Η Νότια Αφρική ανακαλεί παιδικό σιρόπι για τον βήχα της J&J μετά από υποψία τοξικότητας

 Η Νότια Αφρική ανακαλεί παιδικό σιρόπι για τον βήχα της J&J μετά από υποψία τοξικότητας

Η Ρυθμιστική Αρχή Υγείας της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε το Σάββατο (13 Απριλίου) ότι ανακαλεί παρτίδες με παιδικό σιρόπι για τον βήχα της Johnson & Johnson’s, που πωλήθηκε σε έξι αφρικανικές χώρες, μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων διαιθυλενογλυκόλης.

Συγκεκριμένα, οι παρτίδες, στις οποίες εντοπίστηκε η τοξίνη, πωλήθηκαν στη Νότια Αφρική, την Εσουατίνη, τη Ρουάντα, την Κένυα, την Τανζανία και τη Νιγηρία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η ανάκληση ακολούθησε μετά από έκθεση του ομολόγου της Νιγηρίας της ρυθμιστικής αρχής την Τετάρτη (10 Απριλίου), η οποία εντόπισε για πρώτη φορά την τοξίνη σε μια παρτίδα παιδιατρικού σιροπιού Benylin.

Η Κένυα και η Νιγηρία έχουν ήδη εκδώσει ανακλήσεις για το παιδιατρικό σιρόπι, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του αλλεργικού βήχα και άλλων αλλεργικών καταστάσεων που επηρεάζουν την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Η αμερικανική εταιρεία Kenvue (μία spin-off της J&J από τον Νοέμβριο του 2021), στην οποία ανήκει πλέον το συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν, το Benylin, δήλωσε ότι διεξάγει τη δική της έρευνα αξιολόγησης και συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές για να καθορίσει τις ενέργειες που θα ακολουθήσει.

«Μια ανασκόπηση της παγκόσμιας βάσης δεδομένων ασφαλείας μας για την περίοδο από την κυκλοφορία του προϊόντος τον Μάιο του 2021 έως τις 11 Απριλίου 2024 δεν εντόπισε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες για καμία παρτίδα του παιδιατρικού σιροπιού Benylin», ανέφερε η δήλωση της εταιρείας.

Τα υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης στο σιρόπι για τον βήχα έχουν συνδεθεί με το θάνατο δεκάδων παιδιών στη Γκάμπια, το Ουζμπεκιστάν και το Καμερούν από το 2022, σε μία από τις χειρότερες περιπτώσεις δηλητηρίασης από πόσιμο φαρμακευτικό σκεύασμα.

Σχετικά Άρθρα