TikTok/Προς απαγόρευση στις ΗΠΑ:Πέρασε από Βουλή Αντιπροσώπων, πάει στη Γερουσία

 TikTok/Προς απαγόρευση στις ΗΠΑ:Πέρασε από Βουλή Αντιπροσώπων, πάει στη Γερουσία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Τετάρτη για να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, μια σημαντική πρόκληση για μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Το νομοσχέδιο θα απαγορεύσει το TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών των ΗΠΑ, εκτός εάν η πλατφόρμα -που χρησιμοποιείται από περίπου 170 εκατομμύρια Αμερικανούς- αποσχιστεί από την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance.

Το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να περάσει από τη Γερουσία για να γίνει νόμος. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν 352 προς 65, με 50 Δημοκρατικούς και 15 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν κατά.

Αυτοί που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο δηλώνουν πως το TikTok αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, επειδή η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους νόμους περί πληροφοριών εναντίον της ByteDance, αναγκάζοντάς τη να παραδώσει τα δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος του Προέδρου Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τη νομοθεσία. Ο αντίπαλος του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει καταστήσει σαφές ότι θα ήταν κατά της απαγόρευσης.

Οι υποστηρικτές τονίζουν ότι το νομοσχέδιο αφορά την προστασία των Αμερικανών και όχι την απαγόρευση του TikTok.

Το νομοσχέδιο υποστηρίζει ότι η κινεζική εταιρεία βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στο Πεκίνο – ένα καθεστώς που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να απαιτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των 170 εκατομμυρίων χρηστών της στις ΗΠΑ.

Η ByteDance αρνείται ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν η Κίνα θα επέτρεπε οποιαδήποτε πώληση των περιουσιακών στοιχείων της TikTok στις ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα