Κακοκαιρία Emil: Πότε πλήττει την Αττική- Έντονα φαινόμενα με μεγάλο αριθμό κεραυνών

 Κακοκαιρία Emil: Πότε πλήττει την Αττική- Έντονα φαινόμενα με μεγάλο αριθμό κεραυνών

Η κακοκαιρία Emil βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες από τα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ από σήμερα το πρωί αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Από το μεσημέρι θα επηρεαστούν η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η ανατολική και η νότια Πελοπόννησος, ενώ το απόγευμα η κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και οι Κυκλάδες.

Τις βραδινές ώρες τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους στις περιοχές αυτές υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης και πλημμυρικών φαινομένων ενώ οι καταιγίδες είναι πιθανό να συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι από σήμερα το μεσημέρι με απόγευμα το μέτωπο της κακοκαιρίας θα έχει διασχίσει το σύνολο του ηπειρωτικού κορμού και θα εισέρχεται πλέον στο Αιγαίο, επισημαίνοντας πως από τη Δευτέρα το απόγευμα μας προσεγγίζει νέα κακοκαιρία με ανάλογα χαρακτηριστικά και από τα δυτικά. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του το πέρασμα του μετώπου κακοκαιρίας θα είναι σύντομο με μια χρονική διάρκεια περίπου 24 – 36 ωρών.

Και μπορεί το πέρασμα να είναι σύντομο, τα φαινόμενα όμως όπως φαίνεται και από τους χρωματισμούς, τοπικά θα εμφανίζουν ένταση και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους και μεγάλο αριθμό κεραυνών. «Το Σάββατο το μέτωπο των καταιγίδων θα περιοριστεί στα πιο ανατολικά τμήματα και βαθμιαία θα εξασθενίσει με τον καιρό να χαρακτηρίζεται γενικά σαν βελτιωμένος, παρόλα αυτά όμως το σύστημα αυτό κακοκαιρίας επειδή θα εμφανίσει καλή οργάνωση θα αφήσει πίσω του αστάθεια οπότε δεν θα πρέπει να αποκλειστούν τοπικές βροχές αστάθειας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ(Μαρουσάκης)

1. Κοντά στο μεσημέρι με απόγευμα της αυριανής ημέρας το μέτωπο κακοκαιρίας θα έχει διασχίσει το σύνολο του ηπειρωτικού κορμού και θα εισέρχεται πλέον στο Αιγαίο.

2. Το πέρασμα του μετώπου κακοκαιρίας θα είναι σύντομο με μια χρονική διάρκεια περίπου 24 – 36 ωρών.

3. Μπορεί το πέρασμα να είναι σύντομο, τα φαινόμενα όμως όπως φαίνεται και από τους χρωματισμούς, τοπικά θα εμφανίζουν ένταση και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους και μεγάλο αριθμό κεραυνών.

4. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη φαίνεται να επηρεάζονται κοντά στο μεσημέρι αύριο.

5. Το Σάββατο το μέτωπο των καταιγίδων θα περιοριστεί στα πιο ανατολικά τμήματα και βαθμιαία θα εξασθενίσει με τον καιρό να χαρακτηρίζεται γενικά σαν βελτιωμένος, παρόλα αυτά όμως το σύστημα αυτό κακοκαιρίας επειδή θα εμφανίσει καλή οργάνωση θα αφήσει πίσω του αστάθεια οπότε δεν θα πρέπει να αποκλειστούν τοπικές βροχές αστάθειας.

6. Η Κυριακή θα είναι μια καλή ημέρα και με καλές θερμοκρασίες.

7. Από Δευτέρα απόγευμα μας προσεγγίζει νέα κακοκαιρία με ανάλογα χαρακτηριστικά και από τα δυτικά.

8. Ο Μάρτης εμφανίζει στα μακροπρόθεσμα στοιχεία καλά σκορ με διαθέσεις να καλύψει μερικά έστω από τα κενά τόσο του Φθινοπώρου όσο και του Χειμώνα που έχουν προηγηθεί και που στην ουσία είναι σα να μην ήρθαν ποτέ με εξαίρεση τις καταστροφικές – φονικές πλημμύρες που επηρέασαν με το καλημέρα του Φθινοπώρου τη Θεσσαλία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών από τις απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία.

Ανεμοι: Ανατολικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5, πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις μεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν από το μεσημέρι την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και από το απόγευμα και την Εύβοια. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6, πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες στα νότια θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις μεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στις Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά αλλά από το βράδυ βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από αργά το απόγευμα. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά και τις Σποράδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις μεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 02-03-2024

Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Από το μεσημέρι βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες, με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Βελτίωση αναμένεται το βράδυ σε όλη τη χώρα.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά τις βραδινές ώρες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν τις πρωινές ώρες στην ανατολική νησιωτική χώρα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Τις προμεσημβρινές ώρες θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 14 με 16 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 03-03-2024

Γενικά αίθριος καιρός ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν κυρίως στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά καθώς επίσης και στην Κρήτη.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Στην υπολοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι θα στραφούν από νοτιες διευθύνσεις με την ιδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεv θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 04-03-2024

Στην κεντρική Μακεδονία παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών νωρίς το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και θα σημειωθούν βροχές, ενώ καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά προς το βράδυ.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, ενώ στα δυτικά και νότια θαλάσσια θα φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 05-03-2024

Στα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με την εκδήλωση φαινομένων κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, ενώ στα νότια και ανατολικά θαλάσσια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα στραφούν βαθμιαία και στα νότια και ανατολικά από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Σχετικά Άρθρα