣΕΑ ο Νίκος Δένδιας

Την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ καταδικάζει απερίφραστα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες επιδεινώνουν τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Μάλιστα, λόγω των εξελίξεων ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας επιστρέφει εσπευσμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συμμετάσχει στο ΚΥΣΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν αναχωρήσει ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όπως έχει πει πολλές φορές, η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν είναι ευλογημένη στην τοποθεσία της γεωγραφίας της.

“Δυστυχώς όπως όλοι γνωρίζεται υπάρχει μία εξελισσόμενη κρίση μεταξύ του ισραήλ και του Ιράν στην περιοχή μας. Πάντα λέω στις ομιλίες μου ότι η Ελλάδα δεν είναι ευλογημένη στην τοποθετεία της στη γεωγραφία. Βρίσκεται σε μία περιοχή με κρίσης που συμβαίνουν ξανά και ξανά. Λόγω του χαρτοφυλακείου μου θα πρέπει να συμμετάσχω στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας την Κυριακή του απόγευμα. Πρέπει να επιστρέψω εσπερισμένα στην Αθήνα” τόνισε.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Την αντίδρασή τους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη επίδειξη ισχύος εις βάρος του Ισραήλ και να επισημαίνει πως “καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση και στην απαραίτητη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας”.

Καταδικαστέα η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με πολύ σοβαρούς κινδύνους για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την επίθεση του Ιράν και αναφέρει χαρακτηριστικά πως η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες για την άμεση αποφυγή επέκτασης της σύρραξης, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για την προστασία των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Από την πλευρά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος τονίζει ότι η ιρανική επίθεση συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και σημειώνει πως οι λαοί της περιοχής, μαζί και ο ελληνικός λαός είναι στη δίνη μεγάλων κινδύνων. “Τώρα να δυναμώσει η λαϊκή απαίτηση“, αναφέρει το ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να αποσύρει άμεσα τη στήριξή της στο “κράτος δολοφόνο” του Ισραήλ, όπως το αναφέρει, και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο σημειώνει: “Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην ανοίξει και αυτό το μέτωπο, γιατί τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ισραήλ και Ιράν μπορούν να βάλουν φωτιά σε όλο τον πλανήτη“.

Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά την ιρανική επίθεση ζήτησε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος σημειώνει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες. “Η Νέα Αριστερά καλεί την ελληνική κοινωνία σε φιλειρηνικό συναγερμό. Να ηχήσει σε όλη τη χώρα το σύνθημα όχι στον πόλεμο“.

Σχετικά Άρθρα