“Ξεσηκωμός” στον Ευαγγελισμό για την προτεραιότητα στους VIP του Conference-Απάντηση του Διοικητή μέσω του libre

 “Ξεσηκωμός” στον Ευαγγελισμό για την προτεραιότητα στους VIP του Conference-Απάντηση του Διοικητή μέσω του libre

Φουντώνουν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση εγγράφου με υπογραφή του διοικητή του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στο οποίο δίνεται οδηγία στο προσωπικό να είναι σε επιφυλακή ενόψει του τελικού του Conference League εξυπηρετώντας «κατά απόλυτη προτεραιότητα» τους «VIP» του «Μεγάλη Βρετάνια» και του «Grand Hyatt». Μιλώντας στο libre υγειονομικοί του νοσοκομείου αλλά και ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Ευαγγελισμού ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να υπακούσουν σε καμία απαράδεκτη εντολή διαλογής περιστατικών με βάση την τσέπη, την αναγνωρισιμότητα και το αξίωμά τους. Στο libre απαντά για το ζήτημα ο διοικητής του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχωρούν σε απεργία στις 21 Μαΐου.

Στο επείγον έγγραφο (το οποίο αποκάλυψε η ΟΕΝΓΕ) που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, αναφέρεται: «Εν όψει της διεξαγωγής του τελικού του CONFERENCE CUP στην OPAP ARENA στις 29/05/2024, σας ενημερώνουμε ότι το Νοσοκομείο τίθεται σε 24ωρη ετοιμότητα κατά τις 28, 29, και 30/05/2024 , για την αντιμετώπιση των VIP (διαπιστευμένων και φιλάθλων) που θα διαμένουν στα Ξενοδοχεία “Μεγάλη Βρετάνια”, “Grand Hyatt” και “Marriot Athens”. Τα περιστατικά τα οποία θα προσέλθουν θα πρέπει να καταγράφονται σε ξεχωριστή λίστα στο Γραφείο Κινήσεως και θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στην εξέτασή τους και διεξαγωγή όλων των απαραίτητων εξετάσεων, εφόσον χρειαστεί. Την όλη διαδικασία θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διοικητής κος Βεν. Μπατής».

Το έγγραφο δημοσίευσε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε στον κ. Παπανικολάου υποστηρίζοντας πως όταν μια χώρα αναλαμβάνει διεθνή διοργάνωση «υποχρεούται να δηλώσει και τα Νοσοκομεία Αναφοράς για την Διοργάνωση αυτή. Και ναι για να αναλάβεις την διοργάνωση αναλαμβάνεις και την υποχρέωση να περιθάλψεις τους καλεσμένους σου (διότι αυτό είναι όλοι αυτοί) κατά προτεραιότητα».

Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε και σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό γράφοντας πως «σε κάθε επίσημο γεγονός που συμβαίνει στην Χώρα μας, από την διοργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος έως την υποδοχή ξένων ηγετών το Νοσοκομείο Αναφοράς που δηλώνεται από τις Ελληνικές Αρχές είναι ο Ευαγγελισμός. Πάντοτε δηλ οι επίσημοι προσκεκλημένοι της Χώρας, εάν απαιτηθεί, δηλώνεται ότι θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε αυτό το Νοσοκομείο. Μία τέτοια δέσμευση είναι υποχρεωτική για να διεξαχθεί ένα γεγονός τέτοιου βεληνεκούς όπως ο τελικός».

  • Οι αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Από το πολιτικό πεδίο, η αξιωματική αντιπολίτευση και η Νέα Αριστερά προχώρησαν, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου, σε σκληρές τοποθετήσεις.

Πρώτος ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, σε ανάρτησή του στο Χ τόνισε: «Η πρόσβαση σε δομές υγείας είναι δικαίωμα και όχι VIP προνόμιο. Τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει άγχος για τους VIP. Το συγκεκριμένο έγγραφο δείχνει ποιοι έχουν “απόλυτη προτεραιότητα” για την κυβερνητική πολιτική. Άλλη μία ντροπιαστική οδηγία».

