Επιχείρηση ενημέρωσης των πολιτών: Εξόρμηση για τον πτωχευτικό, την κυβερνητική αδράνεια για τον COVID και την οικονομία

 Επιχείρηση ενημέρωσης των πολιτών:  Εξόρμηση για τον πτωχευτικό, την κυβερνητική αδράνεια για τον COVID και την οικονομία

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η ιστορία του πτωχευτικού κώδικα δεν τελείωσε το απόγευμα της Δευτέρας με την ψήφισή του, αντιθέτως η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει …σκοπό της ζωής της την αναστολή εφαρμογής του νέου νόμου (τυπικά από 1/1/2021). Αυτή θα είναι και η μία από τις βασικές αντιπολιτευτικές αιχμές της περιόδου, η άλλη, φυσικά, είναι οι παραλείψεις και αδυναμίες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των υγειονομικών και κοινωνικών παραμέτρων της πανδημίας.

Covid-19 και πτωχευτικός κώδικας ήταν, άλλωστε, και τα δύο θέματα που απασχόλησαν το χθεσινό, διευρυμένο, πρωινό καφέ της Κουμουνδούρου σύμφωνα με τις πληροφορίες του libre, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση και με λοιμωξιολόγους, παρόντος του Ανδρέα Ξανθού.

Πανελλαδική καμπάνια

Ξεκινώντας από το μείζον κοινωνικό ζήτημα που θα προκαλέσει, κατά τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, ο πτωχευτικός κώδικας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκινούν πορεία προς το λαό, θα έλεγε κανείς, προς τους πολίτες εκείνους που αναμένεται να πληγούν από το νέο νομοθετικό πλαίσιο. «Κάν’ το όπως με το μνημόνιο», θα μπορούσε κανείς να πει με μια δόση υπερβολής. Δηλαδή, όπως το μνημόνιο -που όμως είχε χτυπήσει οριζόντια την ελληνική κοινωνία χωρίς εξαιρέσεις- έφερε πιο κοντά τους πολίτες και τον ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να εκφράσει το κοινωνικό ρεύμα της εποχής, έτσι και τώρα θα επιδιωχθεί να γίνει ο πτωχευτικός, το «όχημα» για την επαναπροσέγγιση αξιωματικής αντιπολίτευσης και ψηφοφόρων.

Για το λόγο αυτό, η Κουμουνδούρου ξεκινά πανελλαδική καμπάνια -κρίσιμο ρόλο σε αυτήν θα παίξει, αναμφίβολα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος- για αυτό και το επόμενο διάστημα οι βουλευτές του κόμματος σε συνεργασία με τις νομαρχιακές επιτροπές σε όλη τη χώρα θα προχωρήσουν σε σειρά επαφών με τους κατά τόπους κοινωνικούς φορείς (εμπορικούς και δικηγορικούς συλλόγους, επιμελητήρια κτλ).

Στόχος είναι «να συνεχιστεί η διαδικασία διαλόγου και ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών για τις καταστροφικές συνέπειες του νέου νόμου, ειδικά εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης και πανδημίας αλλά και να ασκηθεί πίεση για αναστολή εφαρμογής του», σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κι αν το «ξεπάγωμα» των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία είναι το πρώτο πολιτικό κέρδος, το δεύτερο είναι ακριβώς αυτές οι επαφές με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, ιδίως έξω από την Αθήνα. Η «γείωση» του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών με άλλα λόγια, που τόσο έλειψε από την αξιωματική αντιπολίτευση όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν κάτι που εν πολλοίς αποτυπώθηκε και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η επαφή θα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι θα γίνεται αδιαμεσολάβητα, χωρίς δηλαδή τον ενδιάμεσο κρίκο των μέσων ενημέρωσης, για πολλά από τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός τουλάχιστον.

Πίεση στους «γαλάζιους» βουλευτές

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο πολιτικό κέρδος στο οποίο αποσκοπεί η Κουμουνδούρου. Να φέρει τους βουλευτές της ΝΔ αντιμέτωπους με την κοινωνική πίεση που θα φέρει ο πτωχευτικός κώδικας.

Όλα ξεκίνησαν από την παρατήρηση, κατά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης μομφής, ότι οι «γαλάζιοι» βουλευτές αντί να μάχονται για την ορθότητα των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας και για την αναγκαιότητα -σύμφωνα με την κυβέρνηση- του πτωχευτικού κώδικα, προτιμούσαν «να επαναλαμβάνουν το κυβερνητικό ραβασάκι που τους είχε μοιραστεί και αναφερόταν σε μια κριτική με αναληθή στοιχεία προς την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Τι θα λέει ο κυβερνητικός βουλευτής στον πολίτη, ίσως και ψηφοφόρο του, την ώρα που εκείνος θα χάνει το σπίτι του;», έλεγε χαρακτηριστικά στο libre υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που συμμετείχε στον πρωινό καφέ. Άλλωστε, πρόσθετε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική ευρωπαϊκή κυβέρνηση που φέρνει επαχθή μέτρα για τους πολίτες εν μέσω κοροναϊού.

Ανήσυχος ο Α. Τσίπρας

Στα του covid-19, περισσότερο ανήσυχος βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας από τη συνάντηση που είχε με επιδημιολόγους – λοιμωξιολόγους.

