Γάμοι ομόφυλων: Εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για άμεση κατάθεση του ν/σ χωρίς κομματική πειθαρχία – Τι υποστηρίζουν όσοι είναι αντίθετοι

 Γάμοι ομόφυλων: Εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για άμεση κατάθεση του ν/σ χωρίς κομματική πειθαρχία – Τι υποστηρίζουν όσοι είναι αντίθετοι

Ψηλά στην μεταρρυθμιστική ατζέντα που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και στον δημόσιο διάλογο παραμένει το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην θεσμοθέτηση του νομοσχεδίου που θα προβλέπει ίσα δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί απο κορυφαία στελέχη και βουλευτές της ΝΔ.

Οι αντιδράσεις των γαλάζιων βουλευτών αφορούν κυρίως την τεκνοθεσία που απορρέει απο τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πάντως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η κοινή γνώμη είναι σχεδόν διαχασμένη όσον αφορά το γάμο των ομόφυλων ενώ στην πλειοψηφία τους οι πολίτες τάσσονται αρνητικά κατά της τεκονοθεσίας απο ομόφυλα ζευγάρια. 

Το θέμα της τεκονοθεσίας προτάσσουν κυρίως και οι βουλευτές που αντιδρούν. 

  •  Ήδη έχουν μπει στο “μικροσκόπιο” οι γαλάζιοι βουλευτές με στόχο να αποσαφινιστεί ποιοι τάσσονται υπερ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ποιοι τάσσονται κατά αλλά και ποιοι είναι οι αναποφάσιστοι.

Το πιθανότερο είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου και υπο αυτό το δεδομένο αναμένεται να έχει σειρά επαφών και ζυμώσεων για τα πείσουν κυρίως τους αναποφάσιστους βουλευτές να στηρίξουν την εν λόγο ρύθμιση. 

  • Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα η ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων φούντωσε και τα σενάρια περί ανασχηματισμού

Αναμφισβήτητα για την κυβέρνηση αποτελεί ένα “δύσκολο” νομοσχέδιο καθώς και μόνο η προαναγγελία του προκάλεσε μεγάλες αναταρράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της κυβερνώσας παράταξης.

  • Αρκετοί βουλευτές μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να το ψηφίσουν.

Έτσι, απο το Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν το κατάλληλο μομέντουμ για να το φέρουν προς ψήφιση στην Βουλή. Είθισται τα δύσκολα νομοσχέδια να έρχονται στους πρώτους μήνες της κυβερνητικής θητείας όπου ακόμα η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή και μπορεί ευκολότερα να απορροφήσει τους “κραδασμούς”.

  • Με αυτό το σκεπτικό ορισμένοι εισηγούνται προς τον πρωθυπουργό πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή άμεσα για να προλάβει η κυβέρνηση να απορροφήσει τους κραδασμούς πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ωστόσο απο την άλλη μεριά, ορισμένοι εισηγούνται πως προεραιότητα έχει η επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ στις ευρωεκλογές και αργότερα η ψήφιση του νομοσχεδίου. Το σκεπτικό τους είναι πως δεν θα πρέπει να “διαταρραχθεί” η συνοχή της παράταξης κατά την προεκλογική περίοδο. Επίσης, υποστηρίζουν πως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που δεν συμφωνεί με το γάμο των ομόφυλων θα αποδοκιμάσει τη ΝΔ στις κάλπες του Ιουνίου και εκφράζουν τον φόβο πως η συγκεκριμένη προωτοβουλία θα ρίξει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς που θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές. 

Σχετικά Άρθρα