Μαρινάκης για Τερεζάκη:Οι συνομιλίες δείχνουν ανθρώπινο λάθος στα Τέμπη-Σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις περί μοντάζ

 Μαρινάκης για Τερεζάκη:Οι συνομιλίες δείχνουν ανθρώπινο λάθος στα Τέμπη-Σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις περί μοντάζ

Νέα δεδομένα στην υπόθεση με την παραποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων στην τραγωδία των Τεμπών δημιουργεί η παραδοχή της αλλοίωσης στην οποία προχώρησε για πρώτη φορά την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης. Οι δηλώσεις προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης ενώ ο Παύλος Μαρινάκης απαντώντας επανέλαβε ότι οι συνομιλίες δείχνουν ανθρώπινο λάθος. Ο κ. Τερεζάκης μιλώντας στον ρ/σ του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «κάποιο κομμάτι της συνομιλίας κόπηκε από το σύνολο των συνομιλιών που έχουν γραφτεί». Προσέθεσε ότι ο ΟΣΕ δε θα είχε κανένα συμφέρον να προβεί σε κάτι τέτοιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος αυτός είναι υπαρκτός και κάλεσε το Μέσο, το οποίο πρώτο τον έφερε στο φως της δημοσιότητας να δώσει εξηγήσεις όχι μόνο για την πηγή, αλλά και για ενδεχόμενη «κοπτοραπτική».

Με αφορμή τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, περί μοντάζ των διαλόγων για την υπόθεση των Τεμπών ο κ. Μαρινάκης σχολίασε:

«Επειδή είδα τον τίτλο και άκουσα και τη συνέντευξη, θεωρώ ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ του τι προκύπτει από μια συνέντευξη και του τι λέει ο κ. Τερεζάκης, ο οποίος κάνει διάφορες υποθέσεις για το τι μπορεί να συνέβη, αλλά λέει ότι δεν έγινε κάτι συγκεκριμένα και στη Δικαιοσύνη και αποκλείει τέλος πάντων αυτό που έχουμε αποκλείσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

«Θεωρώ ότι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά ζητήματα παραποίησης πραγματικότητας και κυρίως να μπερδευτεί ο κόσμος. Εδώ μιλάμε για ένα θέμα το οποίο είναι μη θέμα ως προς την ουσία του ζητήματος των Τεμπών. Μιλάμε για το ανθρώπινο λάθος, για να συνεννοηθούμε. Μιλάμε για ένα σύνολο συνομιλιών. Θα το πω άλλη μια φορά, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην χάνουμε, την ουσία: Αν υπάρχει ζήτημα διαρροής να το ερευνήσει η δικαιοσύνη και το ερευνά αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά εδώ έχουμε 15 συνομιλίες. Βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες αυτές και μία εξ αυτών τη μέρα εκείνη φαίνεται ότι δεν βγήκε σωστά. Τη μεθεπόμενη μέρα όλα τα sites, η δημόσια τηλεόραση, βγάλαν και αυτοί τη συνομιλία σωστά. Όλες οι υπόλοιπες συνομιλίες και αυτή συνηγορούσαν στο ανθρώπινο λάθος, αυτή τελικά αφορούσε άλλο συρμό. ΟΚ, ειπώθηκε, εξηγήθηκε. Την ίδια μέρα βγήκε η ομολογία του μοιραίου σταθμάρχη. Ήταν όλα καθαρά. Δεν υπήρχε κανείς που να αμφισβητεί. Ακόμα και οι πιο σφοδροί πολέμιοι της κυβέρνησης, του ΟΣΕ, όσων συνέβησαν, ουδέποτε αμφισβήτησαν το ανθρώπινο λάθος. Και έχει ανοίξει ένα θέμα εδώ και περίπου ένα μήνα, το οποίο δεν καταλήγει πουθενά. Υπήρχε κανένας λόγος ο οποιοσδήποτε, όποιος κι αν είναι αυτός, να παραποιήσει κάτι για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη για κάτι που ήταν λυμένο;» διερωτήθηκε.

