Τέμπη/Εξεταστική: Αρνείται παράταση εργασιών για τη δικογραφία του ανακριτή- Σφοδρές αντιδράσεις για ελλιπή στοιχεία

 Τέμπη/Εξεταστική: Αρνείται παράταση εργασιών για τη δικογραφία του ανακριτή- Σφοδρές αντιδράσεις για ελλιπή στοιχεία

Η δικογραφία των σχεδόν 1.100 σελίδων που εστάλη από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, από την περασμένη Παρασκευή και και έφθασε τελικά μόλις προσφάτως στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής δεν πείθει την κυβερνητική πλειοψηφία για παράταση των εργασιών και επιμένει ότι θα γίνουν δύο συνεδριάσεις για τα πορίσματα στις 8 Μαρτίου και στις 11 Μαρτίου για το τελικό.

Έτσι μπαίνει ταφόπλακα στην κοινοβουλευτική έρευνα για τη διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη, με τους 57 νεκρούς.

Το νέο υλικό της δικογραφίας από τον Εφέτη Ανακριτή της Λάρισας, που φέρεται να περιέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα, δεν φαίνεται πως έπεισε το προεδρείο της επιτροπής (αποτελείται από βουλευτές της Ν.Δ) σχετικά με την ανάγκη αλλαγής του προγραμματισμού.

Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε το προεδρείο

«Με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμος, η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζεται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί». Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται νέα συνεδρίαση της Εξεταστικής στις 8 Μαρτίου προκειμένου να κατατεθούν οι πορισματικές προτάσεις των κομμάτων και μία ακόμη 11 Μαρτίου ώστε να υπάρξει το τελικό πόρισμα. Σχετικά με την πρόσβαση των βουλευτών στο νέο υλικό επισημαίνεται ότι «με γνώμονα τη διασφάλιση της μυστικότητας της ποινικής διαδικασίας στη Λάρισα που βρίσκεται στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης, τα μέλη της επιτροπής από σήμερα κιόλας θα έχουν τη δυνατότητα καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή) από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ καθώς και το Σάββατο από τις 09:00 το πρωί ως τις 15:00 να επισκέπτονται το Γραφειο του ειδικού γραμματέα της Βουλής ώστε να αντλήσουν στοιχεία για τη σύνταξη των πορισμάτων».

Παράλληλα, το προεδρείο ενημερώνει για το ότι «διαβιβάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic train Mauricio Cappotorto για την περαιτέρω αξιολόγηση της».

  • Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τη δικογραφία απουσιάζουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, καθώς κι άλλα έγγραφα που είχαν καταθέσει μάρτυρες, ενώ έχουν διαβιβαστεί μηνυτήριες αναφορές, εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, τα πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών και το πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Ήδη, πάντως η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, που σημείωσε πως η δικογραφία «ήρθε, αλλά ήρθε ούτε καν μισή». Επισημαίνοντας πως «απουσιάζουν οι απολογίες των κατηγορουμένων και τα έγγραφα που προσκόμισαν οι μάρτυρες».

Ο κ. Κόκκαλης που έλαβε γνώση της δικογραφίας, στην δήλωση του άφησε αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι «από την ανάγνωση προκύπτει η ανάγκη κλήτευσης ουσιωδών μαρτύρων» και πρόσθεσε ότι «προκύπτει από τις μαρτυρίες στελεχών του ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι ο Κώστας Καραμανλής ενημερωνόταν για την έλλειψη ασφάλειας των σιδηροδρόμων». Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής είπε ότι «θα αξιολογηθούν τα στοιχεία, είμαστε υποχρεωμένοι να τα συγκεντρώσουμε όλα».

«Ζητάμε το αυτονόητο, να κληθούν ουσιαστικοί μάρτυρες όπως είναι οι Γεννιδουνιάς, Τσαλίδης, Κατσούλης και Τριαντόπουλος», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι ζητάμε να λάμψει η αλήθεια, να μας δοθεί η δυνατότητα να πούμε την αλήθεια στην κοινωνία».

Ολόκληρη η δήλωση του Βασίλη Κόκκαλη

Δικαιολογημένα η κοινωνία θεωρεί ότι από την εξεταστική επιτροπή δεν θα προκύψει κάτι για ευθύνες πολιτικών προσώπων ούτε μάρτυρες εκλήθησαν ουσιαστικοί αλλά σταμάτησε τις εργασίες χωρίς να έχει έρθει η δικογραφία. Από την αναγνωση της δικογραφίας προκύπτει η ανάγκη κλήτευσης ουσιωδών μαρτύρων, διότι προκύπτει ότι ο Κώστας Καραμανλής προκύπτει ότι ενημερωνόταν για την έλλειψη ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις ανώτατων στελεχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ερ: Ποινικές ευθύνες για τον κ. Καραμανλή;

Θα αξιολογηθούν και θα προκύψουν, είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα, δεν μας έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

Ζητάμε το αυτονόητο να κληθουν οι ουσιαστικοί μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτορπή, Γεννιδούνιας, Τσαλίδης, Κατσούλης, Τριαντοπουλος

Ζητάμε να μας δοθεί η δυνατότητα να πούμε την αλήθεια στην κοινωνία, να λάμψει η αλήθεια.

Η δικογραφία ήρθε μισή απουσιάζουν απολογίες κατηγορουμένων και έγγραφα που προσκόμισαν οι μάρτυρες. Ζητάμε το αυτονόητο να δοθεί η δυνατότητα να ψάξουμε την αλήθεια να δοθεί η δυνατότητα να ψάξουμε ποιος έδωσε την εντολή για μπαζωμα στα Τέμπη και αν ερθουν να καταθέσουν ουσιαστικοί μάρτυρες.

Μιλένα Αποστολάκη: Ελλιπέστατη η δικογραφία

Από την πλευρά της η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, η οποία μετέχει στην εξεταστική επιτροπή δήλωσε ότι «η δικογραφία είναι ελλιπέστατη. Δεν πρόκειται για το σύνολο της δικογραφίας, αλλά για στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία επιλεκτικά έχουν αποσταλεί στη Βουλή.

Λείπουν ουσιώδη στοιχεία, ουσιώδη συνημμένα, τα οποία οι μάρτυρες κατέθεσαν και θα έλεγα ότι εισφέρει ελάχιστα στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι αυτού του τραγικού εγκλήματος».

Σχετικά Άρθρα