«Άλλοι σε λίστα αναμονής για μήνες και άλλοι σε λίστα “απόλυτης προτεραιότητας” στη ζωή. Μία κυβέρνηση για VIP. Η ανθρώπινη ζωή μετριέται με τα αστέρια των ξενοδοχείων. Ώρα να ξανακερδίσουμε ως πολίτες τη λέξη που χάσαμε: αξιοπρέπεια» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Γεωργιαδη λαδεμπορα της Υγειας δεν εχει πατο ο βουρκος που ριχνετε τη χωρα: Το διαβάζεις και ΔΕΝ πιστεύεις αυτό που διαβάζεις. Με επείγον έγγραφό του ο διοικητής του νοσοκομείου ‘Ευαγγελισμός’ Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, ζητάει από τους γιατρούς να περιθάλψουν κατά «απόλυτη προτεραιότητα» τους VIP επισκέπτες της χώρας για τον τελικό του Conference League, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο Ολυμπιακός με τη Φιορεντίνα και μετά τους άτυχους Ελληνες που θα πέσουν στην ανάγκη τους. Δεν φτάνει δηλαδή που το ΕΣΥ έχει εξαθλιωθεί και έχει φτάσει στα όρια της απόλυτης κατάρρευσης, δεν φτάνει που χρυσοπληρώνουμε όλα όσα έχουμε πληρώσει διπλά και τριπλά για να έχουμε δημόσια υγεία, μας το λένε και κατάμουτρα ότι είμαστε πολίτες τρίτης και κατηγορίας, ότι προηγούνται άλλοι VIP πριν από μας και ότι μας έχουν του πεταματού» έγραψε σε ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης.

  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί, μέσα από τα Σωματεία τους, εκφράζουν την κάθετη άρνησή τους να ακολουθήσουν αυτή την εντολή, εντολή ανήθικη και παράνομη.

Σε ανάρτησή της στο facebook η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει τα εξής«Είσαι εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, κανονικός άνθρωπος; αν αρρωστήσεις κάτω αριστερά, στην εικόνα, σε φορείο μαζί με άλλους ποιος ξέρει πόσους ασθενείς, σα σαρδέλα παστωμένος στο ΤΕΠ περιμένοντας ώρες να εξεταστείς με το προσωπικό να κάνει ακροβατικά για να μπορέσει να σε προσεγγίσει. Αν είσαι vip, πλούσιος, θεατής του τελικού ποδοσφαίρου απ τους λίγους και κάτοικος ακριβών ξενοδοχείων του κέντρου κάτω δεξιά στην εικόνα. Ευαγγελισμός μόνο για σένα. Κατά προτεραιότητα (άσχετα του τι έχεις) και με το προσωπικό (αυτό το ίδιο εξουθενωμένο που τις άλλες μέρες κάνει ακροβατικά) σε τριήμερη ετοιμότητα ασχέτως αν έχει να πάρει ρεπό η άδεια μήνες, η αν έχει κάνει απανωτές εξοντωτικές εφημερίες.Δυο εικόνες χίλιες λέξεις. Για την πλέμπα ράντζα και αναμονές, για τους προύχοντες δημόσια νοσοκομεία σε prive λειτουργία, κατά προτεραιότητα και με ξεχωριστή καταγραφή γιατί έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας τα πράγματα. Αυτούς υπηρετούν και γι αυτούς δουλεύουν. Τα υπόλοιπα περί δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους είναι για λαϊκή κατανάλωση. Ντροπή!»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωτική Πρωτοβουλία Ευαγγελισμού τονίζει τα εξής:

