Παναθηναϊκός:Την Κυριακή κόντρα στη Ρεάλ για το 7ο αστέρι-Πέταξε ένα ημίχρονο στα σκουπίδια ο Ολυμπιακός

 Παναθηναϊκός:Την Κυριακή κόντρα στη Ρεάλ για το 7ο αστέρι-Πέταξε ένα ημίχρονο στα σκουπίδια ο Ολυμπιακός

Με πείσμα, θέληση και άμυνα από… μπετόν που κράτησε την Φενέρμπαχτσε μόλις στους 57 πόντους και παίζοντας κατά διαστήματα εξαιρετικό μπάσκετ και στο επιθετικό κομμάτι, όπου σκόραρε 83 πόντους, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Final Four. Εκεί θα αναμετρηθεί με την Ρεάλ που κέρδισε τον Ολυμπιακό με εντυπωσιακή απόδοση στο πρώτο ημίχρονο και διαχείριση παιχνιδιού στο δεύτερο. Οι Πειραιώτες το πάλεψαν πολύ αλλά ήταν αδύνατον να βρουν τις απαντήσεις που έπρεπε κόντρα στον Ταβάρες και στα μεγάλα τρίποντα που έβαζαν οι Μαδριλένοι.

Παναθηναϊκός και Ρεάλ θα κοντραριστούν στον μεγάλο τελικό, ο οποίος θα κάνει τζάμπολ την Κυριακή 26 Μαΐου στις 21:00. Ο μικρός τελικός ανάμεσα σε Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακό θα ξεκινήσει την ίδια μέρα στις 18:00.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως Παναθηναϊκός και Ρεάλ δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ ξανά στην ιστορία της Euroleague σε τελικό. Οι πράσινοι έχουν αντιμετωπίσει σε τελικούς κατά το παρελθόν τρεις φορές τη Μακάμπι, δύο φορές την ΤΣΣΚΑ και από μία φορά Κίντερ Μπολόνια και Μπαρτσελόνα, μετρώντας το εντυπωσιακό 6/7.

Αναλυτικά οι τελικοί του Παναθηναϊκού AKTOR:

  • 1996 Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 67-66
  • 2000 Παναθηναϊκός – Μακάμπι 73-67
  • 2001 Μακάμπι – Παναθηναϊκός 81-67
  • 2002 Παναθηναϊκός – Κίντερ Μπολόνια 89-83
  • 2007 Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91
  • 2009 Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71
  • 2011 Παναθηναϊκός – Μακάμπι 78-70

Τα παιχνίδια

Παναθηναϊκός – Φενέρ: 73-57

Ο Παναθηναϊκός AKTOR με άμυνα που έτρωγε σίδερα και τρομερή πνευματική ετοιμότητα υπέταξε τη Φενέρμπαχτσε έναν απολαυστικό -αμυντικά κατά βάση- ημιτελικό και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της EuroLeague (73-57) στην Uber Arena. Μετά από δεκατρία χρόνια (τότε στη Βαρκελώνη), ο Παναθηναϊκός AKTOR θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το 7ο αστέρι στη φανέλα.

Στην Uber Arena που είχε πολύ έντονο το πράσινο χρώμα στις εξέδρες και βοήθησε σημαντικά τους παίκτες του Εργκίν Αταμάν, ειδικά στο τέλος της τρίτης περιόδου, όταν η Φενέρμπαχτσε πίεζε για την ανατροπή (έφτασε μέχρι το -1 μετά από καλάθι του Τάιλερ Ντόρσεϊ).

Παρά το γεγονός όμως πως ο Κώστας Σλούκας δεν σκόραρε πολύ κι ο Κέντρικ Ναν έμεινε στο “μηδέν” για μιάμιση περίοδο στο δεύτερο μέρος, η δουλειά έγινε κι ο Παναθηναϊκός AKTOR βρίσκεται πλέον σαράντα λεπτά μακριά από τον ευρωπαϊκό τίτλο.

