Εξεταστική/Τέμπη: Ερωτήματα για την απόφαση να… αγνοηθεί η δικογραφία του ανακριτή-Αντιπολίτευση: Προσχηματική διαδικασία;

 Εξεταστική/Τέμπη: Ερωτήματα για την απόφαση να… αγνοηθεί η δικογραφία του ανακριτή-Αντιπολίτευση: Προσχηματική διαδικασία;

Ερωτήματα προκαλούν οι πολιτικοί χειρισμοί στην εξεταστική επιτροπή που έχει συσταθεί για την διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών. Παρά το γεγονός ότι έφθασε η δικογραφία του ανακριτή αποφασίστηκε να μην δοθεί παράταση αλλά ούτε και να κληθούν οι μάρτυρες οι οποίοι στην καταθεσή τους έχουν αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία που αφορούν πολιτικά πρόσωπα. Κατόπιν τούτων προκαλούνται σφοδρές αντιδράσεις ενώ η αντιπολίτευση για να επισημάνει το προσχηματικό του πράγματος υπενθυμίζει τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη ο οποίος τον Νοέμβριο είχε δηλώσει ότι θα απορριθεί η πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας πως «θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε -για να το ξεκαθαρίσουμε- διότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες».

Ειδικότερα στη δικογραφία περιλαμβάνονται μαρτυρίες από πρόσωπα πως η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών διέθετε πλήρη επίγνωση της κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου. Είχε μάλιστα προειδοποιηθεί για την πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος.

Να θυμίσουμε επίσης πως η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στο κοινοβούλιο. Βρίσκεται στην διάθεση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να μελετήσουν το προανακριτικό υλικό και τα συμπεράσματά της. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν να παραταθεί η λειτουργία της μετά τα νέα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Παρόλα αυτά το προεδρείο της Εξεταστικής (που αποτελείται από βουλευτές της Ν.Δ) δεν συζητά καν το ενδεχόμενο η δικογραφία αυτή να βρεθεί στο επίκεντρο της διερεύνησης την οποία έχει εντολή να κάνει.

Όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο θα ακολουθηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε προ ημέρων, προκαλώντας μάλιστα τις αποχωρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τις εργασίες της εξεταστικής.

Στις 8 Μαρτίου θα υπάρξει μία συνεδρίαση όπου θα κατατεθούν οι πορισματικές προτάσεις των κομμάτων. Στην συνέχεια, σε νέα συνεδρίαση στις 11 Μαρτίου θα συζητηθεί το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, που όπως είναι φανερό δεν θα είναι κοινό και εγκεκριμένο από όλα τα κόμματα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ζωή Ράπτη απαντώντας στις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αγνόηση – ουσιαστικά – της δικογραφίας δήλωσε:

«Εάν και εφόσον ο κύριος Ανακριτής κρίνει ότι υπάρχουν ευθύνες και προκύπτουν ευθύνες για τους θανάτους των ανθρώπων αυτών και σε πολιτικά πρόσωπα είναι βέβαιο ότι θα διαβιβάσει κατά πάγια τακτική στη Βουλή το σχετικό ερώτημα το οποίο θα συνδέει αιτιωδώς τους θανάτους με τυχόν πράξεις και παραλείψεις προσώπων τα οποία βρίσκονται στη Βουλή και τα οποία πρέπει να ελεγχθούν από τη δικαιοσύνη, εάν πράγματι υπέπεσαν σε κάποιο αδίκημα»

Σχετικά με την αξιολόγησή της δικογραφίας από την Εξεταστική Επιτροπή είπε πως «οτιδήποτε εισέλθει στη Βουλή, προκειμένου να εξεταστεί στα πλαίσια της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, και αυτό το υλικό θα εξεταστεί και θα ληφθεί υπόψη. Και επειδή έχουμε μπροστά μας την κατάθεση των πορισμάτων στις 8 Μαρτίου, και στη συνέχεια θα έρθει εδώ στην Ολομέλεια η συζήτηση και η κρίση επί αυτών των πορισμάτων, θα έχουμε τη δυνατότητα και να εκφράσουμε τις απόψεις μας και βεβαίως να κρίνουμε τα όσα έχουν κριθεί και υποβληθεί από τα πορίσματα εκάστης κοινοβουλευτικής ομάδας»

Σχετικά Άρθρα