«Η αντιπολίτευση διατηρεί ζητήματα στην επικαιρότητα γιατί δεν έχει αφήγημα και δεν έχει πρόγραμμα και αντιπρόταση. Ο πρωθυπουργός στην πρώτη του τοποθέτηση, στο πρώτο του διάγγελμα, στην πρώτη του απεύθυνση προς τους πολίτες μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, μίλησε κυρίως για ανθρώπινο λάθος, το οποίο συναντήθηκε με διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους, οι οποίες όλες διερευνώνται. Όλοι μας έχουμε πει ότι πρόκειται και για ανθρώπινο λάθος και ερευνώνται όλα τα υπόλοιπα. Και στο τέλος της ημέρας, πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα χρόνους και έτσι θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πάντοτε στο εξής η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη προχωράει, προχωράει σε απολογίες κατηγορουμένων, προχωράει σε έρευνα όλων των πτυχών, κάνει και δεύτερες πραγματογνωμοσύνες, διεξάγει έρευνες. Και προσέξτε, ω του θαύματος, καμία από αυτές τις έρευνες, καμία από αυτές τις επιμέρους εργασίες της δικαιοσύνης, που πολύ σωστά κάνει τη δουλειά της, δεν επιβεβαιώνουν καμία από τις θεωρίες συνωμοσίας της αντιπολίτευσης. Μέχρι να διαψευστούν οι θεωρίες συνωμοσίας συντηρούνται με πομπώδη τρόπο και όταν διαψεύδονται είναι μονόστηλο και πάμε στο επόμενο. Γιατί δεν τους νοιάζει η αλήθεια. Τους νοιάζει να πολιτικοποιήσουν ένα τραγικό δυστύχημα, να εκμεταλλευτούν τον πόνο των ανθρώπων και να κάνουν ευρωεκλογές με καμπάνια τα Τέμπη. Αυτό είναι τραγικό».

«Το ίδιο ακριβώς αφήγημα των fake news του λαϊκισμού, η ίδια λογική των λεφτόδεντρων επανέρχεται με περιτύλιγμα έναν influencer. Ο κ. Κασσελάκης συμπεριφέρεται ως influencer, παίρνει αποσπασματικά διάφορα και τα υιοθετεί. Έχει φτάσει στο σημείο πλέον να έχει την ίδια ακριβώς ρητορική με τα κόμματα που διακινούσαν θεωρίες συνωμοσίας. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γράφει ένα άρθρο με θέματα τα οποία ακόμα τα ερευνά η Δικαιοσύνη και έως τώρα φαίνεται ότι αποτελούν θεωρίες συνωμοσίας ή ζητήματα τα οποία δεν επιβεβαιώνονται από κανέναν» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Τερεζακη και οι σφοδρές αντιδράσεις

Ο επικεφαλής του ΟΣΕ έβαλε στο κάδρο και υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού καθώς από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι εκτός των αρμοδίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στο ηχητικό υλικό, αυτό μπορεί να είχε αποσταλεί μέσω μέιλ και σε αυτούς.

Ειδικά ως προς τις αποκαλύψεις για το μοντάζ, ο ίδιος ανέφερε:

«Μοντάζ, από ό,τι έχω εγώ καταλάβει, και μπορεί να έχω καταλάβει και λάθος, ότι κάποιο κομμάτι της συνομιλίας κόπηκε από το σύνολο των συνομιλιών που έχουν γραφτεί. Τώρα, τι μπορεί να σημαίνει αυτό, ποιος το έκοψε και γιατί το έκοψε… Εγώ έχω πει κατ’ επανάληψη και δημόσια, τόσο όσοι έχουμε εμπλακεί στον Οργανισμό, σε αυτήν τη διαδικασία που έχουμε πάρει, έχουμε δώσει ηχητικά κατά καιρούς, όλα τα στοιχεία επικοινωνίας μας, τα κινητά μας, τα emails μας είναι στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών, όποτε θέλουν μπορούν να τα ανοίξουν, να διαπιστώσουν τι διακινήθηκε, πώς διακινήθηκε, πού διακινήθηκε», σημείωσε ο ίδιος.

Ως προς το μέσο που δημοσιοποίησε πρώτο τους διαλόγους, από τους οποίους «μπορεί να έχουν κοπεί κομμάτια», όπως είπε – ανέφερε: «Ο διάλογος αυτός είναι υπαρκτός, έχει γίνει, μπορεί να μην έχει δοθεί ολόκληρος, να έχουν κοπεί κομμάτια και να έχουν μπει. Αυτό ίσως θα πρέπει οι δημοσιογράφοι που έκαναν αυτό το ρεπορτάζ να εξηγήσουν εάν έκοψαν, δεν έκοψαν, πέραν από το πού το έχουν πάρει και αν έχουν πάρει. Ο Οργανισμός δεν είχαμε λόγο να κόψουμε ή να παραποιήσουμε το οτιδήποτε».

