Βόρεια Μακεδονία: Η Αθήνα στέλνει αυστηρό μήνυμα και ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις

 Βόρεια Μακεδονία: Η Αθήνα στέλνει αυστηρό μήνυμα και ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα μπορούσε να υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ για τη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει διπλωματική κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα και η γειτονική χώρα δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος, κάτι που απορρέει από την εκ νέου απομόνωσή τους. Εφόσον τα Σκόπια συνεχίσουν το “μπαϊράκι” και εξακολουθούν να αγνοούν τη Συμφωνία των Πρεσπών όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές θα “υπονομεύσουν πλέον μόνα τους την ενταξιακή τους προοπτική και γυρνούν τη χώρα τους σε καταστάσεις που είχαν ξεπεραστεί εδώ και 15 χρόνια”.

Μάλιστα αν επιμείνουν, θα ακολουθήσουν διαβήματα το επόμενο διάστημα και φυσικά πάγος στο διμερές εμπόριο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως σε περίπτωση που κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δική τους την πλευρά να μην σεβαστούν τη συμφωνία πρέπει να γνωρίζουν «πρώτον, ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και δεύτερον, ότι τα μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε, δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση με αυτά τα οποία προβλέπει η συμφωνία».

Μιλώντας σε πολίτες στη Βέροια ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις όταν αυτή κυρώθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχαμε πει όμως -και δεν σας κορόιδεψα ποτέ- με απόλυτη εντιμότητα ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, πρακτικά η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε. Και αυτό κάναμε».

Ουσιαστικά το μήνυμα προς τη γειτονική χώρα είναι: Είτε θα ξεχάσετε την κύρωση των μνημονίων από την Ελλάδα και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα οδηγηθείτε και σε οικονομικό μαρασμό είτε θα σεβαστείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πάντως από την κυβέρνηση επιμένουν πως οι νέες δηλώσεις από τον Μιτσκόσκι δικαιώνουν τις θέσεις της που δεν κύρωνε τα μνημόνια συνεργασίας. Υπενθυμίζεται πως τα τρία μνημόνια συνεργασίας αφορούν τα ζητήματα φύλαξης των εναέριων συνόρων της Β.Μακεδονίας, την στήριξη της ευρωπαϊκής της πορείας και θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Από την Κυβέρνηση χαρακτηρίζουν ανεξήγητη τη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να κυρωθούν τα μνημόνια, δηλαδή η χώρα να φτάσει μέχρι το τέλος μιας διαδρομής, ενώ η άλλη πλευρά δεν έχει κάνει ούτε τα πρώτα βήματα της διαδρομής.

Επικρατεί ικανοποίηση για την σαφή θέση που πήραν – μετά τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας – τόσο η Ουάσινγκτον όσο και οι Βρυξέλλες.

Μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, η οποία αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» ο νέος πρωθυπουργός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι επέμεινε στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και δήλωσε πως εάν «η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο».

Μάλιστα συνέχισε σε ανάλογο ύφος και επεσήμανε πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία, αλλά στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία και Μακεδονικός».

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει ακόμη και μονομερώς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν θεωρήσει πως παραβιάζεται η Συμφωνία. Σύμφωνα με το άρθρο 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών τα Μέρη δεσμεύονται πως θα επιλύουν κάθε διαφορά αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα και σε περίπτωση που το ένα Μέρος θεωρεί ότι το άλλο δεν δρα σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα γνωστοποιήσει κατ’ αρχάς τις ανησυχίες του και θα αναζητήσει μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Τα ελληνοτουρκικά

Αν και το καλοκαίρι αναμένεται ήρεμο στην Αθήνα δεν τρέφουν αυταπάτες δίνοντας έμφαση δίνεται στην περαιτέρω αμυντική θωράκιση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δύο εβδομάδες θα είναι προσκεκλημένος του Προέδρου Μακρόν για τα 80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία και παράλληλα θα επισκεφθεί το ναυπηγείο στο Λοριάν, όπου ναυπηγούνται και οι τρεις φρεγάτες Belharra (η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί το 2025).

Να επισημανθεί ακόμα πως ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί σε ένα «ευρωπαϊκό Iron Dome», σημειώνοντας πως «είναι μια πρόταση που ήδη την έχω καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια». Μάλιστα υπογράμμισε πως «έχω υπόψη μου συγκεκριμένα ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, ένα «θόλο» ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, ο οποίος θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής». Για να προσθέσει πως «μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για την πατρίδα μας, να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας για να μην είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον εθνικό προϋπολογισμό».

Σχετικά Άρθρα