Φαρμακεία/Εμβόλια covid: Άγρια κόντρα, στα 5 ευρώ το κόστος-Βαλτάς στο libre: Εφαρμόζεται σε πολλές χώρες

 Φαρμακεία/Εμβόλια covid: Άγρια κόντρα, στα 5 ευρώ το κόστος-Βαλτάς στο libre: Εφαρμόζεται σε πολλές χώρες

Ένα από τα πρώτα θέματα που έθεσε προς άμεση διερεύνηση και υλοποίηση ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν ο εμβολιασμός των πολιτών έναντι της Covid-19 και στα φαρμακεία, προς διευκόλυνση κάποιων ομάδων πολιτών που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα, με γνώμονα πάντα την ενίσχυση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για την όσο το δυνατόν καλύτερη ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Αυτό συνέβη πριν ακριβώς μία εβδομάδα και από τότε πολλά γράφονται και λέγονται καθημερινά στη νέα κόντρα που ανοίγει μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών, στην οποία αναμένεται να δούμε πολλά ακόμα επεισόδια, ανάλογα με την προηγούμενη κόντρα για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς.

Από τη μεριά τους, οι φαρμακοποιοί υπενθυμίζουν την αποτελεσματική συμβολή τους στην πανδημία με τη διενέργεια rapid test, την ενίσχυση του αντιγριπικού εμβολιασμού, αλλά και την εμπιστοσύνη του κοινού που έχουν κατακτήσει, ενώ δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν τη σχετική θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και δεν έχουν άδικο.

Από την άλλη, οι γιατροί εκφράζουν την (πάγια) αντίθεσή τους στη διενέργεια ιατρικών πράξεων στα φαρμακεία. Το ίδιο συνέβη στην πανδημία, για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και τώρα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Ήδη, χτες (16/1|), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με το θέμα της διενέργειας covid εμβολιασμών από τα φαρμακεία, θέτει σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν τόσο με την ασφάλεια των εμβολιασμών, όσο και με ζητήματα οικονομικής φύσεως, επισημαίνοντας επίσης ότι: «είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας οι μόνοι εμβολιασμοί που διενεργούνται απρόσκοπτα και επιτυχώς, ως προς την ευρύτητα και την έγκαιρη διενέργεια, είναι όσοι βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη των ιατρών».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας υπάρχει πρόβλεψη οι πολίτες να πληρώνουν 5 ευρώ στον φαρμακοποιό για τη διενέργεια του εμβολίου, όταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μπορούσαν να το κάνουν δωρεάν σε ιδιώτη γιατρό

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον κ. Γεωργιάδη (στην ενημέρωση των συντακτών στο υπουργείο Υγείας) ότι διερευνώνται οι προϋποθέσεις ώστε να γίνεται ο εμβολιασμός έναντι της Covid και στα φαρμακεία, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τους οποίους συζήτησε και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εμβολιασμοί σε ιατρεία και φαρμακεία

Δεχόμενος βροχή από ερωτήματα, ο Υπουργός Υγείας είπε το πρωί στον Ant1 ότι «Σε πολλές χώρες το εμβόλιο κατά του κορονοϊού γίνεται και στα φαρμακεία. Δεν είπα ποτέ να μην το κάνουν οι γιατροί. Εκ των ων ουκ άνευ θα το κάνουν οι γιατροί. Εγώ τους γιατρούς τους θέλω συμμάχους, όχι αντίπαλους. Δεν μπορεί να πειστεί ο πολίτης, αν ο γιατρός του λέει να μην κάνει το εμβόλιο».

