Αποκάλυψη Τσαβούσογλου για πολεμικά πλοία της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα (vid)

 Αποκάλυψη Τσαβούσογλου για  πολεμικά πλοία της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα (vid)

Αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων μέσω τουρκικών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, ακύρωσε η Ρωσία έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη πριν η Άγκυρα κλείσει τα στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο. Τη Δευτέρα, η Άγκυρα δήλωσε ότι έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μοντρέ (1936), επιτρέποντάς της να περιορίσει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων. Το σύμφωνο εξαιρεί τα σκάφη που επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Ο Τσαβούσογλου είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk ότι η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να μην στείλει τα πλοία της πριν χαρακτηρίσει την εισβολή της Μόσχας «πόλεμο» την Κυριακή.

«Η Ρωσία είπε ότι τέσσερα από τα πλοία της θα περάσουν τα στενά στις 27-28 Φεβρουαρίου, τρία από τα οποία δεν είναι νηολογημένα σε βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Τσαβούσογλου. «Ζητήσαμε από τη Ρωσία να μην στείλει αυτά τα πλοία και η Ρωσία απάντησε ότι τα πλοία δεν θα περάσουν τα στενά».

«Κανείς δεν πρέπει να προσβάλλεται από αυτό, γιατί η σύμβαση του Μοντρέ ισχύει σήμερα, χθες και αύριο, επομένως θα την εφαρμόσουμε» σημείωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία –δύο αντιτορπιλικά, μια φρεγάτα και ένα σκάφος πληροφοριών– περίμεναν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο. Δύο από αυτά, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό, είχαν ζητήσει να κάνουν το ταξίδι αυτή την εβδομάδα.

Χρήστος Σταθόπουλος