• 18 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμος να στείλει ημερομηνία για τις διερευνητικές δηλώνει ο Τσαβούσογλου- “Δείχνει” σενάριο διχοτόμησης στην Κύπρο

 Έτοιμος να στείλει ημερομηνία για τις διερευνητικές δηλώνει ο Τσαβούσογλου- “Δείχνει” σενάριο διχοτόμησης στην Κύπρο

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της “Καθημερινής” Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως τις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται να «χτίσει» διάλογο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Γεγονός που πιθανότατα επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι τις επόμενες ημέρες η Άγκυρα (ως έχουσα την πρωτοβουλία βάσει της σειράς οργάνωσης των σχετικών συναντήσεων) θα αποστείλει στην ελληνική πλευρά ημερομηνία για τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Πορτογαλία δήλωσε πως «υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο για να έχουμε έναν καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός είναι προσωπικός μου φίλος και τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργήσουμε έναν διάλογο μαζί του και στα πλαίσια αυτά είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Ε.Ε.». Όλα αυτά βεβαίως στον απόηχο του νέου επεισοδίου που προκαλεσε η Τουρκία στα Ίμια συνεχίζοντας την προσπάθειά της να “επισημοποιήσει” την “γκριζοποίηση” περιοχών του Αιγαίου.

Ο Τσαβούσογλου κατα τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αγκούστο Σάντος Σίλβα, τήρησε σκληρή γραμμή στο ζήτημα του Κυπριακού.

«Στην Κύπρο θα είναι χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε για ομοσπονδιακή λύση. 52 χρόνια το συζητήσαμε αυτό και είμαι σίγουρος πως δεν θα βρούμε λύση με συνομιλίες άλλων 52 ετών. Αυτό δεν θα συμβεί όχι επειδή δεν το θέλει η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι αλλά επειδή οι ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα» δήλωσε. Η τελευταία αυτή δήλωση έρχεται να επιβεβαιώσει πως η Τουρκία προκρίνει πλέον τη λύση της διχοτόμησης στο Κυπριακό γεγονός που θα προκαλέσει μείζον θέμα και θα ακυρώσει την επιτυχία του Κραν Μοντανά.