• 3 Αυγούστου, 2021

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Αυτά είναι τα τελικά προνόμια για τους εμβολιασμένους – Τι απάντησε στις πιέσεις Μέρκελ για το Sputnik V

 Ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Αυτά είναι τα τελικά προνόμια για τους εμβολιασμένους – Τι απάντησε στις πιέσεις Μέρκελ για το Sputnik V

Βγαίνει μπροστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνει προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στους εμβολιασμούς υπό το πιεστικό φόντο η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα ως τον Αύγουστο στην Ευρώπη να ανατρέψει τις ισορροπίες στην ΕΕ σε βάρος των τουριστικών χωρών του Νότου και να επικρατήσει η σκληρή γραμμή περιορισμών στις μετακινήσεις τουριστών για τις οποίες προϊδέασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση έβαλε πάνω στο τραπέζι δύο δεδομένα:

  • ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει lockdown δηλαδή να κλείνουν οικονομικές δραστηριότητες και δεύτερον πως φέτος το καλοκαίρι πρέπει να δουλέψει ο τουρισμός με καλύτερες προϋποθέσεις απ’ ότι πέρυσι προκειμένου να έχει και αντίστοιχα καλές οικονομικές επιδόσεις.

Υπό αυτή την έννοια μοναδικό όπλο θεωρείται για την κυβέρνηση ότι είναι ο εμβολιασμός. Καθώς όμως η χώρα απέχει σημαντικά από ένα ασφαλές τείχος ανοσίας που θα διευκόλυνε μια πολιτική ανοικτών θυρών εν μέσω μεταλλάξεων, αποφασίστηκε να επισπευστούν οι διευκολύνσεις των πλήρως εμβολιασμένων. Στην παρούσα φάση μόλις το 39,4% επί του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ το 54% έχει εμβολιαστεί με μια δόση.

  • Η κεντρική φιλοσοφία των ανακοινώσεων θα επικεντρώνονται στο ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς μάσκα, θα απολαμβάνουν ελεύθερα χωρίς την ανάγκη να υποβάλλονται σε τεστ ταξίδια, θα είναι επίσης χωρίς περιορισμούς η παρουσία τους σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες και γενικότερα στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως είναι τα μπαρ και τα εστιατόρια. Εκεί θα μπορούν να ανεβαίνουν οι πληρότητες των μαγαζιών ως και το 90-100% με πλήρως εμβολιασμένους στο εσωτερικό τους.

Στη σύνοδο Κορυφής μεγάλη συζήτηση έγινε για την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αποδέχεται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με το Sputnik V των πολιτών τρίτων χωρών και ιδίως αναφορικά με την δυνατότητα τους μετά να κινηθούν μέσα στην ζώνη Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός έδειξε οτι αυτή η επιλογή δεν θα αλλάξει εξαιτίας των εκ των υστέρων αντιρρήσεων της Άνγκελα Μέρκελ. Πάντως καθησύχασε την Γερμανίδα καγκελάριο πως στα σύνορα της χώρας οι έχοντες το πιστοποιητικό εμβολιασμού Sputnik V θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ και ελέγχους.

Κυβερνητικοί παράγοντες επιπλέον ανέφεραν την υποκριτική διάσταση να επιτρέπεται για παράδειγμα στον Βικτορ Όρμπαν “να εμβολιάζει με αυτό το εμβόλιο τους Ούγγρους Ευρωπαίους πολίτες και να υπάρχει θέμα γιατί η Ελλάδα αναγνωρίζει το ρωσικό εμβόλιο”.