• 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Αφγανιστάν – Οργισμένη υποψήφια καγκελάριος: Απομάκρυναν τις μπύρες και όχι τους ανθρώπους

 Αφγανιστάν – Οργισμένη υποψήφια καγκελάριος: Απομάκρυναν τις μπύρες και όχι τους ανθρώπους

Η υποψήφια καγκελάριος με το κόμμα της Αριστέρας στη Γερμανία, Ζανίν Βίσλερ, δεν… «μάσησε» τα λόγια της για τον τρόπο που η κυβέρνηση Μέρκελ υλοποιεί την επιχείρηση εκκένωσης Γερμανών και Αφγανών συνεργατών τους από το Αφγανιστάν.

«Απομάκρυναν τις μπύρες και όχι τους ανθρώπους» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε η Βίσλερ σε συνέντευξή της στη Deutsche Welle, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Μέρκελ για το Αφγανιστάν, μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές στη Γερμανία.

Η υποψήφια του Die Linke μίλησε με σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση της Γερμανίας και τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε το προσωπικό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, κάνοντας λόγο για έλλειψη σχεδίου ασφαλούς απομάκρυνσής του. «Πρόκειται για έναν άθλιο τρόπο αντιμετώπισης του προσωπικού. Απομακρύνουν μεν 65.000 λίτρα μπύρας από τη χώρα, όμως όσοι εργάζονται στον γερμανικό στρατό ή άλλους γερμανικούς φορείς – ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή όσοι εργάζονται για τα δικαιώματα των γυναικών- αφήνονται μόνοι να τα βγάλουν πέρα», είπε η Βίσλερ.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, στα τέλη Ιουνίου, ενόψει της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο γερμανικός στρατός είχε απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ και με ειδικές πτήσεις μετέφερε μεγάλες ποσότητες μπύρας και άλλων αλκοολούχων ποτών από το Ασφγανιστάν.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο γερμανικός στρατός ανησυχούσε την ίδια περίοδο για πιθανές επιθέσεις Ταλιμπάν και για τον λόγο αυτό δεν ήθελε οι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν να καταναλώνουν αλκοόλ.

Η υποψήφια της Αριστεράς επιρρίπτει συλλήβδην στα μέλη της κυβέρνησης Μέρκελ σειρά άστοχων και επικίνδυνων κινήσεων στο Αφγανιστάν για προεκλογικούς λόγους. Όπως αναφέρει χαρακηριστικά: «Αυτό που κάνει η γερμανική κυβέρνηση είναι ντροπιαστικό. Είναι σαφές ότι συνολικά η κυβέρνηση μοιράζεται την ευθύνη και με αυτό εννοώ επίσης την καγκελάριο και τον αντικαγκελάριο. Η κυβέρνηση με τις ενέργειές της έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Φοβάμαι ότι απλώς προσπάθησαν να αφήσουν το θέμα για μετά τις εκλογές. Προσπαθούσαν να αποφύγουν μια συζήτηση για τη μετανάστευση στη Γερμανία πριν από τις εκλογές και με τον τρόπο αυτό διακινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές».
Η Βίσλερ επιρρίπτει στην γερμανική κυβέρνηση ότι αγνόησε τις προειδοποιητικές ενδείξεις που υπήρχαν από νωρίς για την όξυνση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αποφύγει στο εσωτερικό μια συζήτηση σχετικά με νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Η υποψήφια της Αριστεράς θεωρεί ότι μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να αποσύρει η Γερμανία την αναπτυξιακή βοήθεια προς το Αφγανιστάν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη DW: «Είμαι απολύτως αντίθετη με την περικοπή των κονδυλίων αναπτυξιακής συνεργασίας. Αυτά προορίζονται για τους ανθρώπους, που υποφέρουν τόσο στα χέρια των Ταλιμπάν όσο και από την τρομακτική ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Φυσικά και πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις».

Το Αφγανιστάν ήταν φέτος μια από τις βασικές χώρες-αποδέκτες της γερμανικής αναπτυξιακής βοήθειας, η οποία υπολογίζεται μέχρι στιγμής στα 250 εκατομμύρια ευρώ – ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν έχουν ακόμη καταβληθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό της αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε προβλέψει για το Αφγανιστάν η Γερμανία φέτος στον προϋπολογισμό της θα ανερχόταν σε περίπου 430 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Νewsit.gr – Deutsche Welle