Η Δήλος βυθίζεται, η Στρογγυλή εκρήγνυται-Σενάρια τρόμου ή πραγματικότητα; Δύο ειδικοί μιλούν στο libre

 Η Δήλος βυθίζεται, η Στρογγυλή εκρήγνυται-Σενάρια τρόμου ή πραγματικότητα; Δύο ειδικοί μιλούν στο libre

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, αναφερόμενος στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης προοικονόμησε ότι τμήμα της Δήλου θα βυθιστεί σε 50 χρόνια. Τα σενάρια και οι ανησυχίες φουντώνουν. Οι ειδικοί καθησυχάζουν. Ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, απαντά στο libre κατά πόσο ισχύει αυτό το σενάριο, ενώ η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (ΕΚΠΑ), Νίκη Ευελπίδου, αναλύει πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τις παράκτιες ακτές μπροστά στις αλλαγές που έρχονται.

«Το κάτω μέρος του νησιού είναι στην επιφάνεια της θάλασσας και με μικρή άνοδο της στάθμης της θάλασσας ένα κομμάτι του νησιού θα είναι κάτω από τη θάλασσα. Σε πενήντα χρόνια ένα κομμάτι των αρχαιοτήτων θα είναι κάτω από το νερό», ανέφερε ο Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Παρασκευής.

Στη συνέχεια, μιλώντας για το Ηφαίστειο της Σαντορίνης, σημείωσε: «Μας απασχολεί πότε θα αρχίσει πάλι να έχει έξαρση το ηφαίστειο. Ήταν σε φάση έξαρσης το 2011 και το 2012 και κάποια στιγμή θα γίνει έκρηξη αλλά όχι μινωική έκρηξη». Προέβλεψε μάλιστα ότι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου στη Σαντορίνη με έκρηξη θα γίνει σε περίπου είκοσι χρόνια. Σχολιάζοντας τις κατολισθήσεις στη Σαντορίνη είπε ότι όταν θα εκραγεί το ηφαίστειο θα γίνουν περισσότερες κατολισθήσεις κυρίως στην περιοχή Νέα Καμένη, συμπληρώνοντας ότι το καλό με τα ηφαίστεια είναι ότι δίνουν πολλές προειδοποιήσεις.

«Είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο λόγω της παγκόσμιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, θα έχουμε περαιτέρω λιώσιμο πάγων στους πόλους και είσοδο νερού, που δε θα είναι παντού το ίδιο. Φαίνεται πως η περιοχή των Κυκλάδων, των Κεντρικών Κυκλάδων, θα επηρεαστεί, λόγω του ότι είναι μια περιοχή που δεν παρουσιάζει μεγάλες κινήσεις, ούτε καταβυθίσεις, ούτε ανυψώσεις» υπογραμμίζει, από την πλευρά του, μιλώντας στο libre ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά πότε θα γίνει αυτό, δεν έχουμε άλλα δεδομένα».

Όπως εξηγεί, από την άνοδο της στάθμης θα επηρεαστούν όλες οι παράκτιες περιοχές μας. «Στην Ελλάδα έχουμε κι άλλες κινήσεις που επηρεάζουν. Αν μια ακτογραμμή είναι ήρεμη, θα επηρεαστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και θα μπει κάτω από τη θάλασσα. Αλλά αν μια ακτογραμμή ανυψώνεται, όπως είναι ο Κορινθιακός, τότε δε θα επηρεαστεί» σημειώνει και επισημαίνει πως «οι περιοχές που καταβυθίζονται επειδή η κίνηση αυτή οφείλεται σε τεκτονικές πλάκες θα επηρεαστούν περισσότερο. Οι στάσιμες ακτογραμμές θα επηρεαστούν».

Για το Ηφαίστειο της Σαντορίνης και τους φόβους έκρηξής του, ο κ. Γκανάς ήταν επίσης καθησυχαστικός. «Το 2011 είχαμε μια έξαρση, μία άνοδο μάγματος που συνοδεύτηκε από μια ανύψωση του Ηφαιστείου και έξαρση της σεισμικότητας. Κράτησε 6 μήνες και εκτονώθηκε» είπε, βγάζοντας ουσιαστικά εκτός κάδρου το σενάριο μιας μεγάλης έκρηξης.

  • Με την κλιματική αλλαγή να είναι εδώ και να σαρώνει τα πάντα, το περιβάλλον, ο κόσμος όπως τον ξέραμε, αλλάζει. Τι μπορούμε να κάνουμε, άραγε, για να προστατευτούμε και να φροντίσουμε για την επιβίωση του περιβάλλοντος; 

«Η δύναμή μας είναι ότι ξέρουμε τι συμβαίνει και πότε θα φτάσουμε στο κρίσιμο σημείο που πλέον δε θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οπότε, θα κάνουμε τώρα» θα πει στο libre η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκη Ευελπίδου.

«Βλέπουμε τις πιέσεις που δέχεται η παράκτια ζώνη και από ανθρωπογενείς παράγοντες, και εκεί μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά και από φυσικούς παράγοντες και γι’ αυτές τις πιέσεις δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πέρα από το να φροντίσουμε η κλιματική κρίση να μειωθεί» υπογραμμίζει η καθηγήτρια, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν μια σειρά από έργα που μπορούμε να κάνουμε για τις παραλίες. Να επιλέγουμε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Λύσεις που δε συνεισφέρουν στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως να αποφεύγουμε οτιδήποτε σχετίζεται με τσιμέντο, το οποίο συνεισφέρει κατά 7% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και φυσικά, μειώνοντας το τσιμέντο, διατηρούμε και τη μοναδικότητα και τη φυσική ομορφιά των περιοχών μας, που είναι και το τουριστικό μας προϊόν».

Η κα. Ευελπίδου μας φέρνει το παράδειγμα της «Νature4Nature», μιας πράσινης πρακτικής που πήρε μάλιστα και το α’ βραβείο καινοτομίας από το Παν/μιο Αθηνών.

«Η Nature φτιάχνει υποθαλάσσιους φυσικούς υφάλους. Δε φέρνει τίποτα καινούργιο στο περιβάλλον, αλλά μιμείται τις φυσικές διεργασίες. Μέσα από αυτή τη λύση έχουν ξεδιπλωθεί μέσα σε 1,5 μήνα διεργασίες που κάνει η φύση μέσα σε μερικές χιλιάδες χρόνια. Αυτό που γίνεται είναι να φτάνει μειωμένη η ενέργεια των υφάλων στην παράκτια ζώνη, λόγω του τρόπου με τον οποίο φτιάχνεται ο ύφαλος. Τα βακτήρια, ουσιαστικά, που υπάρχουν στην περιοχή καθιζάνουν με ανθρακικά άλατα για να συνεκτικοποιήσουν το υλικό του πυθμένα. Η όλη διαδικασία αποσπά διοξείδιο του άνθρακα από το περιβάλλον και το ενσωματώνει στο ανθρακικό ασβέστιο, που παίζει τον ρόλο του συγκολλητικού υλικού».

«Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε τρόπους που θα μας δώσουν μια επιβίωση -στο περιβάλλον και σε εμάς» καταλήγει. 

Σχετικά Άρθρα