 «Με ένα επείγον έγγραφο ο διοικητής του Ευαγγελισμού, Γρηγορόπουλος, θέτει το νοσοκομείο και το τμήμα των ΤΕΠ σε τριήμερη ετοιμότητα για να υποδεχτεί VIP περιστατικά εν όψει του τελικού του ποδοσφαιρικού Κονφερενς Καπ. Επιβάλλει κιόλας, αυτά τα περιστατικά, να έχουν απόλυτη προτεραιότητα στην εξέταση και τη διεξαγωγή εξετάσεων. Αποτελεί πρόκληση αυτή η εξόφθαλμα ταξική διαχείριση των δομών υγείας. Λίγες μέρες μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασαν με τις εικόνες από τα ΤΕΠ του Γεννηματά όπου δεκάδες φορεία κατέκλυζαν όλο τον χώρο του Παθολογικού ιατρείου, ο διοικητής Γρηγορόπουλος, ο Άδωνις και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας λένε ότι τα “δικά τους παιδιά” πρέπει να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Μάλιστα δεν ντρέπονται να επιβάλλουν αυτή τη διάκριση σε μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου.

Δηλαδή τι μας λένε; ότι εμείς θα αντιμετωπίζουμε τα τροχαία, τα εμφράγματα, τις αιμορραγίες στο ΤΕΠ αλλά θα βάλουμε σε προτεραιότητα τον κάθε VIP που ήρθε να δει ποδόσφαιρο; Είναι πρόκληση σε ένα νοσοκομείο όπως ο Ευαγγελισμός καθημερινά να αναζητούμε κλίνες για ασθενείς με ανάγκη για απομόνωση και να παίρνουμε την απάντηση ότι “δεν υπάρχουν”, αλλά στα ρετιρέ του νοσοκομείου να βρίσκονται άδεια κρεββάτια μόνο για τους VIP. Ένα περιστατικό με εμπύρετη ουδετεροπενία από χημειοθεραπείες είναι λιγότερο σημαντικό από έναν VIP ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Διότι το πρώτο θα νοσηλευτεί σε εξάκλινο θάλαμο με μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή του ενώ ο δεύτερος θα βρίσκεται σε μονόκλινο στον 11ο όροφο.

Η διοίκηση του Ευαγγελισμού και το υπουργείο καλά θα κάνουν να σταματήσουν τις υποδείξεις για το ποιος πρέπει να μπει σε προτεραιότητα σε ένα ΤΕΠ. Οι υγειονομικοί γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ποιος έχει προτεραιότητα με βάση την επιστήμη και την εμπειρία μας. Και καλά θα κάνουν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό για μειωθούν οι τεράστιες αναμονές στο ΤΕΠ του νοσοκομείου μας. Επίσης καλά θα κάνουν να σταματήσουν να δίνουν πακτωλούς χρημάτων στα κάθε λογής ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εργολάβους, φαρμακοβιομηχάνους.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι μια σκληρά ταξική πολιτική. Αφήνει κυριολεκτικά εκατομμύρια κόσμου με μηδαμινή πρόσβαση στην υγεία, μετατρέπει το αγαθό αυτό σε εμπόρευμα και το προσφέρει απλόχερα στα αρπαχτικά του καπιταλισμού και τους φίλους τους. Διεκδικούμε να παρθεί πίσω αυτό το κατάπτυστο έγγραφο. Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, αυξήσεις και να σταματήσουν όλων των ειδών οι παρεμβάσεις της διοίκησης στο έργο μας. Την απάντηση σε όλα αυτά τη δίνουμε καθημερινά με τις υπηρεσίες μας για την υγεία του λαού και με τους αγώνες μας για ένα Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.