Ο MVP

Ο Ματίας Λεσόρ έκανε το νταμπλ νταμπλ (17 πόντοι, 10 ριμπάουντ), αλλά να μας συγχωρείτε. Αυτός που έκανε τη διαφορά συνολικά για τον Παναθηναϊκό AKTOR ήταν ο Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος έπαιξε μεγάλες άμυνες και έβαλε πολλά προσωπικά καλάθια -κατά βάση πάνω στον Σκότι Γουίλμπεκιν. Οι 13 πόντοι που είχε (4/6 δίποντα, 1/2 τρίποντα και 2/3 βολές) ήταν ατόφιο χρυσάφι για τον Εργκίν Αταμάν.

Ο αδύναμος κρίκος

Ο Σκότι Γουίλμπεκιν δεν βοήθησε την ομάδα του, επιθετικά τουλάχιστον. Έμεινε χαμηλά σε όλο το παιχνίδι, δίχως κιόλας να βρει ελεύθερο πεδίο για να εκτελέσει. Στα 23’57” που έμεινε στο παρκέ, οι 2 πόντοι που έγραψε είναι ελάχιστοι. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως είχε 1/5 δίποντα και 0/5 τρίποντα.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Με 61.3% στο δίποντο και 36.8% στο τρίποντο δεν είναι εύκολο να χάσεις, ειδικά όταν κρατάς τη Φενέρμπαχτσε στα 20/59 εντός παιδιάς.

Ο αγώνας

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ξεκίνησε τον ημιτελικό με εντυπωσιακό τρόπο, με σωστές επιλογές στην επίθεση και μεγάλες άμυνες, που του επέτρεψαν να φτάσει στο +12 (12-0) ήδη από τα μισά της πρώτης περιόδου, την στιγμή που είχε υποχρεώσει τη Φενέρμπαχτσε να κάνει τέσσερα λάθη από νωρίς.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έψαχνε διαρκώς τρόπους να συμμαζέψει την κατάσταση, είτε στους κοντούς είτε στους ψηλούς, δεδομένου κιόλας πως ο Σκότι Γουίλμπεκιν δεν ήταν αποτελεσματικός. Η παρουσία του Σερτάτς Σανλί στο “5” έδωσε λύσεις σε πρώτο χρόνο, πλην όμως κάθε φορά υπήρχε αντίδραση από την πλευρά της ελληνικής ομάδας.

Σε τέτοιο βαθμό που η διαφορά διατηρήθηκε σε επίπεδα σχετικής ασφαλείας, μέχρι τα μισά της δεύτερης περιόδου (32-23 στο 15′).

Το διάστημα όμως που ο Εργκίν Αταμάν τράβηξε στον πάγκο τον Κώστα Σλούκα και τον Κέντρικ Ναν για να τους δώσει ανάσες αποτέλεσε την αφορμή ώστε η Φενέρμπαχτσε να επιστρέψει. Με τον Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις σε πρωταγωνιστικό ρόλο (12 πόντοι στο ημίχρονο), η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μείωσε στο σουτ (38-36) στην ανάπαυλα, παρά το γεγονός πως ήταν άστοχη από μακριά (6/18 τρίποντα) και είχε 7 λάθη.

Όσο για τον Παναθηναϊκό AKTOR; Τα 16/27 σουτ ήταν ένα σπουδαίο στατιστικό, αλλά -στον αντίποδα- οι 3 ασίστ για 5 λάθη στη δεύτερη περίοδο του έκαναν κακό.

Το παιχνίδι είχε γίνει πλέον μπρα-ντε-φερ. Σκυλομαχία. Πείτε το όπως θέλετε. Πλέον, τον πρώτο λόγο είχαν οι άμυνες, οι οποίες έγιναν ακόμη πιο σκληρές στην πορεία και δεν άφησαν πολλά περιθώρια στους απέναντι. Ο Παναθηναϊκός AKTOR άντεχε όμως από το ανελέητο ξύλο εκατέρωθεν, με τον Τζέριαν Γκραντ να γίνεται ο “X-Factor” του χάρη στο παιχνίδι μέσης απόστασης.

Το προβάδισμα απειλήθηκε επί της ουσίας στο 28ο λεπτό όμως, με τη Φενέρμπαχτσε να φτάνει σε απόσταση βολής (51-50) και να δείχνει έτοιμη να ανατρέψει τα πάντα, χάρη στο πρώτο καλάθι του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Την πιο κρίσιμη στιγμή, την ώρα της τουρκικής αντεπίθεσης η άμυνα ήταν αυτή που κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό AKTOR, πριν δηλώσει “παρών” ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης.

