• 5 Δεκεμβρίου, 2021

Μάσκες… διπλές: Η επιστροφή του μέτρου – Διαρκείς συσκέψεις για το γρίφο της πανδημίας

 Μάσκες… διπλές: Η επιστροφή του μέτρου – Διαρκείς συσκέψεις για το γρίφο της πανδημίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα πρέπει να καταλήξουν σε προτάσεις οι οποίες δεν θα διαταράσσουν την σημερινή κανονικότητα αλλά θα είναι και ασπίδα προστασίας από την διασπορά του ιού. Οι περιορισμοί που υπάρχουν δεν είναι λίγοι ειδικά για τους ανεμβολίαστους αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η μάσκα στις κόκκινες περιοχές θα γίνει υποχρεωτική για όλους ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η διπλή μάσκα προστασίας θα είναι απαραίτητη στα μέσα μεταφοράς.

Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνουν σε καμία περίπτωση απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά μπορεί για παράδειγμα να είναι ακόμα και απαγόρευση των συναθροίσεων και συγκεκριμένων εκδηλώσεων.
Όσο πάντως ο κόσμος αρχίζει και κλείνεται λόγω καιρού σε χώρους που δεν αερίζονται και κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια ειδικά όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, τα κρούσματα θα αυξάνονται.

Από τον περασμένο Ιούλιο έχει μπει στο στόχαστρο των ειδικών νέα μετάλλαξη της παραλλαγής Δέλτα η οποία προκαλεί έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων. Η μετάλλαξη αυτή, η Delta Plus έχει αρχίσει πλέον και κυριαρχεί στην Βρετανία και είναι ζήτημα χρόνου να ταξιδέψει και αλλού.

Αυτό που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα είναι να φανεί πιο μεταδοτική από την Delta αλλά και να χαρακτηριστεί παραλλαγή που προκαλεί πηγή ανησυχίας.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19 στη Βρετανία, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα μετάλλαξη Delta+.

Χιλιάδες κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες (Τρίτη) είναι 3.739, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 700.959 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.144 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.447 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356 (64.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 312 (87.64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (12.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.253 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή -9.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).