“Χωράνε” 20.000 ελέφαντες της Μποτσουάνα στη Γερμανία και 10.000 στο Λονδίνο;

 “Χωράνε” 20.000 ελέφαντες της Μποτσουάνα στη Γερμανία και 10.000 στο Λονδίνο;

A herd of African elephants drinking at a waterhole lifting their trunks at the same time

Η Μποτσουάνα αυτή την εβδομάδα απείλησε τη Γερμανία να στείλει 20.000 ελέφαντες , καθώς αγωνίζεται να καταπολεμήσει ένα πρόβλημα υπερπληθυσμού με παχύδερμα.

Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, Μογκουίτσι Μασίσι διατύπωσε την …απειλή εν μέσω πολιτικής διένεξης για το κυνήγι τους και την εξαγωγή τους εν είδει «τροπαίου» από σαφάρι.

«Δεν είναι αστείο», είπε στη γερμανική εφημερίδα BILD χθες, Τρίτη.

Ο Μασίσι εξαπέλυσε επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος –και την υπουργό Στέφι Λέμκε των Πρασίνων– που προσπαθούν να απαγορεύσουν την εισαγωγή «τροπαίων» στη Γερμανία, παρά τον υπερπληθυσμό ελεφάντων στην Μποτσουάνα.
«Είναι πολύ εύκολο να κάθεσαι στο Βερολίνο και να έχεις άποψη για τις υποθέσεις μας εδώ στην Μποτσουάνα. Πληρώνουμε το τίμημα ολόκληρου του κόσμου για την προστασία αυτών των ζώων», τόνισε.

Η Μποτσουάνα, που φιλοξενεί έναν πληθυσμό 130.000 ελεφάντων, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, έχει στείλει ήδη 8.000 στην Αγκόλα, άλλους 500 στη Μοζαμβίκηκαι απείλησε τον Μάρτιο να στείλει 10.000 στο Λονδίνο– στο πλαίσιο αντιμετώπισης του «υπερπληθυσμού», όπως το έθεσε ο Μασίσι. «Θα θέλαμε να κάνουμε μιαν ανάλογη προσφορά και στη Γερμανία. Δεν δεχόμαστε το όχι ως απάντηση,» ανέφερε ο Μασίσι.

«Θέλουμε οι ελέφαντές μας να κυκλοφορούν ελεύθερα. Ο γερμανικός καιρός είναι άσχημος γι’αυτούς. Αν τους αγαπάτε τόσο πολύ, λοιπόν, σας παρακαλώ, δεχτείτε το δώρο μας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, Mokgweetsi Masisi, επέμεινε ότι δεν αστειευόταν γι’ αυτό, αλλά ποιες είναι οι πιθανότητες δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες να περάσουν μια μέρα στο Μέλανα Δρυμό ή στις μπυραρίες του Μονάχου;

Με λίγα λόγια, δεν είναι πολύ πιθανό. Η μεταφορά δεκάδων χιλιάδων γιγάντων ζώων στην άλλη άκρη του κόσμου θα ήταν μεγάλη παραγγελία ακόμη και για τον Νώε. Επίσης, ακριβό για όλους τους εμπλεκόμενους.

Αλλά εάν υποθετικά οι ελέφαντες της Μποτσουάνα κατέληγαν στη Γερμανία – η οποία προκάλεσε αρχικά την οργή της χώρας αυτής κινώντας την απαγόρευση των εισαγωγών κυνηγιού τροπαίων, ακυρώνοντας έτσι μια δημοφιλή μέθοδο μείωσης του πληθυσμού – που θα ήταν το ιδανικό μέρος να ζήσουν;

Το POLITICO ζήτησε από έναν ειδικό, τον διευθυντή του ζωολογικού κήπου της Νυρεμβέργης, Dag Encke, να απαντήσει σχετικά με το αίνιγμα της κυβέρνησης της Μποτσουάνα και την καταλληλότητα της Γερμανίας να φιλοξενήσει ελέφαντες.

«Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο και περίπλοκο που ο κ. Μασίσι είναι αναστατωμένος —για καλούς λόγους— για τη δυτική απλούστευση των πιθανών λύσεων, η οποία θα ήταν επίσης εντελώς αντιπαραγωγική», είπε ο Ένκε στο POLITICO.

Ο Ένκε είπε ότι κατανοεί το «δίλημμα» της Μποτσουάνα, καθώς η χώρα προσπαθεί να προστατεύσει τόσο την άγρια ​​ζωή όσο και τις κοινότητές της που πλήττονται από τον υπερπληθυσμό.

Η απαγόρευση της εισαγωγής τροπαίων, είπε, θα είχε «μηδενική συμβολή στην προστασία των ειδών, αλλά θα δημιουργήσει μόνο την ηθική ευημερία», προσθέτοντας ότι «το κυνήγι τροπαίων έχει γίνει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για τη διεθνή και ιδιαίτερα τη διατήρηση των ειδών της Νότιας Αφρικής. ” Επεσήμανε ότι η πρακτική είναι επίσης εγκεκριμένη από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης .

«Υπάρχουν περίπου 130.000 ελέφαντες που ζουν στη Μποτσουάνα», είπε ο Ένκε. «Αλλά η οικολογική ικανότητα μεταφοράς για τη χώρα υπολογίζεται σε 60.000 ζώα».

Μποτσουάνα

Η Μποτσουάνα (αγγλικά: Botswana‎‎), επίσημα Δημοκρατία της Μποτσουάνας είναι περίκλειστη χώρα στη νότια Αφρική. Έχει έκταση 581.730 τ. χλμ. και πληθυσμό 2.359.609 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2022 και είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στον κόσμο. Οι πολίτες της Μποτσουάνα λέγονται Μπατσάνα (στον ενικό Μοτσάνα), ανεξαρτήτως εθνικότητας. Περίπου το 10% του πληθυσμού κατοικεί στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε. Παλαιότερα βρετανικό προτεκτοράτο Μπετσουαναλάνδη, η Μποτσουάνα πήρε το όνομά της όταν έγινε ανεξάρτητη εντός της Κοινοπολιτείας στις 30 Σεπτεμβρίου 1966. Η οικονομία της χώρας είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία της Νότιας Αφρικής και σε αυτήν κυριαρχούν τα ορυκτά (κυρίως διαμάντια), ο τουρισμός και η κτηνοτροφία.

Η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη και μέχρι το 70% καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Συνορεύει με τη Νότια Αφρική στα νότια και νοτιοανατολικά, τη Ναμίμπια στα δυτικά, τη Ζάμπια στα βόρεια και τη Ζιμπάμπουε στα βορειοανατολικά. Τα σύνορα με τη Ζάμπια, μήκους μερικών εκατοντάδων μέτρων, δεν έχουν καθοριστεί καλά. Μεγάλο μέρος της χώρας καλύπτεται από άγρια φύση και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Το 1986 υπήρχαν έξι μεγάλα εθνικά πάρκα και 40 ελεγχόμενες οργανωμένες περιοχές για φωτογραφήσεις και έξι περιοχές για σαφάρι και κυνήγι.

Σχετικά Άρθρα