Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι είναι πολιτικοί “ελιγμοί” οι τοποθετήσεις Μητσοτάκη για εκλογές και Novartis 

 Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι είναι πολιτικοί “ελιγμοί” οι τοποθετήσεις Μητσοτάκη για  εκλογές και Novartis 

Με τις αποκαρδιωτικές και κατά την αντιπολίτευση προσβλητικές για τη χώρα εμφανίσεις του Πρωθυπουργού σε Μαδρίτη και Στρασβούργο η τελευταία γραμμή άμυνας του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναφέρει στη δημόσια αντιπαράθεση το περιπετειώδες 2015 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Οι δεσμεύσεις του στην ολομέλεια της Βουλής τρίτωσαν το κακό και σύμφωνα με την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός καλείται τώρα να αποφασίσει μεταξύ διαχείρισης της συντριβής και  διαφυγής αναζητώντας ευνοϊκότερο πολιτικό περιβάλλον.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Με το χρηματιστήριο να κάνει βουτιά και τους ανθρώπους των αγορών να μην κρύβουν τον εκνευρισμό τους για την αβεβαιότητα που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα η σύγκρουση για το χρόνο των εκλογών αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν μάλιστα αυτή διεξάγεται μεταξύ των βασικών διεκδικητών της εξουσίας.

Η νέα δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας δεν φαίνεται εκτιμούν από την Κουμουνδούρου ούτε τους ίδιους του Βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι έχουν χαθεί ανάμεσα στον προγραμματισμό περιοδειών στις περιφέρειές τους και στον προγραμματισμό των διακοπών τους.

Ελιγμός πρώτος

Ουσιαστικά αυτό που παρατηρούν από το στρατόπεδο του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε σε ένα συμβολικό ελιγμό σε νεκρό εκλογικά χρόνο ουσιαστικά να επανέλθει στο σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας μόνο και μόνο για να ξεφύγει από το ασφυκτικό πρέσινγκ του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν ένας μικρός ελιγμός για την ανάγκη διαχείρισης της συζήτησης από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη ο οποίος μέχρι εκείνη την ώρα τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του είχε επιδοθεί σε ένα μπαράζ υποσχέσεων προς τους συνταξιούχους και μια προκλητική όπως σχολιάζουν παρουσίαση των κυβερνητικών πεπραγμένων της κυβέρνησής του.

  • Κορυφαία στιγμή ήταν η υπόσχεσή του στους συνταξιούχους για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου κι αυτό το 2023.

Όπως σημειώνουν από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα ήταν μια εξαγγελία που αφορά σε μόλις το ένα τρίτο των συνταξιούχων καθώς πάνω από το 60% έχουν συντάξεις κάτω των 1.000€, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν παύει να παραμένει μια υπόσχεση και αυτή ουσιαστικά για τα λεγόμενα και ρετιρέ του Δημοσίου.

Μια υπόσχεση την οποία μάλιστα ο ίδιος φρόντισε να αναιρέσει στην τριτολογία του, όπως παρατηρούν από το ΣΥΡΙΖΑ, όταν ουσιαστικά προβλέπει και ο ίδιος πλέον ένα τσουνάμι στην οικονομία. Επικαλούμενος της διεθνή αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία μίλησε και πάλι για δημοσιονομικές εφεδρείες και δεν έκρυψε και τη δική του ανησυχία για το γεγονός ότι «πράγματι μπορεί τα πράγματα να γίνουν όντως πολύ άσχημα τους επόμενους μήνες».

Αυτό και μόνο αρκεί για να εξαχθούν από την πλευρά της αντιπολίτευση χρήσιμα συμπεράσματα για το τι πραγματικά βασανίζει τον κ. Μητσοτάκη και γιατί ο χρόνος πλέον για τον ίδιο είναι πολύ περισσότερο από πιεστικός για τις τελικές του αποφάσεις αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο.

Ελιγμός δεύτερος

Ο μεγάλος ελιγμός όμως της κυβερνητικής παράταξης ήρθε με την υπόθεση της Novartis. Για αποφύγει το μείζον πολιτικό στραπάτσο της ΝΔ και αφού παρήλθε το πρώτο σοκ της κατάρρευσης της σκευωρίας που χτίστηκε τα τελευταία τρια χρόνια από το κόμμα της Novartis και το οποίο σήκωσε στους ώμους του ως πρωθυπουργός από το 19 και έπειτα, πέρασε στην αντεπίθεση με ένα επικοινωνιακό ελιγμό εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται και οδηγείται στο ειδικό δικαστήριο για μια βαρύτατη και ατιμωτική όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση κατηγορία για πολιτικό πρόσωπο και Υπουργό, αυτή της κατάχρησης εξουσίας.

  • Πρόκειται για ένα υψηλού συμβολισμού ελιγμό για αποφύγει ουσιαστικά αυτό που ο κ. Τσίπρας επιστρέφει το «μέχρι τέλους» για τη διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου της Novartis.

Γιατί όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, δεν γίνεται και σκάνδαλο να υπάρχει και να είναι όλοι αθώοι ή να μην υπάρχουν ένοχοι.

Αποδρομή

Ο μικρός και ο μεγάλος ελιγμός όπως διαβάζουν συνολικά τις  τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη στις τρεις ομιλίες του στην ολομέλεια και μάλιστα σε μια συζήτηση που ο ίδιος ζήτησε δεν είναι παρά η σαφής ένδειξη της αποδρομής στην οποία βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα.

  • Ο,τι και αν επιχείρησε σε επίπεδο επικοινωνιακής αξιοποίησης δεν του βγήκε επισημαίνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα διαδοχικά στραπάτσα σε Novartis, ΜαδρίτηTurkaegean, Στρασβούργο και χθες στο κοινοβούλιο του προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό τον οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν κατάφερε να συγκαλύψει.

Από τη και πλευρά η πίεση των αγορών που ήδη με συνεχείς διαρροές δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το κλίμα που δημιουργείται από την παρατεταμένη εκλογολογία και από την άλλη πλευρά οι μετρήσεις που αναμένονται να φτάσουν στα επιτελεία προσθέτουν άγχος και προκαλούν διαχειριστικό πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ένας εκνευρισμός που για την αξιωματική αντιπολίτευση φάνηκε και στα μισογεμάτα αρχικά και σχεδόν άδεια στην τριτολογία του κ. Μητσοτάκη έδρανα της πλειοψηφίας. «Μέχρι και οι Βουλευτές του δεν πήγαν να τον ακούσουν» σχολίαζαν στην Κουμουνδούρου δείγμα της γενικότερης απαξίωσης που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ.

Σχετικά Άρθρα