• 15 Απριλίου, 2021

Στα ύψη η κόντρα Ουάσιγκτον-Μόσχας: Πρό(σ)κληση Πούτιν στον Μπάιντεν για live “ντιμπέϊτ” στο διαδίκτυο

 Στα ύψη η κόντρα Ουάσιγκτον-Μόσχας: Πρό(σ)κληση Πούτιν στον Μπάιντεν για live “ντιμπέϊτ” στο διαδίκτυο

Άνοιγμα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν με την παράλληλη πρόσκληση για live διάλογο στο διαδίκτυο έστειλε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να καταδικαστούν ερήμην οι σχέσεις των δύο πλευρών. Ευγενικός αλλά και δηκτικός, ενίοτε και ειρωνικός, ο Ρώσος πρόεδρος δεν άφησε αναπάντητες για δεύτερη μέρα τις επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου. Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για την πιο “ψυχρή” περίοδο στις αμερικανορωσικές σχέσεις από το 1999, όταν ο Γεβγκένι Πριμακόφ άλλαζε την πορεία του προεδρικού αεροσκάφους πάνω από τον Ατλαντικό κι ενώ κατεθυνόταν για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον την ακύρωσε, λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τη σχέση μας» δήλωσε ο Πούτιν στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Rossiya 24, αναφερόμενος στις σχέσεις με τον αμερικανό ομόλογό του.

«Θέλω να καλέσω τον Πρόεδρο Μπάιντεν να συνεχίσει τη συζήτησή μας, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα το κάνουμε αυτό live, όπως λένε, στο διαδίκτυο. Χωρίς καθυστέρηση, αλλά απευθείας σε μια ανοιχτή, άμεση συζήτηση. Μου φαίνεται ότι θα ήταν ενδιαφέρουσα για τον λαό της Ρωσίας, για τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών και για πολλές άλλες χώρες» δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Σημείωσε ακόμη ότι θα δώσει εντολή στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών να επιλύσει το ζήτημα μιας ζωντανής συνομιλίας με τον αμερικανό ομόλογό του.

ΕΣΤΙΑ: Μυστικό Δείπνο Μητσοτάκη παρουσία Αλαφούζου- Tι είπε για πρόωρες κάλπες και γιατί αποκάλεσε “πελάτη” τον Τσίπρα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πούτιν ανέφερε ότι σχεδίαζε να περάσει το Σαββατοκύριακο στην τάιγκα. 

«Θέλω να πάω στην τάιγκα αυτό το Σαββατοκύριακο, για να ξεκουραστώ λίγο» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

Στη συνέντευξή του στο ABC News, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Πούτιν, θα πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» για τη φερόμενη παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης των ΗΠΑ ρωτήθηκε επίσης αν θεωρεί τον Ρώσο Πρόεδρο «δολοφόνο» και συμφώνησε ενώ τόνισε πως δεν θεωρεί ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ψυχή.

Η Ρωσία μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ζήσουν με αυτό, τόνισε ο Πούτιν, στο πρώτο σχόλιό του επί της τοποθέτησης του Αμερικανού ομολόγου του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ηγεσία τους γενικά, θέλουν συγκριμένες σχέσεις με εμάς, αλλά μόνο σε τομείς δικού τους συμφέροντος και μόνο με τους δικούς τους όρους. Παρότι πιστεύουν ότι είμαστε ίδιοι, είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Έχουμε διαφορετικούς γενετικούς, πολιτιστικούς και ηθικούς κώδικες» είπε και συμπλήρωσε:

«Μπορούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας. Θα συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος και υπό τον όρο πως τους θεωρούμε επωφελείς. Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό, παρά τις προσπάθειες να εμποδίσουν την προσπάθειά μας. Παρά τις κυρώσεις και τις προσβολές, θα πρέπει να ζήσουν με αυτό».

Σημειώνεται πως το Κρεμλίνο έχει κρίνει «αβάσιμες» τις πληροφορίες περί προσπάθειας της Ρωσίας να αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να κρίνει πως πρόκειται για προσπάθεια να ανοίξει πάλι η συζήτηση για επιβολή κυρώσεων.