Καναδάς-Μητσοτάκης: “Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα – Είμαστε κέντρο τεχνολογίας”

 Καναδάς-Μητσοτάκης: “Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα – Είμαστε κέντρο τεχνολογίας”

Συζήτηση με τον επιχειρηματία Nik Nanos είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Economic Club of Canada στο Τορόντο, ενώ στο ακροατήριο βρίσκονταν εκπρόσωποι πολλών επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις ξένες επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, καθώς μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft κ.α έχουν επιλέξει τη χώρα μας. Κάτι τέτοιο, είπε ο πρωθυπουργός, ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες αντίστοιχες εταιρείες.

Αναφορικά με την οικονομία της χώρας, υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, ενώ για τις σχέσεις με τον Καναδά τόνισε πως «είμαστε στο ίδιο “στρατόπεδο“, έχουμε την ίδια πολιτική στον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ίδιες ανησυχίες απέναντι στην κλιματική αλλαγή». Συμπλήρωσε πως ο Καναδάς έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και πως οι Καναδοί είναι υπέρμαχοι της ελληνικής επιτυχίας. Αναφέρθηκε παράλληλα στους πόρους του Καναδά που έρχονται στην Ελλάδα, επικαλούμενος το παράδειγμα του αεροδρομίου της Αθήνας. Αντίστοιχα όμως, επισήμανε πως και πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν το βλέμμα τους στον Καναδά.

Σχετικά με την ελληνική διασπορά και το τι θα είχε να πει στους Έλληνες του Καναδά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημαντικότητα της επιστολικής ψήφου. «Για πρώτη φορά θα έχετε το δικαίωμα να ψηφίσετε». Είπε πως πρόκειται για μία δοκιμαστική διαδικασία καθώς θα ισχύει για τις ευρωεκλογές, ενώ τόνισε πως κάτι ανάλογο αναμένεται να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές. Υπογράμμισε ωστόσο πως ό,τι γίνεται στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα.

Το εμπόριο επηρεάζει την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε στη συνέχεια ενώ ανέφερε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε άρδην πολλά δεδομένα, όπως στον τομέα των σιτηρών και της ενέργειας. Ιδίως για την ενέργεια, είπε, πως η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί την είσοδο πηγών ενέργειας από άλλες χώρες προς την Ευρώπη. Τόνισε παράλληλα πως η χώρα μας θα αναπτυχθεί πολύ περισσότερο μέχρι το 2030 και θα γίνει ένα κέντρο διαμετακόμισης, ένα κέντρο logistics. «Ήδη επενδύουμε στα τρένα μας» και συμπλήρωσε πως «πιστεύω ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η σχέση μας με την Ινδία. Χαρακτήρισε τη χώρας μας ως «κλειδί» καθώς βρίσκεται στη μέση πολλών χωρών.

«Η οικονομία αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με καλό ρυθμό. Επενδύουμε σε μικροοικονομία ισχυρή και σταθερή μακροοικονομία. Το έλλειμμα μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν έχουμε καμία σχέση με όσα πήγαν στραβά πριν δέκα χρόνια. Τα αφήσαμε πίσω μας και έχουμε μια σταθερή οικονομία με τομείς που ηγούμαστε όπως ο τουρισμός που προσελκύει και επενδύσεις. Είμαστε κορυφαίοι στην αγορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλους τομείς. Στη ΝΑ Ευρώπη είμαστε κέντρο τεχνολογίας» δήλωσε.

Σχετικά με την πράσινη πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αλλαγές του κλίματος», ενώ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πλημμύρες αλλά και τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία. «Θα πρέπει λοιπόν, να θέσουμε σημαντικούς στόχους για να επιτύχουμε τη μείωση εκπομπών του άνθρακα», ενώ είπε πως κάτι τέτοιο οφείλει να γίνει γρήγορα. Ανάμεσα στα σχέδια είπε πως εντάσσεται η δασική προστασία λόγω των πυρκαγιών. «Οι καταστροφές αυτές απασχολούν πλήθος κόσμου, όχι μόνο στην Ελλάδα».

«Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η επέκταση του Τουρισμού. Δεν θέλουμε να έρχονται στην Ελλάδα οι τουρίστες μόνο μέσα στον Αύγουστο. Η τουριστική περίοδος αρχίζει τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λοιπόν, θα ευνοούσε ώστε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα του μέλλοντος και για το πώς θα είναι ο ίδιος σε περίπου 30 χρόνια, χαμογελαστός ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως θα είναι πολύ μεγάλος, αλλά αυτό που θέλει είναι να έχει γίνει η Ελλάδα μία βαθιά αναπτυγμένη χώρα και να έχει λυθεί το πρόβλημα των δημοκρατικών χωρών, δηλαδή να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα ανάμεσα στο εισόδημα των πολιτών. Άδραξε την ευκαιρία και αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία όμως δεν προσδιόρισε.

«Στόχος μου είναι να έχουν όλοι ίσα δικαιώματα», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επιχειρηματία Nik Nanos σε εκδήλωση του Economic Club of Canada.

Σχετικά Άρθρα