Χάρη σε δικό του τρίποντο στο τέλος των 24” της επίθεσης, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ξέφυγε με +6 και έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο της ομάδας να φωνάξει.

Το σημείο στο οποίο ο Παναθηναϊκός AKTOR έμεινε όρθιος στην αντεπίθεση της Φενέρμπαχτσε αποδείχθηκε καθοριστικό. Κι αυτό γιατί της έκοψε τον αέρα, με κάθε τρόπο. Οι πράσινοι διατήρησαν τη διαφορά σε επίπεδα ασφαλείας σε όλη την τέταρτη περίοδο. Όχι γιατί στην επίθεση έβγαζαν μάτια, αλλά γιατί στο πίσω μέρος του παρκέ δεν έδωσαν τίποτα εύκολο στην ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Γι αυτό κιόλας, ήταν μπροστά παρά το γεγονός πως έπρεπε να φτάσουμε στο 35ο λεπτό για να δούμε το πρώτο καλάθι του Κέντρικ Ναν στο δεύτερο μέρος. Αυτό ήταν. Τετέλεσται! Ο Παναθηναϊκός AKTOR ποδοπάτησε τη Φενέρμπαχτσε στην τελευταία περίοδο, πήγε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα κι ο Κέντρικ Ναν έδωσε τη χαριστική βολή στους απέναντι με τρίποντο στο 1’34” για το τέλος.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς – Περούγκα – Ντιφάλα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-13, 38-36, 56-50, 73-57.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 5 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ), Σλούκας 4 (0/3 τρίποντα), Παπαπέτρου 9 (1), Γκραντ 13 (4/6 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/3 βολές), Ναν 14 (2/4 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 λάθη), Λεσόρ 17 (6/10 δίποντα, 5/10 βολές, 10 ριμπάουντ, 5 λάθη), Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις 6 (3 ασίστ), Χουάντσο 3 (1), Μήτογλου 2 (4 ριμπάουντ).

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Γιασικεβίτσιους): Μότλι, Γουίλμπεκιν 2 (1/10 σουτ, 4 λάθη), Σανλί 7 (1), Παπαγιάννης 3 (1), Χέιζ-Ντέιβις 14 (2/6 τρίποντα), Μπιμπέροβιτς 4, Πιερ, Γκούντουριτς 10 (2/6 τρίποντα), Ντόρσεϊ 2 (0/2 τρίποντα), Καλάθης 5 (1 τρίποντο, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη), Σέστινα 10 (2).

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού AKTOR: 19/31 δίποντα, 7/19 τρίποντα, 14/22 βολές, 37 ριμπάουντ (29 αμυντικά + 8 επιθετικά), 13 ασίστ, 8 κλεψίματα, 17 λάθη, 3 μπλοκ.

Τα ομαδικά στατιστικά της Φενέρμπαχτσε: 11/24 δίποντα, 9/35 τρίποντα, 8/9 βολές, 29 ριμπάουντ (20 αμυντικά + 9 επιθετικά), 14 ασίστ, 6 κλεψίματα, 15 λάθη.

Ρεάλ – Ολυμπιακός 87-76

Η επιθυμία για “εκδίκηση” ήταν μεγάλη στον Ολυμπιακό, όμως το βράδυ της Παρασκευής (24/5) η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν απλώς ισοπεδωτική και με ένα εκπληκτικό πρώτο δεκάλεπτο έκανε τη δουλειά. Νίκησε με 87-76 τους Πειραιώτες και προκρίθηκε στον τελικό της Κυριακής (26/5 στις 21:00) για να παλέψει με τον Παναθηναϊκό για το τρόπαιο της EuroLeague.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν φάντασμα του καλού εαυτού της στο ξεκίνημα (28-10 στο 10′), δεν είχε απαντήσεις ούτε στην άμυνα, ούτε στην επιθεση και λύγισε δίκαια και καθαρά απέναντι σε μία αντίπαλο που ήταν απλώς ανώτερη και πιο έτοιμη. Ο Αλεκ Πίτερς ήταν ο πρώτος σκόρερ, με μία καταπληκτική εμφάνιση σε εκτέλεση και ριμπάουντ, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έπαιξε με αποφασιστικότητα απέναντι στην πρώην ομάδα του, ο Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν πιθανότατα αυτός με το περισσότερο πείσμα, στο τέλος της βραδιάς όμως το αποτέλεσμα ήταν και πάλι στενάχωρο για τους Πειραιώτες. Σε τρίτο σερί Final Four.

