• 13 Μαΐου, 2021

Εκπρόσωπος κόμματος Ερντογάν: “Φανατικός και ασεβής ο Δένδιας”

 Εκπρόσωπος κόμματος Ερντογάν: “Φανατικός και ασεβής ο Δένδιας”

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ δεν έκρυψε την οργή του, μιλώντας σήμερα για τον τρόπο αλλά και για το περιεχόμενο των δηλώσεων του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ο εξαιρετικά φανατικός και ασεβής τρόπος, με τον οποίο κατήγγειλε τη Δημοκρατία της Τουρκίας και το έθνος μας, θα μείνουν στην ιστορία ως ένα παράδειγμα διπλωματικής απρέπειας», είπε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ, αναφερόμενος στον κ. Δένδια. Και συμπλήρωσε στο ανάλογο ύφος:

«Για πρώτη φορά, είδαμε έναν υπουργό να μιλά για την κυριαρχία της χώρας του… Εμείς λέμε ότι είμαστε ότι έτοιμοι να συνεχίζουμε τη διαπραγμάευση με την Ελλάδα, με μία ορθή γλώσσα, με μια σωστή κατανόηση και στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού για τις μεθόδους διαπραγμάτευσης».

Παράλληλα, ο Τσελίκ επέκρινε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους αιτούντες άσυλο, ενώ έβαλε στο κάδρο της συζήτησης τις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα δεν τις υπηρετεί.

Συγκεκριμένα, όπως ισχυρίστηκε ο Τσελίκ, «επισήμως άνδρες της ελληνικής ακτοφυλακής θέλησαν να βάλουν την υπογραφή τους σε μια σφαγή, ρίχνοντας βενζίνη και προσπαθώντας να κάψουν» πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια κατηγορία είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Επίσης, ο Τσελίκ κατηγόρησε τους Έλληνες πως, «ενταφιάσατε τις αξίες που αποκαλούνται δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνείς σχέσεις, στα νερά της Μεσογείου. Πρώτα διασώστε αυτές τις αξίες και μετά προσπαθήστε να μιλήσετε για άλλα ζητήματα».

Για το ίδιο θέμα, υποστήριξε επίσης ότι οι Έλληνες έχουν προβεί «σε βίαιες ενέργειες, όπως βύθιση σκαφών, και επαναπροωθήσεις περισσότερών από 80 χιλιάδων προσφύγων στα χωρικά μας ύδατα μέσα σε τρία χρόνια. Δυστυχώς, οι διεθνείς θεσμοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση σιωπούν, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση».

Σύμβουλος Ερντογάν: “Η Αλεξανδρούπολη ανήκει στηνΤουρκία” Νέα πρόκληση και από τον Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλο του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος απείλησε την Ελλάδα με … στρατιωτική κατάληψη της Αλεξανδρούπολης.

Μιλώντας στο CNN Turk, ο Τζασίν, που παλαιότερα είχε αποκαλέσει «νάνους» τους Έλληνες και την Ελλάδα «χώρα που πεθαίνει από την πείνα», ισχυρίστηκε πως η πρωτεύουσα του Έβρου ανήκει στην Τουρκία, η οποία «δεσμεύεται να πάρει τα ελληνικά όπλα στο Αιγαίο και τα αμερικανικά όπλα στη Συρία».

Ο ίδιος μάλιστα έδωσε τη δική του ερμηνεία, για την τουρκική ονομασία της Αλεξανδρούπολης (Δεδέαγατς).

Δήλωσε προκλητικά ο σύμβουλος του Ερντογάν : «Όπως δηλώνεται στο όνομα (dede=παππούς, agac=δέντρο) οι παππούδες μας φύτεψαν δέντρα εκεί. Όπως είπε ο φίλος μας, οι ΗΠΑ έδωσαν 1.200 θωρακισμένα οχήματα στην Ελλάδα (για να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης). Μεταχειρισμένα οχήματα, αμερικάνικα σκουπίδια. Κάποια είναι καλά μόνο για ανταλλακτικά.

Αν η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά και μας πυροβολεί με αυτά τα όπλα, αυτά θα γίνουν λάφυρά μας, όπως έγινε και στην Κύπρο. Το ίδιο είπα και στους “καζανοκέφαλους” (ενν. τους Αμερικανούς). Τους είπα “Φέρνετε όπλα στο PΚΚ στα συριακά σύνορα. Αυτά τα όπλα θα είναι σύντομα δικά μας”.

Με αυτές τις εσφαλμένες μεθόδους, σχεδιασμένες για εκφοβισμό, είναι λάθος για τον Μπάιντεν να περικλείει την Τουρκία με την Κρήτη στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Αλεξανδρούπολη».

Το βίντεο με τις προκλητικές δηλώσεις του Τζασίν, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αυτοεξόριστος στη Σουηδία Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, διαχειριστής του ανεξάρτητου δικτύου Nordic Monitor.

O Τζασίν διδάσκει στις στρατιωτικές ακαδημίες της χώρας και συμβουλεύει την τουρκική κυβέρνηση, κυρίως σε θέματα που έχουν σχέση με τη Ρωσία, τη Μαύρη Θάλασσα, την Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α. Ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yeditepe της Κωνσταντινούπολης και συχνός θαμώνας τηλεοπτικών παραθύρων της τουρκικής τηλεόρασης.