Δερμιτζάκης για lockdown: “Ο σχεδιασμός είναι για τρεις εβδομάδας… αν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα”

 Δερμιτζάκης για lockdown: “Ο σχεδιασμός είναι για τρεις εβδομάδας… αν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα”

«Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» ανέφερε αρχικά ο Καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μ Δερμιτζάκης. 

“Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων, το lockdown θα συνεχίσει”

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πότε θα αρθεί η καραντίνα εξαρτάται από «το πώς θέλουμε να είμαστε μετά».  Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «αν θέλουμε να έχουμε μεγάλη ελευθερία μετά, τότε πρέπει να κάνουμε πολύ μακρύ lockdown.

Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 βδομάδες. Αν δεν είναι 3 βδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα».

Ερωτηθείς για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, ανέφερε πως πάνε καλά. «Το χρονοδιάγραμμα περίπου ισχύει. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από την τρίτη φάση της δοκιμής από κάποιες εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες. Αν τα αποτελέσματα είναι όσο καλά περιμένουν, θα πάνε για έγκριση επείγουσας χρήσης».

«Αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο εμβολιασμός θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα. Εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα έρθει σε δεύτερη φάση, από Μάρτη – Απρίλη» συμπλήρωσε.

Μανώλης Δράκος