Το στοίχημα Κασσελάκη/ Γιατί βάζει τον πήχη στο 20%! Τι θα συμβεί εάν το πετύχει

 Το στοίχημα Κασσελάκη/ Γιατί βάζει τον πήχη στο 20%! Τι θα συμβεί εάν το πετύχει

Την αισιοδοξία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό πήχη του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξή του στον Action 24 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «αν δούμε ένα αποτέλεσμα πάνω από 20% θα είμαι πολύ ικανοποιημένος και είμαστε κοντά να το πετύχουμε». «Αλλά μην ξεχνάμε ότι πριν από τρεις μήνες μας είχαν σαν τελειωμένους. Αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει» πρόσθεσε.

Εάν η πρόβλεψη αποδειχθεί ακριβής, όντως πολλοί θα μείνουν έκθαμβοι. Η επιμονή, δε, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να θέτει τον πήχη σε αυτό το εκλογικό ποσοστό σχεδόν σε όλες τις τελευταίες συνέντεύξεις του προφανώς δεν αποτελεί κάποια υπερφίαλη αναφορά, ούτε τεχνητή προβολή πολιτικής αυτοπεποίθησης. Διότι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το να μείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρκετά κάτω από το 20% (οι μετρήσεις το καταγράφουν μεταξύ 15 και 16% με ανώτατο όριο το 18% αλλά και κατώτατο το 14%), θα συνιστούσε προσωπική αποτυχία και πιθανώς θα ήγειρε θέμα αμφισβήτησης την επομένη της αναμέτρησης των ευρωεκλογών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φθάνουν στην Κουμουνδούρου, κυρίως, μάλιστα, τα focus groups που επεξεργάζεται η ομάδα του Άρη Σπηλιωτόπουλου (ο οποίος συνεργάζεται επαγγελματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ), αποτυπώνουν ανοδική τάση. Επίσης, στις ηλικίες 17-34 ετών το “άστρο” Κασσελάκη λάμπει και η αξιωματική αντιπολίτευση ανταγωνίζεται ή ακόμα και προηγείται σημαντικά της Ν.Δ.

“Είμαστε κοντά να έχουμε το… “2” στο ποσοστό μας”

Μιλώντας, μάλιστα, το πρωί του Σαββάτου στον Ant1 ανέφερε: “Είμαστε κοντά να πετύχουμε το 2 μπροστά στο ποσοστό μας. Η κοινωνία θα πάρει νέα πνοή. Είμαστε ένα κόμμα που μας είχαν για τελειωμένους πριν από μερικούς μήνες. Έχουμε αναστηθεί, έχουμε στήσει στέρεες βάσεις και έχουμε ρεύμα στην κοινωνία. Θέλουμε λιγότερη λιτότητα, θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κοινωνία δεν είναι εταιρεία πρέπει να επενδύουμε στη κοινωνία με μακροπρόθεσμη απόδοση”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε: “Δεν έκανα άνοιγμα σε αρχηγούς κομμάτων, έκανα άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο που αυτή την ώρα εξαπατάται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που συγκυβερνά με την ακροδεξιά του ΛΑΟΣ, με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη. Απευθύνομαι κυρίως στους πολίτες που απείχαν στις τελευταίες εκλογές. Πρέπει να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους. Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους. Να στείλουν μήνυμα στις εκλογές, εκτός αν είναι τόσο χαρούμενοι από την πραγματικότητα που ζούμε. Απευθύνομαι στο προοδευτικό κέντρο και καλώ όσους νομίζουν ότι το εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης να κοιτάξουν τον ψηφοδέλτιο”.

Από τις selfies στην κάλπη

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά δήλωσε μάλιστα προ ημερών πως αυτό το κοινό “δεν αρκεί να θέλει να βγάλει selfies με τον Κασσελάκη, πρέπει να πάει να ψηφίσει κιόλας”. Η αναφορά υποδηλώνει και τον κίνδυνο να είναι μεν ανοδική η τάση σε αυτά τα νεότερα εκλογικά κοινά (μεταξύ τους και ομάδες που χαρακτηρίζονται από χαλαρά πολιτικά αντανακλαστικά ή “αντισυστημικοί”) αλλά την ημέρα των εκλογών να προτιμήσουν τελικά τις… παραλίες και να ξεχαστούν εκεί μέχρι αργά το απόγευμα ειδικά εάν οι θερμοκρασία χτυπήσει 35άρι…

Είναι βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απώλειες προς τα αριστερά του, κυρίως την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά αλλά και το ΚΚΕ. Το “άνοιγμα” προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου οφείλεται και σε αυτή την παράμετρο των δημοσκοπήσεων που διαβάζουν στην Κουμουνδούρου, όμως η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας απαντά με σκληρό τρόπο στον Στέφανο Κασσελάκη αποκαλώντας τον “πολιτικό τουρίστα”. Για να ισοσταθμίσει ή και να υπερβεί σημαντικά τις απώλειες προς τα αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει μεγάλες εισροές από τα εκλογικά κοινά που μετακινούνται με ευκολία από κόμμα σε κόμμα, θέλουν να εκφράσουν την δυσφορία τους προς την κυβέρνηση και άλλα που διέπονται από “απολιτίκ” χαρακτηριστικά. Εκεί το παιχνίδι είναι στα μέτρα του επικοινωνιακά άρτιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό και η εκλογική καμπάνια έχει καθαρά προσωπικό χαρακτήρα και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν σχεδόν περιθωριοποιηθεί. Στις περισσότερες περιοδείες ο Στέφανος Κασσελάκης είναι μόνος, στην καλύτερη περίπτωση εξασφαλίζουν “photo oportunities” οι τοπικοί βουλευτές.

Η διττή εκλογική καμπάνια

Επίσης, λέγεται, ότι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη, όπως ο Μανώλης Καπνισάκης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Μπάμπης Παπαδάκης έχουν κάνει σημαντική προεργασία με τους διευθυντές, ακόμα και τους ιδιοκτήτες των μίντια, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη προβολή. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράγει καθημερινά ισχυρές δόσεις δημοσιότητας, άλλοτε πολιτικής απόχρωσης, άλλοτε καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, κι έτσι τροφοδοτεί τα μέσα ενημέρωσης και τα social media. Η δε παρουσία του, χθες στη Βουλή, στη συζήτηση για την ακρίβεια ενίσχυσε την “πολιτικότητά” του σχετικά με το μεγάλο ζήτημα που ενδιαφέρει τους πολίτες.

Παρόλα αυτά το 20% είναι πολύ υψηλό ποσοστό για ένα κόμμα που συνετρίβη εκλογικά μόλις πριν ένα χρόνο και πέρασε μία μεγάλη φάση εσωστρέφειας που κατέληξε σε διάσπαση. Με ένα τέτοιο ποσοστό, όπως λένε με νόημα στελέχη κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης “θα κλείσει τα στόματα των διαφωνούντων και, επί της ουσίας, θα έχει νικήσει τον… Τσίπρα”. Υπό την έννοια ότι θα έχει κατορθώσει να αυξήσει το 17,8% που έφερε ο πρώην πρωθυπουργός στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 και έτσι θα σηματοδοτήσει την αλλαγή εποχής και θα δρομολογήσει με άνεση τον “νέο ΣΥΡΙΖΑ” που έχει υποσχεθεί. Ουδείς θα μπορέσει να τον αμφισβητήσει και ο ίδιος με λυμένα τα χέρια θα μπορέσει να διαχειριστεί ακόμα και νέες αποχωρήσεις στελεχών.

Παράλληλα, θα είναι ο ισχυρός παίκτης στην ευρύτερη κεντροαριστερά και θα σταθεί εφικτό να προωθήσει τις πρωτοβουλίες που ήδη περιγράφει με προσκλητήριο σε στελέχη όμορων κομμάτων, ή ακόμα και σε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Με ποσοστό πέριξ του 20% δεν θα έχει κανένα λόγο να συνομιλήσει σε επίπεδο κορυφής, για παράδειγμα με τον Νίκο Ανδρουλάκη (με τον οποίο, όπως είπε στο Action24, “δεν υπάρχει χημεία”), ή οιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό, και θα εμφανιστεί ως ηγεμονική δύναμη στον χώρο του λεγόμενου προοδευτικού κέντρου.

Τέλος, θα αποκτήσει σάρκα και οστά η παλαιότερη δέσμευσή του ότι “μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη”, καθώς με ποσοστό 20%, ακόμα κι αν η Ν.Δ υπερβεί τον πήχη του 33% που έθεσε ο πρωθυπουργός ή φτάσει και το 34-35%, η απόσταση θα είναι μεν μεγάλη αλλά μικρότερη απ΄ ότι μέχρι πέρυσι. Με αυτόν τον τρόπο θα μοιάζει πιθανό το σενάριο ενός εκλογικού ντέρμπι στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Για όλα αυτά, βεβαίως, το 20% (ή ακόμα και οτιδήποτε πάνω από 18% αλλά σε συνάρτηση με το ποσοστό της Ν.Δ) μπορεί να αποτελέσει σημείο πολιτικής εκκίνησης για τον Στέφανο Κασσελάκη. Εάν, από την άλλη, περιοριστεί στο δημοσκοπικό 15-16%, τότε τα σύννεφα θα πυκνώσουν πάνω από την Κουμουνδούρου και η αμφισβήτηση πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη.

Σχετικά Άρθρα