Τι κρύβεται πίσω από το “μπανάρισμα” του TikTok στις ΗΠΑ-Οι χρήστες μπορούν να το παρακάμψουν;

 Τι κρύβεται πίσω από το “μπανάρισμα” του TikTok στις ΗΠΑ-Οι χρήστες μπορούν να το παρακάμψουν;

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγκαστική πώληση της μητρικής εταιρείας του TikTok στην Κίνα, ByteDance ή σε απαγόρευση της εφαρμογής σε εθνικό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να περάσει από τη Γερουσία για να γίνει νόμος. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν 352 προς 65, με 50 Δημοκρατικούς και 15 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν κατά. Ενώ το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον στη Γερουσία, η κίνηση αντιπροσωπεύει αυξανόμενους φόβους των ΗΠΑ για το εάν η Κίνα μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών ή να τους επηρεάσει με άλλο τρόπο.

Η εταιρεία αρνήθηκε ισχυρισμούς κυβερνητικής επιρροής, τόνισε ότι δεν μοιράζεται δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με τις κινεζικές αρχές και επεσήμανε τη χρηματοδότησή της από διεθνείς επενδυτές. Επίσης η εταιρεία υπολόγισε τους ενεργούς αμερικανούς χρήστες σε 170 εκατομμύρια.

Γιατί ανησυχούν οι ΗΠΑ για το TikTok

Τόσο το FBI όσο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών έχουν προειδοποιήσει ότι ο ιδιοκτήτης του TikTok, η εταιρεία ByteDance, θα μπορούσε να μοιραστεί δεδομένα χρηστών, όπως ιστορικό περιήγησης, τοποθεσία και βιομετρικά αναγνωριστικά, με την αυταρχική κυβέρνηση της Κίνας.

Η TikTok απάντησε ότι δεν το έκανε ποτέ και δεν θα το έκανε αν της ζητηθεί.

Η ανησυχία προέρχεται από μια σειρά κινεζικών νόμων εθνικής ασφάλειας που υποχρεώνουν τους οργανισμούς να βοηθήσουν στη συλλογή πληροφοριών.

Η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ είπε επίσης ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει» ότι η Κίνα θα χρησιμοποιούσε το TikTok για να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές.

Συνοπτικά οι φόβοι των ΗΠΑ:

  • Συλλογή δεδομένων: Μαζί με αυτό που φαίνεται να σας ενδιαφέρει, το TikTok μαθαίνει τη μοναδική διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP) του υπολογιστή σας και -αν επιλέξετε να το επιτρέψετε- τα ακριβή δεδομένα τοποθεσίας σας και ποιος βρίσκεται στη λίστα επαφών σας. Οι επικριτές του TikTok λένε ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προφίλ επιλεγμένων Αμερικανών και τον “εκβιασμό” τους.
  • Κατασκοπεία: Ένα εκτελεστικό διάταγμα του 2020 από τον τότε Πρόεδρο Τραμπ έθεσε το ενδεχόμενο η Κίνα να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του TikTok για να «παρακολουθήσει τις τοποθεσίες των ομοσπονδιακών υπαλλήλων» και να «διεξάγει εταιρική κατασκοπεία».
  • Λειτουργίες επιρροής: Οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ανησυχούν ότι το TikTok θα μπορούσε να προσπαθήσει να διαμορφώσει την κοινή γνώμη των ΗΠΑ με στρατηγική καταστολή ή προώθηση ορισμένων βίντεο. Ένας αξιωματούχος αποκάλεσε την εφαρμογή «δούρειο ίππο» μέσω του οποίου η Κίνα θα μπορούσε να χειραγωγήσει την αμερικανική σκέψη.

Η εταιρεία έχει παραδεχτεί ακατάλληλη πρόσβαση σε στοιχεία Αμερικανών

Τον Δεκέμβριο του 2022, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ByteDance και της TikTok παραδέχτηκαν ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας είχαν ακατάλληλη πρόσβαση στις διευθύνσεις IP Αμερικανών χρηστών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων που έγραφαν ρεπορτάζ γύρω από την εφαρμογή. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούσε εάν αυτό ισοδυναμούσε με ακατάλληλη παρακολούθηση Αμερικανών. Στις αρχές του 2024, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσε στην ετήσια έκθεσή του για τις παγκόσμιες απειλές ότι η Κίνα είχε χρησιμοποιήσει το TikTok για να στοχεύσει «υποψηφίους και από τα δύο κόμματα κατά τον ενδιάμεσο εκλογικό κύκλο των ΗΠΑ του 2022».