Απεργούμε μαζικά την Τρίτη 21 Μάη στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων και υγειονομικοί μιλούν στο libre

Ο Γιώργος Φερεντίνος, Πρόεδρος των Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, δηλώνει:

«Δε νομίζω ότι κάποιος από τους γιατρούς θα κάνει διαλογή με τέτοια κριτήρια. Πάντα η διαλογή θα γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, τη βαρύτητα του περιστατικού και ποιος χρειάζεται να λάβει πιο γρήγορα θεραπεία δηλαδή. Τέτοια απαράδεκτη οδηγία δεν έχουμε ξαναδεί. Προφανώς σε μεγάλα γεγονότα γίνονται υγειονομικοί σχεδιασμοί και υπάρχουν κέντρα αναφοράς, αλλά ποτέ δεν είχε υπάρξει οδηγία στους γιατρούς να διαλέγουν τα περιστατικά και να δίνεται προτεραιότητα στους VIP. Δε θα αλλάξουμε τα βιβλία της ιατρικής να γράψουμε κεφάλαια που θα χρησιμοποιούν τον ορό VIP στην κλινική εικόνα ενός ασθενή. Άλλο ο Ευαγγελισμός να οριστεί ως νοσοκομείο ετοιμότητας κι άλλο να δίνεται οδηγία στους υγειονομικούς να προτεραιοποιούν τους ασθενείς με βάση την τσέπη, σε ποιο ξενοδοχείο μένουν δηλαδή, την αναγνωσιμότητα και το αξίωμα τους κι αυτοί να προηγούνται της κύριας Μαρίας που μένει στην Καισαριανή. Μένουμε στην Ελλάδα, πληρώνουμε φόρους, εισφορές και μας θεωρούν ιθαγενείς πληβείους έναντι του ελίτ τουρισμού που έρχεται για 2 μέρες και πρέπει να στρώσουμε χαλί στον Ευαγγελισμό…

Δε δεχόμαστε τέτοιου είδους οδηγία και μας κάνει εντύπωση πώς για ακόμα μια φορά περιμένει η κυβέρνηση να τους βγάλει ασπροπρόσωπους αυτό το ρημάδι σύστημα με αυτούς τους εργαζόμενους που στηρίζουν το σύστημα με το φιλότιμο τους,  αυτούς τους ανθρώπους που τους προσβάλλει ο Άδωνις Γεωργιάδης επειδή διεκδικούν καλύτερο σύστημα υγεία για τους ασθενείς, νοσοκομεία εξοπλισμένα για τους ασθενείς, αύξηση προσωπικού για να βοηθιούνται περισσότεροι ασθενείς. Πώς γίνεται να θέλουν αυτό το σύστημα που διαλύουν να τους βγάλει ασπροπρόσωπους απορούμε, ενώ τα ιδιωτικά νοσοκομεία απλά κάθονται και θησαυρίσουν».

Η Δήμητρα Σταματίου, παθολόγος στον Ευαγγελισμό και υποψήφια ευρωβουλεύτρια με το ΚΚΕ, σχολιάζει καυστικά πως «αυτοί οι ‘’VIP’’ θα πληρώσουν για τη διαμονή τους λίγο παραπάνω από όσο παίρνουμε μισθό εμείς οι γιατροί τον μήνα» και αναφέρει: “Eίναι μια τουλάχιστον προκλητική οδηγία να διαχωρίζονται οι πολίτες, τη στιγμή που η πλειοψηφία των ασθενών στα επείγοντα είναι καταδικασμένη σε αναμονή ωρών. Στην τελική, αν ήθελε η διοργανώτρια εταιρεία θα μπορούσε να λύσει το θέμα με μία σύμβαση σε ιδιωτικό νοσοκομείο, κι όχι σε βάρος ασθενών, τη στιγμή που οι ανάγκες γενικά είναι πολλαπλάσιες απ’ όσα διαθέτουμε. Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα και εικόνες από εφημερία στο Γεννηματάς. Αυτή είναι η εικόνα στα επείγοντα σε κάθε εφημερία. Ασθενείς ταλαιπωρούνται, γιατί δεν μπαίνει σε προτεραιότητα η υγεία τους, όπως θα έπρεπε. Έχουμε, επίσης να σημειωθεί, μηδένιση πρωτοβάθμια υγεία και κλειστά νοσοκομεία από τον ίδιο υπουργό πριν 10 χρόνια.