«Η αρχική σκέψη είναι ότι θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν, όπως το κάνει σήμερα ο καθένας και όποιος το κάνει σε ιατρείο ή φαρμακείο να μπορεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά ένα ποσό, το ανώτερο πέντε ευρώ», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Απόστολος Βαλτάς: Τα φαρμακεία είναι εξειδικευμένοι χώροι παροχής πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Βρισκόμαστε σε διαδικασία έρευνας για το πώς θα υλοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι της covid-19 και από τα φαρμακεία», δήλωσε στο libre, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς. «Προσπαθούμε να βρούμε το διαδικαστικό πλαίσιο, καθώς δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα ο εμβολιασμός έναντι της Covid από τα φαρμακεία. Εφαρμόζεται, ήδη, σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης (στη Γαλλία, στη Δανία, στο Βέλγιο, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία), αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Αυστραλία. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των χωρών όπου ήδη εφαρμόζεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία, διερευνούμε τι θα χρειαστεί για να εφαρμοστεί και στη χώρα μας».

Σχολιάζοντας ότι και στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους να διενεργούνται ιατρικές πράξεις στα φαρμακεία, ο κ. Βαλτάς ήταν σαφής:

«Υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει ότι ορθώς γίνονται οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία! Δεν πρόκειται για κόντρα για οικονομικά οφέλη. Χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα έναντι της γρίπης και της Covid και για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε αυτήν τη στιγμή τον εμβολιασμό κατά της Covid. Οι γιατροί σε όλες τις χώρες που προανέφερα δεν έχουν εκφράσει αντίθεση για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία».

Σημαντική η συμβολή των φαρμακοποιών στην πανδημία

«Για τον φαρμακευτικό κόσμο, αυτό που προέχει είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας! Όπως συνδράμαμε, κατά την πανδημία, στη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για την Covid, όπως συνδράμουμε στον αντιγριπικό εμβολιασμό, έτσι θα γίνει και με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε, την Ελλάδα, τότε, χωρίς να κάνουν τα φαρμακεία rapid test; Μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα διαφορετικά; Μπορούσε να ανταποκριθεί το Σαββατοκύριακο που είναι κλειστά τα ιατρεία; Πώς θα μπορούσαν να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία; Σημαντικά και κρίσιμα θέματα Δημόσιας Υγείας δεν είναι σωστό να τα μπλέκουμε με συντεχνιακά συμφέροντα. Λειτουργούμε καθαρά προς όφελος του πολίτη. Σε δύσκολες συγκυρίες, θα πρέπει τα συστήματα υγείας να λειτουργήσουν με όλους τους παρόχους Υγείας! Τα φαρμακεία είναι εξειδικευμένοι χώροι παροχής πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Η ανάλογη διεθνής εμπειρία

«Διεθνώς, παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη ώθηση του εμβολιασμού (όπως στη Γαλλία και στη Βρετανία) όταν μπήκε ο εμβολιασμός κατά της Covid στα φαρμακεία. Εκτοξεύτηκαν οι εμβολιασμοί! Για τις μεγάλες ηλικίες, είναι πολύ πιο περίπλοκο να πάνε σε ένα εμβολιαστικό κέντρο για τον εμβολιασμό τους, ειδικά αν μένουν σε κάποια επαρχιακή περιοχή. Διαφορετικά είναι να πάνε στο φαρμακείο της γειτονιάς σε οικείο περιβάλλον, να κάνουν εκεί τον εμβολιασμό τους».  

Ο κόσμος εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό

«Ακόμα και με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όταν ανέλαβαν τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, μέσα σε ενάμισι μήνα, έκαναν το εμβόλιο της γρίπης πάνω από 1 εκατομμύριο 800 χιλιάδες πολίτες. Αυτή είναι σημαντική συμβολή στην ανοσοποίηση του πληθυσμού. Φέτος, η χρονιά ήταν καλοκαιρινή. Ο κόσμος ήταν στις παραλίες έως αργά το φθινόπωρο, δεν σκεφτόταν τον εμβολιασμό. Όμως, όταν ανέλαβαν τα φαρμακεία, πείσαμε τον κόσμο ότι πρέπει να εμβολιαστεί. Είμαστε εκπαιδευμένοι να μιλάμε με τον κόσμο και ο κόσμο μας εμπιστεύεται», καταλήγει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. 

Σχετικά Άρθρα