Περισσότερες από δώδεκα πολιτείες έχουν απαγορεύσει το TikTok σε συσκευές που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνησηΠολλά κολέγια το έχουν αποκλείσει από τα δίκτυα Wi-Fi της πανεπιστημιούπολης. Αλλά οι μαθητές συχνά απλώς αλλάζουν σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή.

Τον Μάιο, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Τζιανφόρτε της Μοντάνα υπέγραψε νομοσχέδιο για την απαγόρευση της λειτουργίας του TikTok εντός της πολιτείας, την πρώτη απαγόρευση αυτού του είδους στη χώρα. Η TikTok κατέθεσε μήνυση, λέγοντας ότι η νομοθεσία παραβίαζε την Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος. Στα τέλη Νοεμβρίου, ένας ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε μια προκαταρκτική εντολή για να σταματήσει η απαγόρευση, η οποία ήταν προγραμματισμένη να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Ο δικαστής είπε ότι η απαγόρευση παραβίαζε πιθανότατα την Πρώτη Τροποποίηση και μια ρήτρα που δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να ρυθμίζει το εμπόριο με ξένα έθνη.

Τον Αύγουστο, η πόλη της Νέας Υόρκης απαγόρευσε το TikTok από συσκευές που ανήκουν στην πόλη, αφού η υπηρεσία κυβερνοασφάλειάς της διαπίστωσε ότι η εφαρμογή «αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια των τεχνικών δικτύων της πόλης», δήλωσε εκπρόσωπος του Δημαρχείου.

Τον Δεκέμβριο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας επικύρωσε την απαγόρευση που εμποδίζει τους κρατικούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν το TikTok, θεωρώντας ότι είναι ένας «εύλογος περιορισμός» υπό το φως των ανησυχιών του Τέξας για το απόρρητο των δεδομένων.

Η εφαρμογή έχει ήδη απαγορευτεί για τέσσερα χρόνια σε συσκευές της κυβέρνησης των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται από τον στρατό.

Υπέρ της απαγόρευσης ο Μπάιντεν που, όμως, το χρησιμοποιεί για την καμπάνια του – “Στροφή” από Τραμπ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα υπογράψει νομοθεσία που θα απαγορεύει την εφαρμογή. «Αν το περάσουν, θα το υπογράψω», είπε στους δημοσιογράφους.

Παρά τις ανησυχίες του, ο Μπάιντεν έκανε το ντεμπούτο του στην εφαρμογή κατά τη διάρκεια του Super Bowl τον Ιανουάριο και έκτοτε χρησιμοποιεί το TikTok για την προεκλογική του καμπάνια, δημοσιεύοντας δεκάδες βίντεο, στοχεύοντας στην προσέλκυση νεότερων ψηφοφόρων.

Αντιθέτως, ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε να απαγορεύσει την εφαρμογή το 2020 για λόγους εθνικής ασφάλειας, σήμερα ο ανταγωνιστής του Μπάιντεν για την προεδρία δεν υποστηρίζει πλέον αυτό το μέτρο.

Μπορεί, πράγματι, η Αμερική να “μπανάρει” το TikTok από τα κινητά των χρηστών;

Δεν υπάρχει άμεσο προηγούμενο για την απαγόρευση μιας τεχνολογικής εφαρμογής που προσφέρεται δωρεάν στο κοινό. Εάν μια απαγόρευση στις ΗΠΑ επιβιώσει από νομικές προκλήσεις, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει να αναγκάσει τους φορείς εκμετάλλευσης καταστημάτων εφαρμογών (συμπεριλαμβανομένων των Apple και Google) να αφαιρέσουν το TikTok από το μενού προσφορών τους. Αυτό θα αποτελούσε εμπόδιο στο να γίνουν νέοι χρήστες του TikTok. Μεγαλύτερη πρόκληση θα ήταν η εύρεση τρόπων για να σταματήσουν οι υπάρχοντες χρήστες να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία. Ωστόσο, είναι πιθανό οι χρήστες να εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) που παρακάμπτουν τους περιορισμούς.