Οι Μαδριλένοι, από την πλευρά τους, έφτασαν τις τέσσερις σερί νίκες απέναντι στον Ολυμπιακό από τον περσινό τελικό κι έπειτα και πλέον πηγαίνουν στον τελικό της Κυριακής για να υπερασπιστούν αυτό που κέρδισαν πέρυσι στο Κάουνας. Τζάναν Μούσα, Μάριο Χεζόνια, Γκερσόν Γιαμπουσέλε έκαναν εξαιρετική δουλειά, ο Έντι Ταβάρες ξεχώρισε και μόνο που υπηρχε στο παρκέ και ο Τσους Ματέο βρίσκεται 40 λεπτά μακριά από το να δώσει και πάλι απαντήσεις στους επικριτές του.

Ο MVP

Ο Μάριο Χεζόνια έβαλε τις βάσεις αλλά δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός στη συνέχεια, ο Τζάναν Μούσα γέμισε τη στατιστική του (20 ποντοι), όμως αυτός που έκανε τη διαφορά ήταν ο Έντι Ταβάρες. Κι ας μη σκόραρε πολύ κι ας μη γέμισε τη στατιστική του κι ας μη γέμισε το… μάτι. Ασύλληπτος ο τρόπος με τον οποίο εκλεισε τη ρακέτα, αυτός ο υπερπαίκτης που παραμένει ο καλύτερος σέντερ σε όλη την Ευρώπη.

Ο αδύναμος κρίκος

Ο Τόμας Γουόκαπ (2/11 σουτ) και ο Κώστας Παπανικολάου (3 πόντοι, 1/5 σουτ) δεν βοήθησαν στην επίθεση, όσο καλή, όσο δυναμική κι αν ήταν η προσπάθειά τους στην άμυνα. Κι άλλοι υστέρησαν, ο Κάναν που ξεκίνησε ζεστός αλλά έμεινε χαμηλά, ο Ράοιτ που περασε και δεν ακούμπησε, ο Μιλουτίνοβ, ο Πετρούσεβ. Στο κρισιμότερο ματς της σεζόν, ο Ολυμπιακός μπήκε με τον χειρότερο τρόπο και το πλήρωσε.

Τα στατιστικά που ξεχώρισαν

Με μία ασίστ έκλεισε την πρώτη περίοδο ο Ολυμπιακός, με 12 καλάθια την έκλεισε η Ρεάλ που είχε οκτώ τελικές πάσες, 42-1 η αξιολόγηση των δύο ομάδων. Στο ημίχρονο οι Μαδριλένοι είχαν 21/29 σουτ (!) και οι Πειραιώτες τον ΜκΚίσικ στους 13 πόντους. Στο τέλος της βραδιάς οι ποντοι από τα λάθη του αντιπάλου ήταν 18-7 υπέρ των Ισπανών, με τη Ρεάλ να έχει επτά μπλοκ και καλύτερο rim protection που έκρινε τον αγώνα.

Ο αγώνας

Με την κλασική του πεντάδα άνοιξε το ματς ο Ολυμπιακός (Γουόκαπ, Κάναν, Παπανικολάου, Πίτερς, Φαλ), με τους Καμπάσο, Μούσα, Χεζόνια, Εντιαγέ, Ταβάρες η Ρεάλ. Κάναν και Πίτερς έβαλαν τα πρώτα σουτ που εκτέλεσαν, το μεγάλο πρόβλημα όμως ήταν το μαρκάρισμα του Χεζόνια (9 πόντους για το 14-6 στο 4′) και το ριμπάουντ. Κι όσο η ώρα περνούσε, τόσο η διαφορά μεγάλωνε, με τους πρωταθλητές Ευρώπης να κλείνουν την περίοδο στο +18 (28-10) που έμοιαζε απίθανο να ανατραπεί.

