• 5 Μαρτίου, 2021

Καναδάς: Συνελήφθη ένοπλος έξω από το σπίτι του Τριντό

 Καναδάς: Συνελήφθη ένοπλος έξω από το σπίτι του Τριντό

Συναγερμός στον Καναδά από εισβολή ενόπλου στο χώρο που βρίσκεται η κατοικία του πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος δεν βρισκόταν εκεί την ώρα του περιστατικού.

Ο ένοπλος συνελήφθη χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο. «Περίπου στις 6.40 το πρωί (τοπική ώρα) ένας ένοπλος άνδρας κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον χώρο (…) ο πρωθυπουργός και η γενική κυβερνήτρια δεν βρίσκονταν εκεί τη στιγμή του συμβάντος», ανέφερε μέσω του Twitter η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία.

Ο Τριντό και η οικογένειά του ζουν σε σπίτι μέσα στο κτήμα του Ρίντο Χολ, της κατοικίας της γενικής κυβερνήτριας Τζούλι Παγιέτ, η οποία είναι η επίσημη εκπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ στον Καναδά. Το Ρίντο Χολ βρίσκεται μέσα σε μια δασωμένη έκταση περίπου μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου, στην Οτάβα. Εκπρόσωπος του Τριντό επιβεβαίωσε ότι ο 48χρονος πρωθυπουργός δεν ήταν στην επίσημη κατοικία του. Ο Τριντό, που είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά, διαθέτει και μια θερινή κατοικία που απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Οτάβα.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου από το 1865 έχουν δολοφονηθεί τέσσερις πρόεδροι, στον Καναδά δεν έχει σημειωθεί σχεδόν κανένα σοβαρό επεισόδιο πολιτικής βίας. Μία εξαίρεση ήταν η απαγωγή και η δολοφονία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Κεμπέκ, το 1970, από μια ριζοσπαστική οργάνωση που διεκδικούσε την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής. Πέρσι τον Οκτώβριο, σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ο Τριντό φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο επειδή οι Αρχές εκτίμησαν ότι υπήρχε μια «απειλή» για την ασφάλειά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian