Πολιτικές αντιδράσεις για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα- Μητσοτάκης: Μου φαίνεται περιττή

 Πολιτικές αντιδράσεις για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα- Μητσοτάκης: Μου φαίνεται περιττή

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση ομοεθνών του που ζουν στη χώρα μας κατά την ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή 12 Μαΐου. Την ίδια μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Τουρκία, και μάλιστα ότι η 12η Μαΐου ενώ είναι η επέτειος από την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη. Το γεγονός έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μιλούν για πρόκληση και λάθος κυβερνητικούς χειρισμούς την ώρα που το θέμα της μειονότητας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, ενώ ο Φρέντι Μπελέρης είναι και υποψήφιος για τις ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση μιλά για «ιδιωτική επίσκεψη», ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε περιττή και αχρείαστη αν και όπως είπε ούτε θα απαγορεύσει ούτε θα διευκολύνει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι το ταξίδι του Έντι Ράμα στην Ελλάδα «είναι μια ιδιωτική επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού. Είναι στο πλαίσιο προεκλογικών του περιοδειών. Δεν είναι προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης, άρα δεν είναι μια διμερής επίσκεψη στο πλαίσιο πρόσκλησης ή συμφωνίας μεταξύ δύο κρατών. Η κυβέρνηση έλαβε μια εντελώς τυπική ενημέρωση μόλις χθες. Δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη για τον τόπο τέλεσης αυτής της εκδήλωσης. Η ελληνική κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει ούτε θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια τέτοια εκδήλωση. Αλλά από εκεί και πέρα όμως, επειδή υπάρχει -όπως ξέρετε καλά- το ελεύθερο δικαίωμα της συνάθροισης, δεν μπορεί με κάποιον τρόπο και να απαγορεύσει μια συνάντηση, σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια της εκδήλωσης. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για όλα τα μέτρα ασφαλείας».

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι ο Έντι Ράμα «δεν έρχεται ως προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι μία επίσκεψη, θα έλεγα, με διμερή χαρακτηριστικά. Έρχεται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, για να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι και αυτή είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται».

Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και είπα ότι ήταν μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις…» Και προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία στο ψηφοδέλτιό της έχει «δύο εκπροσώπους από την ελληνική μειονότητα και ειδικά με σημείο αναφοράς τη Χιμάρα. Όπως να πω και κάτι ακόμα: έχουμε και εκπρόσωπο της μουσουλμανικής μειονότητας στα ψηφοδέλτιά μας».

Και στράφηκε δείχνοντας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Πρόσεξα με ενδιαφέρον ότι τα δύο άλλα κόμματα, αν δεν κάνω λάθος, τα δύο άλλα μεγάλα κόμματα επέλεξαν να μην κάνουν αυτή την επιλογή. Και το λέω αυτό διότι υπάρχει κόμμα το οποίο κατεβαίνει στις ευρωεκλογές στη Θράκη με αμιγώς “τουρκογενή” χαρακτηριστικά».

  • Το ζήτημα έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που βλέπουν στη στάση της κυβέρνησης διγλωσσία και υποκριτική στάση, αλλά και απουσία συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής για τα Βαλκάνια.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Ελλάδα, μιλά για «προκλητική ενέργεια», που «υπογραμμίζει τις επικοινωνιακές επιλογές» της κυβέρνησης σε ένα θέμα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Μάλιστα, την καταγγέλλει ότι «αντιμετωπίζει τη μειονότητα ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Η ανακοινωθείσα επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα, την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, αποτελεί προκλητική ενέργεια, η οποία αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπογραμμίζει τις μέχρι σήμερα επικοινωνιακές της επιλογές, που βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις, δεν αναδεικνύουν πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που πηγάζουν τόσο από το διεθνές όσο και από το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως άλλωστε φάνηκε και προεκλογικά, αντιμετωπίζει την ελληνική εθνική μειονότητα ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη, όταν βέβαια δεν επιχειρεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για άλλη μια φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη είναι για τα εθνικά συμφέροντα η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη.​

  • Ευθύνες στον πρωθυπουργός και την κυβέρνηση για το ταξίδι Ράμα στην Ελλάδα απέδωσε ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Επισήμανε ότι για την απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να πραγματοποιήσει «προεκλογική συγκέντρωση» στην Αθήνα -για τις αλβανικές εκλογές του 2025 και λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές -σαφείς ευθύνες έχει η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Ο Δημήτρης Μάντζος επισήμανε ότι «αποτελεί μια προκλητική κίνηση με προφανείς συμβολισμούς και σαφή μηνύματα τόσο για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας και τη συμπερίληψη αυτού στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο σύνολό τους», σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζουν το γεγονός, μιλώντας για “αχρείαστη επιλογή” (ορολογία που χρησιμοποίησε και στη μετατροπή από τον Τούρκο Πρόεδρο της Μονής της Χώρας σε τζαμί) και “ιδιωτική επίσκεψη”, σαν να μην πρόκειται για αρχηγό κυβερνήσεως και δη μιας γειτονικής χώρας με την οποία οι σχέσεις έχουν πρόσφατα επιβαρυνθεί».

Τόνισε μάλιστα ότι «οι κινήσεις του κ. Ράμα, σε συνδυασμό με την προχθεσινή αναφορά της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε “διμερή θέματα”, αντί για θεμελιώδη ζητήματα ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, αποδεικνύουν τις δυσμενείς συνέπειες των ολέθριων σχετικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης».

Και κατέληξε: «Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως πρωθυπουργός αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ανωτέρω εξελίξεις».

  • Σχόλιο για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για «ελληνοφοβία» και «τρόμο απέναντι ακόμα και στον Ράμα» που, όπως είπε, «αποδείχθηκε από τη δήλωση Μαρινάκη».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο «ο κ. Μαρινάκης μας είπε ότι η επίσκεψη του Ράμα είναι ιδιωτική. Αυτό που ξεχνάει ο κ. Μαρινάκης είναι οι διωγμοί των Βορειοηπειρωτών. Αυτό που ξεχνάει ο κ. Μαρινακης, είναι ότι ο Ράμα έρχεται εδώ για να προκαλέσει την Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, επειδή στο λεξικό λείπει η κατάλληλη λέξη, να του την θυμίσουμε. Ανεπιθύμητος ο Ράμα στην Ελλάδα. Να μην του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα».

  • Με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, άσκησε κριτική στην ελληνική αντιπολίτευση για τις αντιδράσεις με αφορμή την επίσκεψη του στην Ελλάδα ενώ ανέφερε και τους λόγους που την πραγματοποιεί.

«Είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την οπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό.

Ωστόσο, όπως σωστά τόνισε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα που κατοικούν αλλά και στην πατρίδα τους.

Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή, 12 (Μαΐου), δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αφηγήσεις που μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας. Αυτή η επίσκεψη είναι μέρος μιας μακροχρόνιας προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, για να συνεργαστώ με Αλβανούς που ζουν στο εξωτερικό και να μοιραστώ την υπερηφάνεια της Αλβανίας για αυτούς και το Vision Albania 2030 (Όραμα Αλβανία 2030). Όλα αυτά αφορούν την επίσκεψή μου στη φίλη γείτονα Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα είναι απλώς θόρυβος στο παρασκήνιο», καταλήγει ο κ. Ράμα στην ανάρτησή του.

Σχετικά Άρθρα