Όθων Ηλιόπουλος και Αθηνά Λινού… “πόρτα-πόρτα”- Τα πιο γερά χαρτιά του Τσίπρα

 Όθων Ηλιόπουλος και Αθηνά Λινού… “πόρτα-πόρτα”- Τα πιο γερά χαρτιά του Τσίπρα

Στην πανεπιστημιακή, επιστημονική και ερευνητική κοινότητα των ΗΠΑ τα ονόματα του Όθωνα Ηλιόπουλου και της Αθηνάς Λινού είναι πασίγνωστα. Την δεύτερη στην Ελλάδα την γνωρίσαμε την περίοδο της πανδημίας για την ανεξάρτητη γνώμη της, ενίοτε συγκρουσιακή με την αντίληψη που παρουσιάζαν τα μέλη της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, παρότι είχε διατρέξει ήδη μια πολύ σημαντική επιστημονική και ακαδημαϊκή πορεία αλλά και κοινωνική προσφορά μέσω του Ινστιτούτου prolepsis.

Τον Όθωνα Ηλιόπουλο τον “ανακαλύψαμε” όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον τοποθέτησε στο think tank συμβούλων του, παρότι στην διεθνή κοινότητα θεωρείται εκ των σημαντικότερων στο είδος του.

Αυτό το ιδιότυπο πολιτικό brain gain πιστώνεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, μαζί με άλλα σπουδαία πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και όχι μόνο. Όπως η Δανάη Βουτυράκου. Καταρρίπτοντας τον μύθο πως τα βαριά βιογραφικά κατευθύνονται στη ΝΔ. Η σύγκριση, δε, του καθηγητή του Χάρβαρντ με την Ειρήνη Αγαπηδάκη (αμφότεροι πρώτοι στα ψηφοδέλτια Επικρατείας) είναι καταλυτική.

Είναι, ωστόσο, εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και εκείνη αποδέχθηκε να κατέλθει η Αθηνά Λινού με σταυρό στον βόρειο τομέα της Αθήνας. Δεν συνηθίζεται, άλλωστε, τόσο σημαντικοί επιστήμονες να βγαίνουν από το “κέλυφος” του ειδικού και να διεκδικούν ψήφο πόρτα-πόρτα. Αυτά τα σπουδαία βιογραφικά είναι ίσως το καλύτερο διαπιστευτήριο της πολιτικής διεύρυνσης που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας. Έστω με καθυστέρηση και εν μέσω κάποιων εσωτερικών διαφωνιών που μιλούσαν για κομματική επετηρίδα.

Ό,τι κι αν γίνει στις εκλογές, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα διαθέτει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα με τέτοιες προσωπικότητες είναι ήδη μία κατάκτηση. Και προοπτικά θα αποδώσει…

Τα βιογραφικά

Όθων Ηλιόπουλος

Ο καθηγητής Όθων Ηλιόπουλος τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία στο University of Wisconsin Medical School και στην Ογκολογία στο Dana-Farber Cancer Institute and Harvard Medical School.

Κατέχει τις ειδικότητες Παθολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center.

Ο Δρ. Ηλιόπουλος είναι γιατρός ερευνητής και το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου του εντοπίζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Είναι μέλος επιτροπών στρατηγικού σχεδιασμού στο Dana-Farber/Harvard Cancer Center και έχει μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, μελέτη και εκτέλεση στρατηγικών στην Ιατρική εκπαίδευση και βασική βιοιατρική έρευνα.

Αθηνά Λινού

Η Αθηνά Λινού (1951) είναι Ελληνίδα ιατρός, τέως (συνταξιοδοτημένη) καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.
Η Αθηνά Λινού είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθώς και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ κατέχει Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το ΕΚΠΑ.
Στην ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία η Αθηνά Λινού έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων της Ιατρικής Σχολής Μάγιο και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην πολιτεία Μινεσότα των ΗΠΑ, του Πανεπιστημίου Κέιζ Ουέστερν Ριζέρβ στο Οχάιο των ΗΠΑ και του Διεθνούς Ινστιτούτο Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία στη Λεμεσό της Κύπρου.
Από το 1982 ήταν μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 2004 ήταν Τακτική Καθηγήτρια από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2019. Από τον Ιούλιο 2011 μέχρι τον Οκτώβριο 2013 διατέλεσε Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. To 1990 ίδρυσε και τελεί Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, το οποίο έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σχετικά Άρθρα