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, παθολόγος στο νοσοκομείο, αναρωτιέται «γιατί να χρειάζεται άραγε ένα έγγραφο που να λέει ότι κάποιος θα έχει προτεραιότητα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πάει τίποτα στραβά και όλοι λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζεται;» και σχολιάζει πως «ουσιαστικά διαψεύδουν τους ίδιους τους τους εαυτούς ότι όλα είναι καλά».

Από την εμπειρία της, μας λέει πως δεν έχει συναντήσει ξανά κάτι τέτοιο. «Ποτέ και τίποτα δεν έμπαινε πάνω από τα περιστατικά της γενικής εφημερίας. Για παράδειγμα έχω εφημερεύσει μέρα που είχαμε Μαραθώνιο. Όπως βλέπαμε όλους τους ανθρώπους που έρχονταν, έτσι κι εκείνους που έρχονταν από τον Μαραθώνιο». Επισημαίνει ωστόσο πως «το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού είναι γνωστό ότι έχει νοσηλεία δύο ταχυτήτων. Έχει τον περιβόητο 10ο όροφο που έχει τα επί πληρωμή κρεβάτια». Η διοίκηση δεν έχει επανέλθει με σχόλιο μετά τις αντιδράσεις που ολοένα και αυξάνονται. «Η διοίκηση έχει την κάλυψη του ίδιου του υπουργείου» θα πει η κα. Ερωτοκρίτου, αναφερόμενη στην ανάρτηση του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη.

«Το έγγραφο αυτό αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι στο ψηφιδωτό της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ στην Υγεία εδώ και 5 χρόνια. Όλοι θυμόμαστε την εποχή των εμβολιασμών κατά της COVID-19 όταν στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη έπαιρναν την σειρά ηλικιωμένων. Θυμόμαστε την προτεραιότητα των VIP στις ΜΕΘ, όταν 17,500 συνάνθρωποι μας πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Όταν υπουργοί της ΝΔ έλεγαν ‘’δεν θα πετάξουμε λεφτά στις ΜΕΘ’’. Η κυβέρνηση της δεξιάς εδώ και 5 χρόνια μας λέει ξεκάθαρα πως θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα που θα πουλάει σε λίγους και όχι αγαθό που θα εξασφαλίζει σε όλους. Το είπε όταν ακύρωσε έτοιμε προσλήψεις το 2019. Το είπε όταν άφησε στον «πάγο» εν εξελίξει από το 2018, προσλήψεις στις ΤΟΜΥ και την αγορά 60 ασθενοφόρων μέσω της Περιφέρειας Αττικής. Το απέδειξε όταν αντί κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις για να λειτουργήσουν οι μισές σχεδόν, χειρουργικές αίθουσες που μένουν κλειστές, η κυβέρνηση ΝΔ θεσπίζει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Μπορεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ να μας λέει ‘’ανθρωπάκια’’ αλλά εμείς του απαντάμε πως θα στεκόμαστε πάντα δίπλα στους συνανθρώπους μας πρώτα με ανθρωπιά και ύστερα ως επιστήμονες. Ως υγειονομικοί όσο κι αν έχουμε απέναντι μας μια κυβέρνηση που μας λέει ‘’κάφρους’’ και «ανθρωπάκια» που  ξεχωρίζει τους πολίτες ανάλογα με την οικονομική και ασφαλιστική τους δυνατότητα, απαντάμε πως για εμάς υπάρχουν μόνο ασθενείς, ούτε VIP, ούτε επίσημοι. Εμείς υπηρετούμε τη δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους» σχολιάζει η Φωτεινή Καρυστινάκη, Νοσηλεύτρια στον Ευαγγελισμό και μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελισμού.

Η απάντηση της διοίκησης

Επικοινωνήσαμε με τον διοικητή του νοσοκομείου, κ. Αναστάσιο Γρηγορόπουλο, ο οποίος σε μία λιτή δήλωση είπε: «Έχει τοποθετηθεί ο υπουργός και νομίζω τα λέει όλα».

Σχετικά Άρθρα