Προειδοποίηση Λινού για “κοκτέιλ” γρίπης και κοροναϊού: “Άμεσα μέτρα” – “Καθημερινά τεστ και μάσκες στα σχολεία”

 Προειδοποίηση Λινού για “κοκτέιλ” γρίπης και κοροναϊού: “Άμεσα μέτρα” – “Καθημερινά τεστ και μάσκες στα σχολεία”

Για την πίεση που παρατηρείται στα νοσοκομεία, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων ίωσηςγρίπης και κοροναϊού  μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ενώ επισήμανε πως πρέπει να φοράμε μάσκα.

«Έχουμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι περιμέναμε και δεν υπήρξε κανενός είδους προετοιμασία και εκπαίδευση ώστε να μπορέσει το προσωπικό να απαντήσει σε αυτού του είδους τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1.

Ερωτηθείσα για τα μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί προηγουμένως, είπε πως, ήταν θέμα επικοινωνίας και η λογική θα ήταν «η πρόληψη με μέτρα προστασίας και εμβόλια», αναφέρθηκε δε και στην ανακοίνωση της Ένωσης Παιδιάτρων για τον μη εμβολιασμό των παιδιών.

«Χρειάζεται πολύ έρευνα για να δούμε ότι τα παιδιά νοσούν επειδή τα προστατέψαμε πολύ ή λόγω του ότι οι νέοι ιοί είναι διαφορετικοί», είπε στην παρατήρηση για το μήπως τα παιδιά νοσούν τόσο λόγω των μέτρων υπερπροστασίας των προηγούμενων χρόνων.

Ερωτηθείσα για το αν θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι ιώσεις, απάντησε θετικά «αν πάρουμε άμεσα μέτρα:

  • Τα παιδιά στο σχολείο μόνο με μάσκα
  • Καθημερινά τεστ σε χώρους που συγκεντρώνεται κόσμος».

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικά τα μέτρα αυτά, απάντησε πως, «είναι σχετικό και θέμα επικοινωνίας η υποχρεωτικότητα των μέτρων. Αλλά το να βάζει κάποιος μάσκα είναι θέμα κατανόησης».

Για τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορονοϊού, τον long covid, είπε πως, «όλες οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει, ωστόσο πρόκειται για φαινόμενο που ούτε μελετήσαμε, ούτε αντιμετωπίσαμε ακόμα».

Αναφορικά με το εμβόλιο, η κυρία Λινού επισήμανε πως «το εμβόλιο κάνει δύο πράγματα: πρώτον μας προστατεύει άμεσα και το δεύτερο να αντιμετωπίσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα, αφού κατανοήσουμε ποια είναι».