Μόσχα σε Κίεβο: Σηκώστε λευκές σημαίες για να σας αφήσουμε να φύγετε από το Azovstal

 Μόσχα σε Κίεβο: Σηκώστε λευκές σημαίες για να σας αφήσουμε να φύγετε από το Azovstal

Η Ρωσία εμφανίζεται «έτοιμη να επιτρέψει στα ουκρανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη» σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εφόσον σηκώσουν λευκές σημαίες.

Η Μόσχα λέει ότι είναι έτοιμη να σταματήσει τα πυρά για να επιτρέψει στους ανθρώπους να φύγουν, εάν οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις καταθέσουν τα όπλα.

«Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εισαγάγει ένα καθεστώς σιωπής και να ανακοινώσει μια ανθρωπιστική παύση για την εκκένωση των αμάχων”, μεταδίδει το BBC επικαλούμενο τη Μόσχα ενώ μάλιστα σημειώνεται ότι η κατάπαυση θα ξεκινήσει μόλις υψωθούν λευκές σημαίες.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το υπουργείο, οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας και ορισμένων δυτικών χωρών ότι η Ρωσία απαγορεύει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη είναι “αβάσιμοι”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το υπουργείο διαβεβαιώνει ακόμη ότι οι πολίτες που θα απομακρυνθούν θα έχουν την επιλογή να μεταφερθούν σε εδάφη υπό ουκρανικό ή ρωσικό έλεγχο, οι ουκρανοί στρατιώτες θα λάβουν καλή μεταχείριση και οι τραυματίες θα λάβουν φροντίδα.

“Αυτή η ανθρωπιστική πρωτοβουλία από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ισχύει 24 ώρες το 24ωρο”, συνεχίζει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι “λεωφορεία και αυτοκίνητα”, καθώς και ασθενοφόρα, είναι μόνιμα διαθέσιμα και έτοιμα “να μεταφέρουν ανθρώπους”.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει διαβιβάσει αυτή την πρόταση στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ, στον ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και ότι αυτό το μήνυμα θα μεταδίδεται κάθε 30 λεπτά “από όλα τα ραδιοφωνικά δίκτυα προς τους ουκρανικούς ένοπλους σχηματισμούς του Αζοφστάλ”.

Χρήστος Σταθόπουλος