Τι κάνει το TikTok διαφορετικό από άλλους ιστότοπους κοινωνικών μέσων

Όλες οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν δεδομένα χρηστών. Ωστόσο, το TikTok θεωρείται ως το πιο προηγμένο και ασυνήθιστα αποτελεσματικό στην εκμάθηση των ενδιαφερόντων των χρηστών της εφαρμογής – με βάση το πόσο καιρό παραμένουν σε ένα βίντεο και αν τους αρέσει, το προωθούν ή το σχολιάζουν. Αυτό επιτρέπει στον αλγόριθμό του να παρέχει περισσότερα στοιχεία ενδιαφέροντος σε αυτό που ονομάζει ροή “Για εσάς“. Η προκύπτουσα ροή ποικίλου αλλά εξατομικευμένου περιεχομένου μπορεί να είναι αρκετά εθιστική ώστε να είναι δύσκολο να σταματήσουν οι χρήστες το scroll down (την κύλιση). Τα δύο τρίτα των Αμερικανών εφήβων χρησιμοποιούν το TikTok κάθε μέρα, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center το 2022, με το 16% να λέει ότι είναι σχεδόν συνεχώς στην πλατφόρμα.

Τι ισχύει στα ανώτατα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα κορυφαία θεσμικά όργανα χάραξης πολιτικής της ΕΕ – το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιοαπαγόρευσαν το TikTok από τα τηλέφωνα του προσωπικού πέρυσι. Το μέτρο θα βοηθήσει στην προστασία «από απειλές και ενέργειες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που μπορεί να αξιοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Το κυβερνητικό προσωπικό σε ορισμένα από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Δανίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας, επίσης δεν χρησιμοποιούν το TikTok στα τηλέφωνα εργασίας τους.

Σε ποιες χώρες έχει απαγορευτεί ήδη η εφαρμογή – Που παρατηρούνται περιορισμοί

Ινδία

Το TikTok απαγορεύτηκε στην Ινδία το 2020 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια μετά από μια θανατηφόρα σύγκρουση με τη γειτονική Κίνα. Η απαγόρευση έγινε μόνιμη τον Ιανουάριο του 2021. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μεταξύ των δύο χωρών τον Ιούνιο του 2020, αφού 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συνοριακή σύγκρουση με κινεζικά στρατεύματα στα Ιμαλάια. Η Ινδία ανακοίνωσε απαγόρευση σε περισσότερες από 50 κινεζικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του TikTok και της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat.

Το Forbes ανέφερε ότι το TikTok είχε περίπου 150 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες εκεί, τη μεγαλύτερη αγορά του στο εξωτερικό εκείνη την εποχή.

Νεπάλ

Το Νεπάλ ανακοίνωσε την απαγόρευση του TikTok στα τέλη του περασμένου έτους. Ο υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής της χώρας είπε ότι η εφαρμογή «χρησιμοποιούνταν για την κοινή χρήση περιεχομένου που διαταράσσει την κοινωνική αρμονία». Η κίνηση ήρθε αφού το υπουργικό συμβούλιο του Νεπάλ είχε περιγράψει κατευθυντήριες γραμμές για την προσπάθεια ρύθμισης των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Καναδάς

Ο Καναδάς απαγόρευσε το TikTok από όλα τα τηλέφωνα που έχουν εκδοθεί από την χώρα τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από παρόμοια βήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καναδική κυβέρνηση είπε ότι η απόφασή της προήλθε από μια αναθεώρηση της εφαρμογής, η οποία «παρουσιάζει ένα απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου για το απόρρητο και την ασφάλεια». Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό περιέγραψε την απαγόρευση εκείνη την εποχή ως πιθανό «πρώτο βήμα» αλλά είπε επίσης ότι «ίσως είναι το μόνο βήμα» που θα χρειαστεί να κάνει η κυβέρνηση.

Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε την απαγόρευση του TikTok στις συσκευές κυβερνητικών υπουργών και δημοσίων υπαλλήλων πέρυσι, με αξιωματούχους να επικαλούνται την ασφάλεια των κρατικών πληροφοριών. Το βρετανικό κοινοβούλιο ακολούθησε σύντομα την απαγόρευση του TikTok σε σχετικές συσκευές και ηλεκτρονικά συνδεδεμένα στο δίκτυό του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πριν από την απόφαση ότι η χώρα θα «εξετάσει επίσης τι κάνουν οι σύμμαχοί μας», καθώς αξιολογεί τη χρήση της εφαρμογής σε κυβερνητικές συσκευές.

