Έρευνα/ Γιατί πληρώνουμε πολύ ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη ακόμα και προϊόντα που παράγουμε στην Ελλάδα;- Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί και οι μελέτες

 Έρευνα/ Γιατί πληρώνουμε πολύ ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη ακόμα και προϊόντα που παράγουμε στην Ελλάδα;- Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί και οι μελέτες

Πώς εξηγείται λαχανικά ή φρούτα ή λάδι, προϊόντα που παράγουμε στην Ελλάδα, να είναι στη χώρα μας πιο ακριβά έως πολύ πιο ακριβά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν τα παράγουν; Ας δούμε τα επίσημα στοιχεία: Στην Ελλάδα, το Δεκέμβριο, τα τρόφιμα ακρίβυναν περισσότερο απ’ όσο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πλην Μάλτας), ήτοι 8,9% καθ΄ημάς έναντι 6% μέσου ευρωπαϊκού όρου. Η καταγραφή, με παράθεση στοιχείων της Eurostat, από το ενημερωτικό newsletter KREPORT έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και επιβεβαιώνει πως τα κατά καιρούς κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας δεν έχουν αποδώσει και ότι η αγορά κινείται ασύδοτα.

Μπορεί η κοινή γνώμη να “απασχολείται” από την υπόθεση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες πρωτίστως ενδιαφέρονται και ανησυχούν για τις ανατιμήσεις και για την συνακόλουθη συρρίκνωση του εισοδήματος. Το κυβερνητικό επιχείρημα περί “εισαγόμενου πληθωρισμού” έχει πλέον ατροφήσει και αναγκάζει και τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτον τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να μιλούν για “πληθωρισμό απληστίας”.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά:

Η διαφορά τιμών: Τα φρούτα ακρίβυναν 14,9% έναντι 10% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη. Το ελαιόλαδο 58,5% -η δεύτερη μεγαλύτερη ανατίμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα λαχανικά είχαμε την τέταρτη υψηλότερη ανατίμηση μεταξύ των 27 χωρών, 13,7& έναντι 9,6% μέσου ευρωπαϊκού όρου. Τα ψάρια ακρίβυναν πάνω από δύο φορές περισσότερο από το μέσο όρο των 27, ήτοι 8,4% καθ’ ημάς έναντι 4%. Και το κρέας σημείωσε την τρίτη υψηλότερη ανατίμηση, 6,5% έναντι 4,2% κατά μέσο όρο στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Κι όμως, στην Ελλάδα, τα εισοδήματα είναι πολύ μικρότερα:

Η διαφορά μισθών: Το 2022, ο μέσος ετήσιος μικτός μισθός στη χώρα μας ήταν 16.000 ευρώ, η Ελλάδα ήταν στην 24η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ο μέσος ετήσιος μισθός ήταν 32.300 ευρώ, και στην τελευταία θέση των 20 της Ευρωζώνης όπου ο μέσος ετήσιος μισθός ήταν 35.200 ευρώ. Η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού στην Ελλάδα ήταν στο 56,9% του μέσου μισθού της Ευρωζώνης -δηλαδή, η μακράν μικρότερη. Η παραγωγικότητα της εργασίας το 2022 ήταν αυξημένη 2,6% συγκριτικά με το 2019, ενώ οι πραγματικοί μισθοί ήταν μειωμένοι κατά 1,8%.

Δείτε την τελευταία μελέτη της EUROBANK για την εξέλιξη των μισθών και τις διαφορές με την υπόλοιπη Ευρώπη

Η διαφορά κερδών: Έτσι, ενώ οι μισθοί αποτελούσαν μόλις το 27% του ΑΕΠ το 2022, το δεύτερο μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ, τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και ελεύθερα επαγγέλματα ήταν το 52,2% του ΑΕΠ -τρίτο υψηλότερο ποσοστό στους 27 της ΕΕ (μ.ό. 37,2%), δεύτερο μεγαλύτερο στους 20 της Ευρωζώνης (μ.ό. 37,4%).

Το KREPORT καταλήγει σε μία εξήγηση για όλα αυτά. Μία ερμηνεία είναι ότι στην Ελλάδα, όπου είναι πολύ ισχνός ο υγιής ανταγωνισμός, στην «αγορά των κολλητών», μεγάλο μέρος του εισαγωγικού εμπορίου, μεταποίησης και χονδρεμπορίου, έχουν (κακο)μάθει να δουλεύουν με ποσοστά κέρδους, που ανάλογά τους δεν συναντάς σε άλλη ευρωπαϊκή αγορά, μεγάλη ή μικρή ή μικρότερη από την ελληνική. Εξ ου και α περί πληθωρισμού της απληστίας.

Σχετικά Άρθρα