Αναφορικά με τα στελέχη που είχαν ενημέρωση για τα ηχητικά από τις συνομιλίες της μοιραίας νύχτας, ο κ. Τερεζάκης τόνισε πως «έχουν ζητηθεί τα emails από τα στελέχη της διοίκησης. Να ανοιχτούν και να εξεταστούν τα στοιχεία επικοινωνίας που είναι όλα στη διάθεση των αρχών, για να φανεί αν, τι και προς τα πού μπορεί να έφυγε υλικό, για να λήξει αυτή η παρερμηνεία».

Επανέλαβε επίσης ότι το υλικό που έχουν οι ανακριτικές αρχές είναι το πλήρες υλικό υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία του ΟΣΕ αρκετές ημέρες μετά το δυστύχημα και συγκεκριμένα στις 17 Μαρτίου 2023.

  • Η παραδοχή του διευθύνοντα σύμβουλου του ΟΣΕ ότι οι διάλογοι που δημοσιοποιήθηκαν είναι παραποιημένοι προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει εάν και από ποιον παραποιήθηκαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως η επίσημη παραδοχή της «μονταζιέρας των Τεμπών επαναφέρει με τον πιο εμφατικό τρόπο τα ερωτήματα που από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη που “ειδικεύεται” στο μπάζωμα και τη συγκάλυψη».

Όπως σημειώνει η Κουμουνδούρου, «ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ επιβεβαιώνει και ο ίδιος ότι “ο διάλογος αυτός είναι υπαρκτός, έχει γίνει, μπορεί να μην έχει δοθεί ολόκληρος, να έχουν κοπεί κομμάτια και να έχουν μπει”. Άρα, οφείλονται απαντήσεις για το πώς διέρρευσαν και σε ποιους τα ηχητικά ντοκουμέντα, καθώς και ποιοι και γιατί τα παραποίησαν και τα έδωσαν στη δημοσιότητα για να εξυπηρετήσουν το κυβερνητικό αφήγημα περί “ανθρώπινου λάθους” και μόνο αυτού.

«Κυρίως, δε, οφείλονται απαντήσεις για το ποιοι έδωσαν την εντολή για να ξεκινήσει η προσπάθεια συγκάλυψης λίγες ώρες μετά την τραγωδία» σημειώνει το γραφείο του κόμματος και καταλήγει:

«Ο κύριος Μητσοτάκης που είχε αξιοποιήσει τον αλλοιωμένο διάλογο, μήπως νιώθει την ανάγκη να ζητήσει έστω μια συγγνώμη; Γιατί το σίγουρο είναι ότι η προσπάθεια απεγνωσμένης συγκάλυψης, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης από το τζάκι Μητσοτάκη προς το τζάκι Καραμανλή, δεν θα σταματήσει. Αλλά οι πολίτες το ξέρουν, και σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους και στην κάλπη».

  • Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζει ότι «πριν από μια εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε αναφορά ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τους αλλοιωμένους διαλόγους της βραδιάς της τραγωδίας των Τεμπών».

«Η σημερινή παραδοχή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, ότι οι διάλογοι που δημοσιοποιήθηκαν σε φιλικό μέσο ενημέρωσης ήταν προϊόν μοντάζ καθώς και η επιβεβαίωση εκ μέρους του του ρεπορτάζ της Καθημερινής ότι οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε email υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΣΕ, χρήζουν άμεσης διερεύνησης και απαντήσεων. Το νοσηρό χέρι που χειραγώγησε την κοινή γνώμη, θα αποκαλυφθεί και θα μπει τέλος στην ατιμωρησία και τη συγκάλυψη», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

  • Η Νέα Αριστερά υπογραμμίζει ότι «Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης προχώρησε σήμερα στην επίσημη παραδοχή ότι υπήρξε μονταρισμένο ηχητικό υλικό των συνομιλιών μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά μετά τις δηλώσεις Τερεζάκη για τα ηχητικά του ΟΣΕ.

«Διαβεβαίωσε ότι το παραποιημένο υλικό δεν διέρρευσε από στελέχη της διοίκησης ή από το εσωτερικό του ΟΣΕ. Μάλιστα κάλεσε τις ανακριτικές αρχές και τη δικαιοσύνη να εξετάσουν τα email των στελεχών προκειμένου να διαπιστωθεί εαν και τι είδους υλικό διέρρευσεΟ κύριος Τερεζάκης έδειξε προς το μέσο ενημέρωσης το οποίο δημοσίευσε πρώτο τους σχετικούς διαλόγους που εκ των υστέρων αποδείχθηκαν παραποιημένοι. Κάλεσε μάλιστα τους δημοσιογράφους να απαντήσουν», συμπλήρωσε η Νέα Αριστερά.

Σχετικά Άρθρα