Ελλείψεις φαρμάκων: Απαγόρευση εξαγωγών από ΕΟΦ- 100 σκευάσματα στο όριο

 Ελλείψεις φαρμάκων: Απαγόρευση εξαγωγών από ΕΟΦ- 100 σκευάσματα στο όριο

«Φλέγον» παραμένει το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων τόσο για την κυβέρνηση όσο και για όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά του φαρμάκου, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, που δεν θα ήθελαν να ζήσουν ξανά την περίοδο του περσινού χειμώνα, κατά την οποία ήταν δυσεύρετα στην αγορά βασικότατα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αναπνευστικά σκευάσματα, ακόμα και αντιπυρετικά, σε καιρό, μάλιστα, έξαρσης ιώσεων και γρίπης.

Αν και γενικά οι αρμόδιοι παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, χτες (19 Ιανουαρίου), ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε σε προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών 119 φαρμάκων διαφόρων κατηγοριών, μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω φαρμάκων στην αγορά. Η απόφαση ισχύει για διάστημα τριών μηνών, δηλαδή έως 19 Απριλίου 2024.

  • Κατά τη διάρκεια ισχύος της συγκεκριμένης απόφασης απαγορεύεται η αποθεματοποίηση των συγκεκριμένων φαρμάκων. Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, μετά από έγκρισή του για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς, στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα, από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

  • Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Επίσης, ο ΕΟΦ επιτηρεί την επάρκεια της αγοράς σε φάρμακα. Σε περίπτωση μεταβολής των δεδομένων επάρκειας, η χτεσινή απόφαση υπόκειται σε ολική ή μερική άρση, τροποποίηση ή παράταση της διάρκειας ισχύος της ή αντικατάστασή της με νεότερη απόφαση.

Μιλώντας στο libre, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, σχολίασε την αναγκαιότητα της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων για την προστασία της επάρκειας των φαρμάκων την ελληνική αγορά, για την εύθραυστη κατάσταση αν αύριο γίνει η άρση της απαγόρευσης και μίλησε για τις συνθήκες που θα πρέπει να ισχύσουν ώστε να γίνει η αυτή η άρση.

«Προς το παρόν, δεν είναι έτοιμο το σύστημα της αυτοματοποίησης ελέγχου των ελλειπτικών φαρμάκων που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας. Έτσι, όσο ισχύει η απαγόρευση εξαγωγών, υπάρχει τεράστια βελτίωση στην αγορά, συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, όταν στις αρχές Ιανουάριου του 2023, μας είχε καλέσει εκτάκτως ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λόγω των τεράστιων οι ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Το φαινόμενο ελλείψεων φαρμάκων σε τόσο μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα μόνο των εξαγωγών.

Αυτή τη στιγμή, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν τη σιγουριά ότι το προϊόν τους δεν θα βγει έξω. Δεν θα πάει στη Γερμανία να πωληθεί μέσω της ελληνικής αγοράς. Έτσι, εξασφαλίζονται οι ποσότητες που έχει ανάγκη ο Έλληνας ασθενής. Δεν μπορούν να εξασφαλίσουν (οι φαρμακευτικές και) τις ποσότητες που θέλουν κάποιοι να εξάγουν. Ούτε κι εκείνοι (που θέλουν να εξάγουν) μπορούν -όταν οι ποσότητες κάποιων φαρμάκων προορίζονται αποκλειστικά για τον Έλληνα πολίτη- να αποφασίζουν να εξάγουν τις μισές ποσότητες επειδή θέλουν να επιχειρήσουν.

Όσο το σύστημα δεν έχει εφαρμόσει την αυτόματη ψηφιακή εφαρμογή, μέσω της οποίας υποχρεωτικά οι φαρμακαποθήκες θα δίνουν στοιχεία, όχι από μόνες τους, αυτόματα θα αντλούνται μέσα από τα μηχανογραφικά συστήματα, για το απόθεμα κάθε φαρμακαποθήκης, θα πρέπει να ισχύει η απαγόρευση εξαγωγών. Όταν εφαρμοστεί η αυτόματη ψηφιακή ενημέρωση των αποθεμάτων και λειτουργήσει το σύστημα, θα γίνει η άρση της απαγόρευσης. Μέχρι να λειτουργήσει αυτό, οποιαδήποτε άλλη πολιτική εκτός από την απαγόρευση των εξαγωγών, δεν μας προστατεύει από τις ελλείψεις.

Επί του παρόντος, τα πράγματα είναι σχετικά καλά με την επάρκεια. Υπάρχουν φάρμακα αλλά χορηγούνται με μέτρο. Αν αύριο, ωστόσο, αρθεί η απαγόρευση εξαγωγών για 100 φάρμακα, για παράδειγμα, σε λίγες μόλις ημέρες, τα 100 αυτά φάρμακα θα έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά». 

Σχετικά Άρθρα