Γάζα: Σύγχυση με τα ονόματα των ισραηλινών ομήρων – Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί η εκεχειρία

 Γάζα: Σύγχυση με τα ονόματα των ισραηλινών ομήρων – Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί η εκεχειρία

Ένα τεχνικό θέμα φαίνεται ότι προκάλεσε την αναβολή της εκεχειρίας στη Γάζα, αν πιστέψει κανείς όσα ισχυρίζονται οι Παλαιστίνιοι. Για την ακρίβεια σε «λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής» και σύγχυση με τα ονόματα των ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν οφείλεται η αναβολή της εκεχειρίας, που προβλεπόταν αρχικά για σήμερα, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιου αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως διευκρίνισε: «Το Κατάρ σε συντονισμό με τους Αιγυπτίους και τους Αμερικανούς, πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες σήμερα» την ώρα έναρξη της εκεχειρίας. Ήδη εχθές, υπήρξε «μία ανταλλαγή καταλόγων ονομάτων κρατουμένων από τα δύο στρατόπεδα μέσω των Αιγύπτιων και Καταριανών μεσολαβητών».

«Η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 ομήρους γυναίκες και παιδιά -κάτω των 19 ετών- και ταυτόχρονα 30 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν και η συμφωνία θα συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο», με φόντο το σταμάτημα των μαχών στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας και περιορισμένες υπερπτήσεις ισραηλινών αεροπλάνων στον βορρά, ανέφερε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πως «Η καθυστέρηση οφείλεται σε λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής σχετικά με τα ονόματα ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο που θα παραδοθούν».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την απόφαση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς για προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων, αυτή θα ξεκινούσε σήμερα το πρωί κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε. Όπως δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η εκεχειρία δεν θα ξεκινήσει πριν από την Παρασκευή (24/11).

Τι προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους πενήντα ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.

Η αρχική πρόταση όριζε ότι θα παραδίδονταν μέσω του Ερυθρού Σταυρού και θα οδηγούνταν στην Αίγυπτο, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, πριν τους παραλάβει η ισραηλινή πλευρά, όμως στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος, προτάθηκε «να γίνει κατ’ αρχάς μια ιατρική επίσκεψη από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού για να βεβαιωθούν για την κατάσταση της υγείας των ομήρων» και μετά μια ιατρική επίσκεψη στους άλλους άμαχους ομήρους «για να βεβαιωθουν για την κατάσταση της υγείας τους».

«Η Χαμάς είναι έτοιμη να συμφωνήσει με όλους τους μηχανισμούς που θα αποφασισθούν. Θα εφαρμόσει αυτόν που θα επιλεγεί», διαβεβαίωσε αξιωματούχος του Κατάρ όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

«Οι καταριανοί, αιγύπτιοι και αμερικανοί μεσολαβητές θα φροντίσουν για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και θα σημειώσουν αν υπάρξουν παραβιάσεις. Αυτοί θα είναι οι εγγυητές της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας και των συνομιλιών για να φθάσουμε σ’ αυτή».

Το Κατάρ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται «με θετικό τρόπο» και πως η συμφωνία της εκεχειρίας «θα εφαρμοσθεί μέσα στις επόμενες ώρες».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε την 47η ημέρα του πολέμου έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948, με κάπου 1.200 νεκρούς, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με τις αρχές.Πάνω από 13.000 Παλαιστίνιοι νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Χαμάς, είπε στο Associated Press ότι επανέλαβε τη λεπτομερή καταμέτρηση των θυμάτων από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στην επικράτεια.

Ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Μεντχάτ Αμπάς, επιβεβαίωσε την επανέναρξη, λέγοντας ότι έχει καταγράψει περισσότερους από 13.000 θανάτους.

Η τελευταία καταμέτρηση βασίζεται σε ενημερωμένα στοιχεία από νοσοκομεία στο νότο και στοιχεία της 11ης Νοεμβρίου από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα. Ο πραγματικός απολογισμός, είπε, είναι πιθανότατα υψηλότερος.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι άλλοι 6.000 άνθρωποι έχουν αναφερθεί αγνοούμενοι και φοβούνται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Το υπουργείο Υγείας είχε σταματήσει να ενημερώνει τα στοιχεία του στις 11 Νοεμβρίου μετά τη διακοπή της πρόσβασης και της επικοινωνίας στη βόρεια Γάζα .

Σχετικά Άρθρα