Ο Μπαρτζώκας πήγε σε σχήμα με δύο χειριστές στην έναρξη της δεύτερης (Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος), όμως και πάλι δεν άλλαξε κάτι. Η Ρεάλ είχε τον απόλυτο έλεγχο, κράτησε τους Πειραιώτες σε απόσταση, είχε τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ σε εκπληκτική βραδιά (45-24 στο 16′), με τον ΜακΚίσικ να κρατάει την ομάδα του όρθια μέχρι το 53-37 του ημιχρόνου. Που έμοιαζε δίκαιο σύμφωνα με την εικόνα των δύο ομάδων και ίσως και να κολάκευε τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε εντελώς διαφορετικός στην έναρξη του β’ μέρους. Μέσα σε τέσσερα λεπτά μείωσε στους 13 (56-43), μείωσε και στους 12 με τον Γουίλιαμς-Γκος να ηγείται, με τον Πίτερς να εκτελεί και να γράφει το 66-56 στο 1:35 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου. Ο Ματέο είχε αρχίσει να νιώθει πολλή πιεση, το έδειχνε με τις κινήσεις και με τις εκφράσεις του, όμως ένα κλασικό τρίποντο του Γιουλ απέναντι στον Φαλ έκλεισε το δεκάλεπτο στο 71-58 και κράτησε τη Ρεάλ στη θέση του αφεντικού.

Το ματς έγινε… ροντέο στο ξεκίνημα της τέταρτης, με τους Μαδριλένους να αντέχουν. Ξανά και ξανά. Κι όσο ο Ολυμπιακός πλησίαζε, αργά και βασανιστικά, τόσο πείσμωνε. Ο Γιουλ είχε 1/3 βολές για το 77-67, όμως μία τεχνική στον Μπαρτζώκα στο 35′, ένα λάθος του Γουίλιαμς-Γκος και ακόμη ένα του Φαλ δεν έδωσαν στους ερυθρόλευκους την ευκαιρία να πιέσουν περισσότερο. Στο φινάλε της βραδιάς νίκησε αυτός που το άξιζε περισσότερο, αν και για ακόμα μία φορά στους Πειραιώτες έμεινε η πικρή γεύση της προσπάθειας που δεν είχε αποτέλεσμα.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ράντοβιτς, Γιαβόρ, Μόγκουλκοτς

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 28-10, 53-37, 71-58, 87-76

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ματέο): Κοζέρ 4, Φερνάντεθ, Αμπάλδε, Καμπάσο 3 (1/4 σουτ, 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ), Χεζόνια 12 (3/11 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Ροντρίγκεθ 8 (2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Πουαριέ 11 (4/5 δίποντα, 3/3 βολές), Ταβάρες 9 (3/3 δίποντα, 3/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 3 μπλοκ), Γιουλ 9 (1), Γιαμπουσέλε 11 (2), Εντιαγέ, Μούσα 20 (5/9 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 1/1 βολή)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 4 (2/5 δίποντα, 0/6 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα), Γουίλιαμς-Γκος 15 (3/9 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 4 ριμπαουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα), Ράιτ, Κάναν 7 (2/5 τρίποντα), Φαλ 2 (6 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Παπανικολάου 3 (1/5 σουτ), Πίτερς 23 (3/6 δίποντα, 5/6 τρίποντα, 2/2 βολές, 10 ριμπαουντ), Πετρούσεβ 5 (1), Μιλουτίνοβ, ΜακΚίσικ 17 (2/5 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 4/5 βολές, 4 ριμπαουντ, 3 κλεψίματα)

Τα ομαδικά στατιστικά της Ρεάλ Μαδρίτης: 19/28 δίποντα, 12/27 τρίποντα, 13/19 βολές, 31 ριμπάουντ (23 αμυντικά – 8 επιθετικά), 19 ασίστ, 8 κλεψίματα, 7 μπλοκ, 14 λάθη, 22 φάουλ

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 12/29 δίποντα, 14/33 τρίποντα, 10/15 βολές, 31 ριμπάουντ (17 αμυντικά – 14 επιθετιά), 15 ασίστ, 9 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 15 λάθη, 22 φάουλ

Σχετικά Άρθρα