Αυστραλία

Η Αυστραλία απαγόρευσε το TikTok από όλες τις συσκευές που ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση πέρυσι, αφού ζήτησε συμβουλές από υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας. Η οδηγία τον Απρίλιο ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι είχαν καθορίσει ότι «η εγκατάσταση της εφαρμογής TikTok σε κυβερνητικές συσκευές ενέχει σημαντικό κίνδυνο προστασίας για την ασφάλεια».

Ταϊβάν

Η Ταϊβάν απαγόρευσε το TikTok σε κυβερνητικές συσκευές το 2022. Ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αξιωματούχοι τόνισαν την διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο κατά την επιβολή της απαγόρευσης και ότι οι αρχές εξέτασαν μια πανεθνική απαγόρευση εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Πεκίνο, αλλά δεν έβγαλαν συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Νέα Ζηλανδία

Τον Μάρτιο του 2023, οι νομοθέτες στη Νέα Ζηλανδία συμφώνησαν να απαγορεύσουν το TikTok σε κινητές συσκευές με πρόσβαση στο κοινοβουλευτικό δίκτυο της Νέας Ζηλανδίας. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και είπαν ότι θα γίνουν ορισμένες εξαιρέσεις για όσους πρέπει να έχουν πρόσβαση στο TikTok για λόγους εργασίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας είπε ότι οι αποφάσεις βασίστηκαν στη δική της ανάλυση εμπειρογνωμόνων και μετά από συζητήσεις με συναδέλφους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Πακιστάν

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές στο Πακιστάν έχουν απαγορεύσει προσωρινά το TikTok πολλές φορές πριν ανακαλέσουν την απόφασή τους. Σε μια περίπτωση που χρονολογείται από το 2021, ένα δικαστήριο μπλόκαρε την εφαρμογή αφού έλαβε καταγγελίες για «ανήθικο και απρεπές περιεχόμενο», ανέφερε το Associated Press, σημειώνοντας ότι ο αποκλεισμός άρθηκε λιγότερο από ένα μήνα αργότερα.

Πιο πρόσφατα, το TikTok έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σοκ των εκλογικών αποτελεσμάτων της χώρας, με το κόμμα του Imran Khan να χρησιμοποιεί την εφαρμογή για να προσεγγίσει εκατομμύρια αναλφάβητους ψηφοφόρους που δεν χρησιμοποιούν το Facebook και άλλες πλατφόρμες βαριάς μορφής κειμένου, ανέφερε η Washington Post.

Αφγανιστάν

Το 2022, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την απαγόρευση του TikTok για να «αποτρέψουν την παραπλάνηση της νεότερης γενιάς», σύμφωνα με το BBC . Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ, αλλά οι χρήστες έχουν βρει τρόπους να παρακάμψουν τους περιορισμούς μέσω της χρήσης VPN, σύμφωνα με μια αναφορά του Wired.

Ινδονησία

Η Ινδονησία απαγόρευσε προσωρινά το TikTok το 2018, επικαλούμενη ανησυχίες όπως «πορνογραφία, ακατάλληλο περιεχόμενο και βλασφημία». Η απαγόρευση άρθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα, αφού η εφαρμογή συμφώνησε να λογοκρίνει μέρος του περιεχομένου της.

Σομαλία

Τον Αύγουστο του 2023, ο υπουργός Επικοινωνιών της Σομαλίας είπε ότι η χώρα σχεδίαζε να περιορίσει την πρόσβαση στο TikTok, το Telegram και τον διαδικτυακό ιστότοπο τυχερών παιχνιδιών 1xBet λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διάδοση «ακατάλληλου περιεχομένου» και «επιβλαβείς επιπτώσεις στη νεολαία». Ο υπουργός έδωσε εντολή στις εταιρείες του Διαδικτύου να κλείσουν τις πλατφόρμες, οι οποίες, όπως είπε, χρησιμοποιούνται από «τρομοκράτες και ανήθικες ομάδες για να διαδίδουν συνεχείς φρικτές εικόνες και παραπληροφόρηση στο κοινό», ανέφερε το Reuters .

Σχετικά Άρθρα