Γιατί επαναφέρουν τον Χαρδαλιά αλλά όχι και τον Τσιόδρα- Οι φόβοι για την εξάπλωση του ιού και η διαχείριση του κινδύνου

 Γιατί επαναφέρουν τον Χαρδαλιά αλλά όχι και τον Τσιόδρα- Οι φόβοι για την εξάπλωση του ιού και η διαχείριση του κινδύνου

Με τα κρούσματα να αυξάνονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε πως ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει και δεν πρέπει να καθησυχάζει η χώρα. Μιλώντας στον ANT1, o επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών δήλωσε ότι «υπάρχουν κάποιοι σπινθήρες ανά την επικράτεια, τους οποίους πρέπει να κατασβέσουμε. Αυτό το μήνυμα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλη την κοινωνία, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας ίσως θα είναι ακόμη μεγαλύτερο».

Οσον αφορά την χαλάρωση που παρατηρείται από σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών, ο κ. Παναγιωτακόπουλος μίλησε για «μεσογειακό ενθουσιασμό». «Είναι ο μεσογειακός ενθουσιασμός, σε συνδυασμό με την κόπωση των μέτρων. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές αν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις. Σημαντική η χρήση μάσκας για τον περιορισμό της πανδημίας», σχολίασε.

Κορωνοϊός: 35 κρούσματα, τα 10 στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 35 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα δύο τρίτα αφορούν περιπτώσεις της Αθήνας ή των πυλών εισόδου της χώρας. Αναλυτικά τα κρούσματα:

δεκατρία (13) κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
δέκα (10) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
Αργότερα, το απόγευμα, έγινε γνωστό πως εντοπίσθηκε ένα ακόμη κρούσμα, αυτή τη φορά στην Αργολίδα.

Όπως μετάδωσε ο Σκάϊ, από τις αρχές Ιουλίου έως και τις 14 Ιουλίου έχουν γίνει στα αεροδρόμια 92.876 τεστ, στον Προμαχώνα 21.406 τεστ και στο Λιμάνι Πάτρας-Ηγουμενίτσας 8.484 τεστ. Συνολικά έχουν γίνει 122.766 τεστ.

Συγκεκριμένα, από 15 μέχρι 16 Ιουλίου υπήρξε αύξηση των ελέγχων κατά 30-40%. Στα αεροδρόμια έχουν γίνει 13.491 τεστ, στον Προμαχώνα 2.054 τεστ και στο Λιμάνι Πάτρας-Ηγουμενίτσας 1.216 τεστ.

Ο ημερήσιος μέσος όρος των τεστ που έγιναν από 1 έως 14 Ιουλίου είναι 8.769.

Βαριές καμπάνες σήμερα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου σε 8 επιβάτες από τη Γερμανία επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ, καθώς όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο που τους έγινε, δεν είχαν στην κατοχή τους, τον ηλεκτρονικό κωδικό που οφείλουν να εκδίδουν, όσοι ταξιδεύουν για την χώρα μας.

Όπως δήλωσαν τουρίστες που έλαβαν το πρόστιμο τόσο η ελληνική αστυνομία όσο και η πρεσβεία του Βελγίου τους είπε να μην πληρώσουν το πρόστιμο.

H κυβέρνηση επαναφέρει, προ του κινδύνου αναζωπύρωσης της πανδημίας, την τακτική ενημέρωση (κάθε Τρίτη) του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, δεν σκέπτεται, όμως, προς το παρόν να ενεργοποίηση το “όπλο” που λέγεται Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας παραμένει προσώρας σε συμβουλευτικό και καθοδηγητικό ρόλο καθώς κρίνεται πως η επιστροφή του στις…οθόνες, θα δημιουργήσει υψηλό αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.

Κι αν κάτι τέτοιο το ήθελε η κυβέρνηση στους δύο μήνες της καραντίνας, τώρα με ειλημμένη την απόφαση να ανοίξει η οικονομία και ο τουρισμός -με την ανάληψη του σχετικού κόστους- κρίνεται πως ένα come back Τσιόδρα θα περιέπλεκε την κατάσταση.

Η κυβερνητική αμηχανία είναι έκδηλη καθώς σκέπτεται να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά ακόμα και σε ανοικτούς όπου παρατηρείται συνωστισμός, αν και υπάρχουν ακόμα και γι αυτό ενστάσεις καθώς θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα. Η παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου των μέτρων στις παραλίες, η απαγόρευση των πανηγυριών και η πιθανότητα λήψης μέτρων για τα beach bars είναι τα μέτρα που κρίνονται προσώρας αναγκαία.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες 10-15 ημέρες, όταν θα έχει αξιολογηθεί η επίδραση και από τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΥΡΙΖΑ: Έλλειψη ενημέρωσης

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν, ωστόσο, στην κυβέρνηση έλλειψη ενημέρωσης. Και τονίζουν:

“Είναι προφανές ότι η έξαρση κρουσμάτων covid-19 που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες απαιτεί ενισχυμένα μέτρα υγειονομικής «θωράκισης» της χώρας. Μόνο που οι παλινωδίες, οι αντιφάσεις και η ανευθυνότητα στους χειρισμούς της κυβέρνησης, δεν στέλνουν μήνυμα σοβαρής και αποτελεσματικής διαχείρισης της κατάστασης, αλλά, αντίθετα εντείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την πορεία και της πανδημίας και της τουριστικής δραστηριότητας φέτος.

Η κυβέρνηση, με τις δηλώσεις του κ. Πέτσα, φαίνεται να υποτιμά τον κίνδυνο από τα εισαγόμενα κρούσματα και, προσπαθώντας να αποσείσει τις δικές της ευθύνες, επιμένει στη λογική της ατομικής ευθύνης των πολιτών. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η υγειονομική ασφάλεια και η οικονομική βιωσιμότητα του τουρισμού οφείλουν να συμβαδίζουν αρμονικά. Η αυστηροποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας (οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες) έχει λογική όταν εφαρμόζεται με ενιαίο τρόπο και κοινά επιδημιολογικά κριτήρια και όχι με αποσπασματικές και ατελέσφορες κινήσεις.

Χρειάζεται έγκυρη ενημέρωση, αναλυτική παρουσίαση δεδομένων και επιστημονικά τεκμηριωμένη εκτίμηση κινδύνου από τους ειδικούς, ενισχυμένο testing κατά την είσοδο επισκεπτών στη χώρα μας, έμφαση στην τήρηση των μέτρων (αποστάσεις- μάσκα- υγιεινή χεριών), απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων, και αυξημένη ετοιμότητα του συστήματος (ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΠΥ, Πολιτική Προστασία κλπ), συνεχής επιτήρηση στο εσωτερικό της χώρας, γρήγορα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά σε κάθε ύποπτο κρούσμα. Μόνο έτσι μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα και για τη Δημόσια Υγεία (που είναι προτεραιότητα) και για την επιβίωση του τουρισμού”.

Σχετικά Άρθρα