«Είναι σαφές πως πλέον έχει χαθεί ο έλεγχος από την κυβέρνηση, το αναμενόμενο δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη και το ΕΣΥ ανοχύρωτο. Ανησυχία για έκρηξη κρουσμάτων, τριπλασιασμό νεκρών, από 200 σε έξι μήνες, σε 600 από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, και οριακή κατάσταση ΜΕΘ με πάνω από 100 διασωληνωμένους. Ανησυχία και για ενδεχόμενη αδυναμία ΕΣΥ για άλλα περιστατικά, λόγω περιορισμένων ΜΕΘ που προορίζονται για περιστατικά κορονοϊού», είναι τα λόγια με τα οποία περιγράφουν την κατάσταση.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει να θέτει το ζήτημα γιατί η κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά από συνεδριάσεις Επιτροπής, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, δημιουργεί «υπόνοιες πως τόσο καιρό λαμβάνονται αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια και όχι αμιγώς υγειονομικά, αγνοώντας εισηγήσεις ειδικών».

Το τι πρέπει να γίνει, είναι γνωστό, υπογραμμίζει η μείζων αντιπολίτευση: «Απαιτούνται έστω και τώρα, αφού η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα 8 μήνες, άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ με επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, μαζική συνταγογράφηση των τεστ, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και ουσιαστική εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση και στην αποτυχία πρόληψης κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας, παρά τις δεσμεύσεις για αυξημένα τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εργαζόμενους».

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιου Καλπάκη, με την οποία αναδείκνυε τις αναφορές που έκανε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του γηροκομείου «Κωστοπούλειος Στέγη» στις Σέρρες. Εκεί όπου, ελλείψει διαθέσιμων κλινών, ο 1ος όροφος του γηροκομείου μετατράπηκε σε μονάδα covid-19 !

Το πρόβλημα με τις συγκοινωνίες

Ένα χωριστό θέμα είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Αθήνα αλλά όχι μόνον (τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη με το συνωστισμό στα λεωφορεία της πόλης είναι χαρακτηριστικά επίσης). Οχήματα υπάρχουν, αλλά …σκουριάζουν στα αμαξοστάσια, ήταν, grosso modo, η αιχμή του τομεάρχη Υποδομών – Μεταφορών, Νίκου Παππά και του αναπληρωτή του, Χρήστου Γιαννούλη. Ο Ν. Παππάς επισκέφθηκε, μάλιστα, τα αμαξοστάσια σε Ρουφ και Νέα Φιλαδέλφεια και, όπως του κατήγγειλαν εκεί οι εργαζόμενοι, 170 λεωφορεία και 100 τρόλεϊ παραμένουν ακινητοποιημένα με μικρές, αντιμετωπίσιμες βλάβες.

Και γιατί δεν βγαίνουν στους δρόμους;, θα διερωτηθούν οι Αθηναίοι εργαζόμενοι που συνωστίζονται καθημερινά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γιατί -σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ν. Παππάς- στον ελλειμματικό, ούτως ή άλλως, αριθμό οδηγών, κάποιοι έχουν πάρει απόσπαση σε βουλευτικά – υπουργικά γραφεία. Άρα, αυτό που επείγει είναι η διενέργεια έκτακτου διαγωνισμού –με τις προϋποθέσεις του ΑΣΕΠ και με διακομματικό έλεγχο- για την πρόσληψη οδηγών, καθώς και «η επανεκκίνηση του διαγωνισμού του ΣΥΡΙΖΑ για 750 νέα λεωφορεία, τον οποίο ακύρωσε ο κ. Καραμανλής».

Μόλις μία εβδομάδα πέρασε, άλλωστε, από την καταγγελία Σκουρλέτη στη Βουλή, ενώπιον του αμήχανου πρωθυπουργού, όπως έλεγε ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για αξιοποίηση λεωφορείων των ΚΤΕΛ χωρίς παράθυρα (μόνο με δύο μικρά ανοίγματα στην οροφή).

«Ναι» στην πρόταση Λινού

Για τούτο και χθες 43 βουλευτές, μεταξύ των οποίων η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη και ο Πάνος Σκουρλέτης,  κατέθεσαν ερώτηση για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Υιοθετούν μάλιστα, ιδέες όπως αυτή της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνάς Λινού, για χορήγηση κουπονιού μετακινήσεων με ταξί, ένα κουπόνι που θα διατίθεται σε εργαζόμενους και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Εκτός βέβαια από το αμιγώς υγειονομικό σκέλος, υπάρχει και το οικονομικό, και σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση -μαζί με όλους τους πολίτες- στρέφει το βλέμμα της στις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως τώρα πάντως, σημειώνουν, η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη λήψη των αναγκαίων εκείνων οικονομικών μέτρων.

Λεφτά υπάρχουν, αλλά…

«Η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της από την αρχή της πανδημίας 7,5 δισ. από το ΕΣΠΑ για κάλυψη μισθών σε υγειονομικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, προμήθεια εξοπλισμού ΜΕΘ στα νοσοκομεία, πρόσληψη έκτακτου προσωπικού και προμήθεια συρμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μη επιστρεπτέα ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολλών άλλων δράσεων σε ευαίσθητους κοινωνικά τομείς που σχετίζονται με την πανδημία», σημειώνουν εμφατικά πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, -«και μάλιστα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (100% ευρωπαϊκά κονδύλια)», προσθέτουν.

Ενώ σχετική επίκαιρη επερώτηση, με θέμα: «Καμία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού», επερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και συνυπογράφουν 54 βουλευτές, θα συζητηθεί σήμερα το πρωί στη Βουλή.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα