WSJ: Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει εμβολιασμένους στο Ισραήλ;-Τι λένε οι ειδικοί

 WSJ: Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει εμβολιασμένους στο Ισραήλ;-Τι λένε οι ειδικοί

Περίπου οι μισοί ενήλικες που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στο Ισραήλ, μετά τις νέες εξάρσεις που έχει πυροδοτήσει η μετάλλαξη «Δέλτα» στη χώρα, είναι πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer. 

Το γεγονός αυτό οδήγησε την κυβέρνηση στο να επιβάλει εκ νέου το μέτρο για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους – και για εμβολιασμένους – καθώς και άλλους περιορισμούς, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του νέου, πιο μεταδοτικού στελέχους, το οποίο έχει θέσει εκ νέου σε συναγερμό επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. 

Τα αρχικά ευρήματα των αξιωματούχων Υγείας του Ισραήλ, δείχνουν ότι περίπου το 90% των νέων μολύνσεων σχετίζονται με τη μετάλλαξη «Δέλτα», σύμφωνα με τον Ραν Μπάλιτσερ, ο οποίος ηγείται μιας συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης, αποτελούμενης από ειδικούς.

Περίπου οι μισοί από τους ενήλικες που μολύνθηκαν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, δήλωσε ο ίδιος. Πλέον, το Ισραήλ επαναξιολογεί τους ισχύοντες κανονισμούς σε ό,τι αφορά την Covid, αφότου προχώρησε στο άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας έπειτα από μια σειρά από lockdown το περασμένο έτος.

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει αλλάξει τη δυναμική της μετάβασης [προς την κανονικότητα]», εξηγεί ο καθηγητής Μπάλιτσερ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής καινοτομίας για τον μεγαλύτερο οργανισμό διαχείρισης υγειονομικών ζητημάτων του Ισραήλ.

Η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του 2020 και είναι επίσης γνωστή ως Β.1.617.2, έχει πλέον εντοπιστεί σε πάνω από 70 χώρες. Στις ΗΠΑ, οι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας αναμένουν ότι σύντομα αυτή θα είναι η επικρατέστερη μετάλλαξη.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ, ωστόσο, είναι αισιόδοξοι ότι ακόμη και αν εξαπλωθεί η εν λόγω μετάλλαξη, τα στοιχεία από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι το εμβόλιο θα εμποδίσει μια μεγάλη αύξηση των περιστατικών βαριάς νόσησης και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, που αποτέλεσαν ένα μεγάλο βάρος για το σύστημα Υγείας της χώρας κατά τα προηγούμενα ξεσπάσματα.

Ο αριθμός κρουσμάτων στο Ισραήλ ήταν σχετικά χαμηλός λαμβάνοντας υπόψη ανάλογα ποσοστά σε διεθνές επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, τα νέα περιστατικά στη χώρα αυξήθηκαν σε πάνω από 200 την Πέμπτη, συγκριτικά με περίπου 10 ημερησίως, που καταγράφονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου.

Ανάμεσα σε εκείνους που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι τα παιδιά κάτω των επτά ετών, άτομα με αναπηρίες που τα εμποδίζουν από το να φορούν μάσκα καθώς και δύο συνάδελφοι που εργάζονται μαζί επί μονίμου βάσεως.

Η κυβέρνηση είχε άρει το μέτρο για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόλις δέκα ημέρες πριν, ενώ είχε θέσει τέλος και στους περισσότερους περιορισμούς κατά της Covid, καθώς είναι μια από τις χώρες με τις ταχύτερες εκστρατείες εμβολιασμού παγκοσμίως. Πάνω από το 80% των ενηλίκων στη χώρα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Το Ισραήλ αποτέλεσε μάλιστα ένα πρώτο δείγμα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, αφότου τα ξεσπάσματα του ιού το περασμένο έτος είχαν ως συνέπεια η χώρα να φτάσει κάποια στιγμή σε σημείο να καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων στον κόσμο. Από την αρχή της πανδημίας, η χώρα έχει καταγράψει συνολικά 840.522 κρούσματα και 6.429 θανάτους από Covid-19.

Η πιο πρόσφατη έξαρση στις μολύνσεις παρατηρήθηκε αρχικά ανάμεσα σε μικρούς μαθητές σχολείων σε πόλη της κεντρικής χώρας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά εξαπλώθηκε με γρήγορους ρυθμούς και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση προέβη σε σύσταση να εμβολιαστούν όλοι οι έφηβοι 12 -15 ετών προκειμένου να είναι προστατευμένοι ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ ανέφεραν ότι αυτή η νέα, πολύ μεταδοτική μετάλλαξη εισήλθε στη χώρα μέσω του διεθνούς αεροδρομίου κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου είχε τεθεί σε λειτουργία σύστημα διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων στις αφίξεις. Ωστόσο μια πρόσφατη αύξηση των επιβατών που έφθαναν στη χώρα οδήγησε σε υπερφόρτωση του εν λόγω συστήματος.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει την απόφαση να επιτρέψει στους ξένους τουρίστες να εισέρχονται στη χώρα από 1η Ιουλίου έως 1η Αυγούστου, και επέβαλε εκ νέου το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας εντός των αεροδρομίων.

«Ο πρωταρχικός μας στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ από τη μετάλλαξη Δέλτα που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε την Τετάρτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

Πηγή: Wall Street Journal-Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα