Economist/Αμερικανικές εκλογές: Οι παράγοντες που καθιστούν αβέβαιο ακόμη και το δίδυμο Μπάιντεν-Τραμπ

 Economist/Αμερικανικές εκλογές: Οι παράγοντες που καθιστούν αβέβαιο ακόμη και το δίδυμο Μπάιντεν-Τραμπ

Είναι η πρώτη φορά από το 1912 στις ΗΠΑ οπότε ένας πρώην πρόεδρος έχει την ευκαιρία να επαναδιεκδικήσει τη θέση στον Λευκό Οίκο, ενώ μετά τη Σούπερ Τρίτη, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι προεδρικές εκλογές του 2024 θα είναι μια ρεβάνς αναφέρει σε άρθρο του ο Economist το οποίο αναλύει τρεις παράγοντες που προσδίδουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Οι υποψήφιοι είναι εξαιρετικά γνωστοί (Τζο Μπάιντεν – Ντόλαντ Τραμπ) προσθέτει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι περίπου το 12% των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη επιλέξει ποιον θα ψηφίσει.

“Αυτοί οι ταλαντευόμενοι ψηφοφόροι μπορούν να κρίνουν πόσο αμφίρροπη θα είναι η μάχη ενώ μόλις σε έξι πολιτείες θα υπάρχει ανταγωνισμός τον Νοέμβριο. Την τελευταία φορά ψήφισαν 160 εκατομμύρια Αμερικανοί, αλλά ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε το Ουισκόνσιν, την πολιτεία του σημείου αιχμής, με 20.000 ψήφους, ή 0,013% του συνόλου των ψήφων.

Όταν οι εκλογές είναι τόσο κοντά, μικρές διαφορές στις εισροές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον κόσμο.

Εξαιτίας αυτού, υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα μπορούσαν θα επηρεάσουν τις εκλογές είτε προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν ή τον Ντόναλντ Τραμπ. Υπάρχουν ζητήματα όπως η οικονομία, τα σύνορα, οι εκτρώσεις. Υπάρχουν οι επιχειρήσεις, οι δωρητές και οι εθελοντές.

Αλλά σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν και άλλοι τρεις παράγονες που δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα.

  • 1. Ο ρόλος των τρίτων. Πολλοί Αμερικανοί βρίσκουν και τα δύο κύρια κόμματα λίγο περίεργα. Θεωρητικά, θα ήταν υπέροχο να σπάσεις το δίπολο. Στην πράξη, μια ματιά στους υπάρχοντες υποψηφίους ως τρίτη επιλογή είναι μάλλον μια θεραπεία για αυτή τη γραμμή σκέψης. Είναι η Τζιλ Στάιν, μια περιβαλλοντολόγος της οποίας η μοναδική συνεισφορά στην Αμερική μπορεί να ήταν η διευκόλυνση της νίκης του Τραμπ το 2016 και η αποχώρησή του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο Cornel West, έναν αριστερός καθηγητής που πιστεύει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του κ. Τραμπ. Και μετά υπάρχει ο Robert Kennedy junior.

Τα δύο μεγάλα κόμματα διαφυλάσσουν ζηλότυπα το δίπολό. Από το 2000, όταν ο Ραλφ Νέιντερ πήρε αρκετές ψήφους στη Φλόριντα για να κερδίσει αυτή την πολιτεία για τον Τζορτζ Μπους, τα κόμματα έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να μπει στο ψηφοδέλτιο για προεδρικές εκλογές. Η κα Στάιν και ο κ. Γουέστ είναι απίθανο να πληρούν τις προϋποθέσεις σε κάθε πολιτεία (αν και θα μπορούσαν ακόμα να βλάψουν τον κ. Μπάιντεν). Ο κύριος Κένεντι είναι διαφορετικός. Σε δημοσκοπήσεις παίρνει το 12% των ψήφων. Αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει να συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για υποβάλλει στο ψηφοδέλτιο στις περισσότερες πολιτείες. Και αν αυτές οι δημοσκοπήσεις μεταφραστούν σε ποσοστό ψήφων τον Νοέμβριο, θα ήταν μακράν η υψηλότερη βαθμολογία τρίτων από τον Ross Perot το 1992.

Είναι δύσκολο να είμαστε ακριβείς από ποιον θα αντλούσε περισσότερες ψήφους ο κ. Κένεντι. Το επώνυμο υποδηλώνει ότι θα προσέλκυε περισσότερους Δημοκρατικούς, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι τον συμπαθούν περισσότερο. Ο περιβαλλοντισμός και ο σκεπτικισμός του για τα εμβόλια συνδυάζουν θέματα αριστεράς και δεξιάς. Οι μαζορέτες του είναι οι αδερφοί της Silicon Valley που πιστεύουν ότι η αναστάτωση είναι ένα εγγενές αγαθό. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ένα σενάριο στο οποίο ο Κένεντι βοηθά τον Τραμπ στη νίκη είναι ανησυχητικά δυνατό.

  • 2.Μια δεύτερη μεγάλη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει αυτές τις εκλογές αφορά τις δίκες του κ. Τραμπ. Αυτή την εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο έστειλε ένα σαφές μήνυμα, στην απόφασή του με 9-0 ψηφίζοντας εν αντιθέσει με την πολιτεία του Κολοράντο, ότι ο Τράμπ μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και εκεί. Ως εκ τούτου, ο κ. Τραμπ θα είναι υποψήφιος παντού. Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν εικασίες ότι μπορεί να φυλακιστεί πριν από τις εκλογές ή ότι, αν επανεκλεγεί, ίσως χρειαστεί να κυβερνήσει από ένα κελί. Αυτό δεν θα συμβεί. Οι περισσότερες δίκες που αντιμετωπίζει δεν θα έχουν ολοκληρωθεί, με εφέσεις, έως τις 5 Νοεμβρίου. Η μία υπόθεση που είναι πιο πιθανό να κριθεί εγκαίρως είναι η πιο ασήμαντη: η δίκη του κ. Τραμπ επειδή χρημάτισε τη Στόρμι Ντάνιελς, μια πορνοστάρ και το συγκάλυπτε ως δικαστικά έξοδα.

Στις δημοσκοπήσεις στο Economist/YouGov, το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων λέει ότι το να είσαι «εγκληματίας» δεν είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό σε έναν υποψήφιο. Ο αρνητικός κομματισμός -η πεποίθηση ότι ό,τι κι αν κάνει η δική σας πλευρά, οι άλλοι είναι χειρότεροι – σημαίνει ότι η τεράστια πλειοψηφία όσων ψήφισαν τον κ. Τραμπ στο παρελθόν θα το κάνουν ξανά. Αλλά μόλις ξεκινήσει η δίκη για τον ρόλο του στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021, θα υπενθυμίζονται τακτικά πώς τελείωσε η πρώτη του θητεία, τη στιγμή που οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι σταθμίζουν αν θα του δώσουν άλλη μια. Ναι, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι θα βρουν έναν τρόπο να εξορθολογίσουν τις κατηγορίες εναντίον του κ. Τραμπ. Αλλά οι δοκιμασίες εξακολουθούν να τον βαραίνουν.

  • Το τρίτο πεδίο αβεβαιότητας είναι η ηλικία των υποψηφίων. Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ θα είναι οι γηραιότεροι και δεύτεροι αρχαιότεροι υποψήφιοι που έχουν καταγραφεί, καθιστώντας τις πιθανότητες για αυτό που ευγενικά αποκαλείται «γεγονός υγείας» υψηλότερες από το συνηθισμένο. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο κ. Τραμπ δεν έχει πολιτικό διάδοχο. Εγκαθιστά τον διευθυντή της καμπάνιας του ως επικεφαλής επιχειρησιακό διευθυντή του κόμματος και τη νύφη του ως συμπρόεδρο. Αυτό είναι ένα εύθραυστο είδος δύναμης. Εξουσιάζει τόσο πολύ στο κόμμα που θα επικρατούσε χάος αν ήταν ανίκανος.

Υπάρχει, αντίθετα, μια συζήτηση μεταξύ των Δημοκρατικών για το εάν ο κ. Μπάιντεν είναι ικανός να κερδίσει μια εκστρατεία λόγω της ηλικίας του. Οι αριθμοί του στις δημοσκοπήσεις παραμένουν παραδόξως χαμηλοί δεδομένης της ισχύος της οικονομίας. Η απάντηση του Λευκού Οίκου είναι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι λάθος και αυτό θα αλλάξει όταν περισσότεροι ψηφοφόροι αρχίσουν να δίνουν προσοχή. Μπορεί. Αλλά το 85% των Αμερικανών και το 70% των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να υπηρετήσει άλλη μια θητεία. Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει.

Εάν εξακολουθεί να είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις πριν στεφθεί ο υποψήφιος του κόμματος στο συνέδριο του Αυγούστου, το κύριο επιχείρημα για τον Μπάιντεν -ότι είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια σε μια δεύτερη θητεία Τραμπ- θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Η αντικατάστασή του τότε θα ήταν επικίνδυνη και θα μπορούσε να είναι χαοτική. Ο κ. Μπάιντεν θα έπρεπε να παραμερίσει οικειοθελώς, κάτι που φαίνεται απίθανο. Η Καμάλα Χάρις, η αντιπρόεδρος και πιθανός διάδοχος, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αδύναμος υποψήφιος.

Ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα θα ήταν οι Δημοκρατικοί να διοργανώσουν έναν διαγωνισμό ταλέντων στο συνέδριο. Ο κίνδυνος είναι ότι οι υποψήφιοι θα συρθούν προς τα αριστερά για να ευχαριστήσουν ένα κοινό ακτιβιστών. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν τα μεγαλοστελέχη του κόμματος να συμβιβαστούν με έναν νεαρό κυβερνήτη όπως η Γκρέτσεν Γουίτμερ στο Μίσιγκαν ή ένας χαρισματικός ομιλητής όπως ο γερουσιαστής Ραφαέλ Γουόρνοκ της Τζόρτζια. Στη συνέχεια, θα είχαν μόλις δύο μήνες για την προεκλογική εκστρατεία.

Μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτο οι εκλογές του 2024 να είναι μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ. Αλλά δεδομένων των πιθανοτήτων, υπάρχει περισσότερη αβεβαιότητα από ό,τι φαντάζεστε” καταλήγει το άρθρου του Economist.

Σχετικά Άρθρα