Χειροτονήθηκε διάκονος ο κορυφαίος χειρουργός και καθηγητής Δ. Λινός- Σύζυγος της Αθηνάς Λινού

 Χειροτονήθηκε διάκονος ο κορυφαίος χειρουργός και καθηγητής Δ. Λινός- Σύζυγος της Αθηνάς Λινού

Τελέστηκε χθες, Σάββατο στο γυναικείο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς, σε στενό κύκλο, η χειροτονία ως διακόνου του γνωστού καθηγητή Χειρουργικής Δημήτρη Λινού. Σήμερα μάλιστα, σε γνωστό μοναστήρι του Πηλίου γίνεται η χειροτονία του, ως ιερέα.

Ο καθηγητής Χειρουργικής Δημήτρης Λινός είναι σύζυγος της καθηγήτριας Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού.

Η οικογένεια Λινού επέλεξε Αγιά και Πήλιο για να αποφύγει τη μεγάλη δημοσιότητα, ενώ στο γυναικείο μοναστήρι υπάρχει διαχρονική σχέση με την ηγουμένη θεοδέκτη. Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αγιάς κ. Ιγνάτιος.

Ο καθηγητής Δημήτρης Λινός θα συνεχίσει να ασκεί τα ιατρικά του καθήκοντα και μετά τη χειροτονία του ως ιερέας.

Ποιος είναι

Ο Καθηγητής της Χειρουργικής Δημήτρης Λινός είναι πρωτοπόρος διεθνώς στην Ενδοκρινική Χειρουργική, δηλαδή στη χειρουργική του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων και των επινεφριδίων.

Ως Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων (IAES) αλλά και Καθηγητής σε διεθνή συνέδρια, έχει μυήσει χιλιάδες χειρουργούς στην Αμερική, Ευρώπη, Ασία αλλά και Αφρική στη σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών και επινεφριδίων.

Η εμπειρία του στη χειρουργική των παθήσεων αυτών είναι ίσως η μεγαλύτερη εν ενεργεία χειρουργού στον κόσμο. Η Minimally Invasive Non Endoscopic Thyroidectomy (MINET) τεχνική που εφαρμόζει έχει όχι μόνο τα καλύτερα αποτελέσματα στην ασφάλεια και ριζικότερη θυρεοειδεκτομή αλλά και τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

kliniko1
Εν ώρα χειρουργείου

Το κλινικό έργο του

Το κύριο κλινικό έργο του Καθηγητή κ. Λινού έγκειται κυρίως στη συμβολή του στην εξέλιξη των δυο υποειδικοτήτων της γενικής χειρουργικής που είναι η Ενδοκρινολογική Χειρουργική και η Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του Καθηγητή κ. Λινού στην ανάπτυξη της Ενδοκρινολογικής Χειρουργικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, επιδεικνύοντας πρωτοποριακό έργο στις εγχειρήσεις των παθήσεων του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων, του παγκρέατος και των επινεφριδίων.

Το έργο του ξεκινάει από την εισαγωγή και ευρεία εφαρμογή της δια λεπτής βελόνης κυτταρολογικής βιοψίας (FNA) των όζων του θυρεοειδούς. Η συστηματική και ερευνητική συνεργασία με το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Αρεταίειου Νοσοκομείου οδήγησε σε ουσιαστικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια που διαμόρφωσαν τα κλασικά πλέον κυτταρολογικά κριτήρια για την προεγχειρητική διάγνωση του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς.

Το 2009, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, πραγματοποίησε τις πρώτες ρομποτικές θυρεοειδεκτομές με προσπέλαση του θυρεοειδούς από σημείο απομακρυσμένο από τον λαιμό, ξεκινώντας ουσιαστικά τη νέα εποχή στη χειρουργική του θυρεοειδούς.

akadhmaiko1

Επιπλέον, έχει συμβάλλει σημαντικά στη Χειρουργική των Επινεφριδίων με την πρωτοποριακή ανακάλυψη της “The Linos Formula”, όπως ονόμασαν άλλοι συγγραφείς και ερευνητές. Πρόκειται για τη μαθηματική φόρμουλα που χρησιμοποιείται για τον σωστό υπολογισμό του όγκου των επινεφριδίων στην αξονική τομογραφία.

Σημαντική είναι επίσης η κλινική συμβολή του Καθηγητή κ. Λινού στη Λαπαροσκοπική χειρουργική, με την πραγματοποίηση των περισσότερων «πρώτων» λαπαροσκοπικών επεμβάσεων στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται, η εφαρμογή νέων χειρουργικών τεχνικών, όπως η Ενδοσκοπική Χειρουργική μέσω Φυσικών Οπών (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery), και η Ενδοσκοπική Χειρουργική από Μία Οπή (Single Incision Laparoscopic Surgery).

Αξίζει να γίνει αναφορά σε σημαντικές μελέτες που αφορούν γενικότερα το κλινικό έργο του. Για παράδειγμα, η μελέτη του για τον ρόλο της χολολιθιάσεως και της χολοκυστεκτομής στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέως εντέρου οδήγησε σε αντίστοιχες δημοσιεύσεις στα έγκριτα διεθνή περιοδικά Lancet και Cancer. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πειραματικές του προσπάθειες αναφορικά με την προστασία του χειρουργού από την ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της Διεγχειρητικής Χολαγγειογραφίας.

kliniko3_new

Στη Γαστρεντερολογική Χειρουργική, όπως και στη Χειρουργική Ογκολογία σημειώνεται σημαντικό κλινικό έργο, ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και των χοληφόρων, με ανάλογες δημοσιεύσεις σε περιοδικά όπως το Lancet και το Cancer. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή του στη συγγραφή των “Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Ευρωπαίους Χειρουργούς για την Αντιμετώπιση του Μαστογραφικά Ανιχνεύσιμου Καρκίνου του Μαστού” το 1998, όπως και η συμμετοχή του στην αναθεώρηση και επανέκδοση αυτού του τόμου (εκδ. European Commission).

Σχετικά Άρθρα