Ποιά νέα ονόματα ρίχνει ο Τσίπρας στην μάχη του σταυρού- Οι εκπλήξεις στο Επικρατείας και οι “ειδικοί ρόλοι”

 Ποιά νέα ονόματα ρίχνει ο Τσίπρας στην μάχη του σταυρού- Οι εκπλήξεις στο Επικρατείας και οι “ειδικοί ρόλοι”

Greek opposition SYRIZA party leader Alexis Tsipras delivers a pre-election speech in Thessaloniki, Greece on February 6, 2023. / Προεκλογική ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2023.

Η κριτική που έχει δεχθεί το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώνεται στο ότι τα πρόσωπα που προβάλλονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αυτά που έχουν ως σημείο αναφοράς την διακυβέρνηση 2015-19, η οποία κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις τελευταίες εκλογές, και δεν φέρνει στην πρώτη γραμμή τα νεότερα στελέχη, πολλά από τα οποία είχαν ενταχθεί και στο think tank του προέρχου του κόμματος πριν περίπου δύο χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο, λένε όσοι ασκούν κριτική, θα γινόταν πιο πιστευτό το αφήγημα της διεύρυνσης προς το κέντρο και θα καλλιεργούνταν η πεποίθηση μιας νέας ομάδας διακυβέρνησης.

Στην Κουμουνδούρου έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο για να απαντήσουν στα παραπάνω, κρίθηκε, όμως, πως εν όψει της πρώτης κάλπης της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ανάγκη να συσπειρώσει το εκλογικό ακροατήριο της αναμέτρησης του 2019 (31,5%) και λιγότερο να πειραματιστεί προβάλλοντας νέα πρόσωπα χωρίς αντιστοίχηση με την εκλογική του βάση. Γι αυτό, άλλωστε, σημειώθηκε και η “οπισθοχώρηση” στο θέμα του Παύλου Πολάκη και αποφασίστηκε ο “επαναπατρισμός” του καθώς αξιολογήθηκε πως η αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια δημιουργούσε τάσεις επικίνδυνης αποσυσπείρωσης. Κάποιοι δημοσκόποι προσδιόρισαν αυτή την τάση, μάλιστα, και έλεγαν πως προκαλούσε απώλεια τουλάχιστον μιας μονάδας στις μετρήσεις.

Ωστόσο, στον χρόνο που απομένει ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να φέρει στην προμετωπίδα αρκετά νέα πρόσωπα, καθιστώντας σαφές πως έχουν θέση σε μία κυβέρνηση συνεργασίας και θα συγκροτήσουν τη νέα ομάδα με αναφορές περισσότερο προς τον κεντρώο χώρο. Τον τόνο, μάλιστα, αναμένεται να δώσουν εκείνα τα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, πλην , φυσικά του Ευάγγελου Αποστολάκη και της Πόπης Τσαπανίδου, ενώ την μάχη του σταυρού θα δώσουν και άλλα πρόσωπα που προέρχονται από το think tank Τσίπρα.

Ευάγγελος Αποστολάκης

Η υποψηφιότητα του γνωστού “χιπ χόπερ” Μιθριδάτη στον νότιο τομέα υπακούει στην σκοπιμότητα της προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων, καθώς ο ιδρυτής του συγκροτήματος “Ημισκούμπρια” είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη νεολαία. Βρέθηκε, βεβαίως, στο στόχαστρο της Ν.Δ για “ομοφοβικές” αναρτήσεις του κατά το παρελθόν, όμως εκτιμάται πως είναι ένα δυνατό χαρτί στην μάχη “γοητείας” που θα δώσουν και τα δύο μεγάλα κόμματα για τους περίπου 430.000 νέους ψηφοφόρους. Είναι χαρακτηριστικό πως στην ηλικιακή κατηγορία 17-24 ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε με 8 μονάδες (38%-30%) της Ν.Δ στις προηγούμενες εκλογές και αυτό το προβάδισμα θέλει να το διευρύνει.

Ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα της περιόδου της πανδημίας, με ευρύτατη αποδοχή και συμπαγή επιστημονική κατάρτιση, η καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και επικεφαλής του ινστιτούτου Prolepsis Αθηνά Λινού θα βρεθεί πιθανότατα στην μάχη του σταυρού. Η κ. Λινού είχε προταθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ως υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, είναι δε πρόσωπο που προέρχεται από το “ανδρεϊκό” ΠΑΣΟΚ και θεωρείται μία πολύ σημαντική προσθήκη στο εγχείρημα της διεύρυνσης.

Συνάντηση (την περίοδο της πανδημίας) του Αλέξη Τσίπρα με την Αθηνά Λινού και τον Σωτήρη Τσιόδρα

Στην μάχη του σταυρού θα πέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα πρόσωπα του thnik tank Ζωρζέτα Λάλη (διακεκριμένη επιστήμονας με μεγάλη εμπειρία στο κοινοτικό δίκαιο που επίσης έχει θετικές αναφορές στον χώρο του “εκσυγχρονιστικού” ΠΑΣΟΚ), ο σπουδαίος καθηγητής της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, οι Δημήτρης Χριστόπουλος (ΕΚΠΑ) και Κωστής Παπαϊωάννου και η πρώτη γυναίκα που έγινε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη που θα μπορούσε να αναλάβει, είτε υφυπουργός στο Προστασίας του Πολίτη, είτε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ζωρζέτα Λάλη

Ο καθηγητής του Χαρβαρντ και διάσημος ερευνητής- γιατρός Όθων Ηλιόπουλος θα πλαισιώσει κατά πάσα πιθανότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ φυλάσσεται ως έκπληξη το πρώτο όνομα σε αυτό το ψηφοδέλτιο και θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και η υποψηφιότητα της Δανάης Βουτυράκου, μια σημαντική νέα επιστήμονας με εύσημα από τη NASA και περγαμηνές στο εξωτερικό, η οποία επεξεξεργάζεται ένα συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα ψηφιακής πολιτικής και θα είναι η “αντι-Πιερακκάκης” του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξειδικευμένη σε συστήματα ρομποτικής και πληροφορικής η Δανάκη Βουτυράκου, έχει συνεργαστεί με τη NASA και την Google και αναμένεται να αξιοποιηθεί και σε κυβερνητική θεση

Στην μάχη του σταυρού θα πέσει και η χήρα του Ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου Αλεξανδρου Νικολαϊδη που έχασε τη ζωή του από τον καρκίνο, Δώρα Τζαμπάζη που θα είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Άρθρα