MRB: Ακρίβεια και αισχροκέρδεια φοβίζουν τους πολίτες – Ποια είναι η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ

 MRB: Ακρίβεια και αισχροκέρδεια φοβίζουν τους πολίτες – Ποια είναι η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ

Οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB αποτυπώνουν την εικόνα των πολιτών για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών, όπως η ακρίβεια, η παιδεία, η εξωτερική πολιτική και η εγκληματικότητα.

Απαντήσεις στο ερώτημα ποιον από τους δύο, κυβέρνηση ή ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύονται περισσότερο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα καταγράφουν, μεταξύ άλλων, οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB για το Newsbomb.gr με την ακρίβεια να αναδεικνύεται στο νο1 ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα για τη μέση ικανότητα αντιμετώπισης θεμάτων η κυβέρνηση συγκεντρώνει ποσοστό 26,1% έναντι 18,3% του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά της τάξης του 7,8%. Στην έρευνα καταγράφεται, επίσης, και ένα ποσοστό 25,1% στην απάντηση «κανένας» ως προς την ικανότητα αντιμετώπισης θεμάτων.https://cded6ca3f028abb47c43f794643a2a8a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ίδια είναι η διαφορά ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και στο ερώτημα για το ποιος, Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν 33,5% Νέα Δημοκρατία, 25,7% ΣΥΡΙΖΑ, 8,3% άλλο κόμμα και 29,3% κανένα κόμμα.

Στις τάσεις της MRB αποτυπώνεται και η γενική εντύπωση των πολιτών απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των θεμάτων με τις θετικές κρίσεις για το κυβερνών κόμμα να είναι 33,8% και αρνητικές 62,1% ενώ παρόμοια είναι και η στάση απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο συγκεντρώνει 28% θετικές κρίσεις και 68% αρνητικές κρίσεις.

Η Νέα Δημοκρατία τείνει να συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και για μια σειρά ζητημάτων από την ανάπτυξη και την πανδημία μέχρι την εγκληματικότητα, την ανεργία και την εκπαίδευση.

Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα

Η έρευνα επιχειρεί να καταγράψει και τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες αλλά και το αν και κατά πόσο είναι αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για το μέλλον με τα μηνύματα να μην είναι ευοίωνα.

Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι πολίτες τοποθετούν στην κορυφή αυτό της ακρίβειας (54,3%), η υγεία (40,5%), η ανεργία (34,9%), η ανάπτυξη (20,5%) και η πανδημία (20,1%).

Στην αξιολόγηση των πολιτών ακολουθούν ως προβλήματα η παιδεία, η φορολογία, το μεταναστευτικό, τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και η εγκληματικότητα.

Όσον αφορά τις λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας κυριαρχούν ο φόβος και η οργή ενώ ακολουθεί η απογοήτευση με μόλις τέταρτη λέξη την ελπίδα.

Στο ίδιο κλίμα και η εκτίμηση για την προσωπική οικονομική κατάσταση με σχεδόν έναν στους δύο να τη χαρακτηρίζουν κακή, ποσοστό που είναι ακόμα πιο αυξημένο όταν η ερώτηση αφορά τη χώρα (55,2%)

Το ίδιο απαισιόδοξη είναι, τέλος, και η εκτίμηση για το μέλλον με το 46% να πιστεύει ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο και μόλις το 16% να απαντά ότι θα βελτιωθεί από ελαφρά έως σημαντικά.

Σχετικά Άρθρα