Επιστολή G7 σε Ισραήλ: Συμμορφωθείτε με το διεθνές δίκαιο-Δεν υπέγραψαν οι ΗΠΑ

 Επιστολή G7 σε Ισραήλ: Συμμορφωθείτε με το διεθνές δίκαιο-Δεν υπέγραψαν οι ΗΠΑ

Να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο στη Γάζα και να αντιμετωπίσει την καταστροφική ανθρωπιστική κρίση καλούν το Ισραήλ με επιστολή τους προς την ισραηλινή κυβέρνηση χώρες της G7, σύμφωνα με το Reuters. Όλες οι χώρες που ανήκουν στην G7 εκτός από τις ΗΠΑ, υπογράφουν την επιστολή, μαζί με την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Η πεντασέλιδη επιστολή έρχεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν χερσαία εισβολή στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για την εξάλειψη της Χαμάς, παρά τις προειδοποιήσεις ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές απώλειες σε μια περιοχή όπου έχουν βρει καταφύγιο οι εκτοπισμένοι άμαχοι.

«Κατά την άσκηση του δικαιώματός του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει η επιστολή που είδε το Reuters. Παράλληλα, οι υπογράφοντες της επιστολής επαναλαμβάνουν την «αγανάκτησή» τους για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ αρνείται ότι μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια και λέει ότι πρέπει να εξαλείψει τη Χαμάς για τη δική του προστασία.

Σύμφωνα με το Reuters, τα δυτικά κράτη δηλώνουν αντίθετα σε «μια στρατιωτική επιχείρηση πλήρους κλίμακας στη Ράφα» και κάλεσαν το Ισραήλ να αφήσει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον πληθυσμό «μέσω όλων των σχετικών σημείων διέλευσης, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της Ράφας».

Το Reuters αναφέρει ότι στην επιστολή αναγνωρίζεται στο Ισραήλ ότι έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της άδειας περισσότερων φορτηγών βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, της επαναλειτουργίας της διέλευσης Ερέζ στη βόρεια Γάζα και της προσωρινής χρήσης του λιμανιού Ασντότ στο νότιο Ισραήλ.

Ωστόσο, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας για μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», διευκολύνοντας περαιτέρω τις εκκενώσεις και την παροχή «ηλεκτρισμού, νερού και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών».

Διαδηλώτρια διέκοψε την απολογία του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Επεισοδιακή ήταν η απολογία του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την διαδικασία να διακόπτεται προσωρινά μετά από παρέμβασης διαδηλώτριας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της θέσης του Ισραήλ από το βήμα του Δικαστηρίου και ενώ η δικηγόρος Tamar Kaplan Tourgeman υποστήριζε ότι η υπόθεση γενοκτονίας είναι «σε πλήρη διάσταση» με την πραγματικότητα, μια διαδηλώτρια φώναζε «ψεύτες» προς την ισραηλινή πλευρά.

Στη συνέχεια, η γυναίκα απομακρύνθηκε από την ασφάλεια του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ οδηγήθηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου με κατηγορίες για γενοκτονίας εις βάρος των Παλαιστίνιων μετά από προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Τι υποστήριξε κατά την ακρόαση το Ισραήλ

«Η Νότια Αφρική παρουσιάζει στο δικαστήριο για τέταρτη φορά μια εικόνα σε πλήρη διάσταση με τα γεγονότα και τις περιστάσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γκίλαντ Νόαμ, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χάγη. «Ένας τραγικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, όμως δεν υπάρχει γενοκτονία».

«(Η υπόθεση) είναι μια παρωδία της ειδεχθούς κατηγορίας της γενοκτονίας», είπε ο Νόαμ.

Την αποκάλεσε «αισχρή εκμετάλλευση της πιο ιερής συνθήκης», αναφερόμενος στη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη γενοκτονία και συμφωνήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα των Ευρωπαίων Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ είπε ακόμη πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ δεν έχουν στόχο αμάχους, αλλά τρομοκράτες της Χαμάς που χρησιμοποιούν τη Ράφα ως προπύργιο και έχουν συστήματα σηράγγων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ομήρων και μαχητών εκτός της Γάζας.

Τα παραδείγματα φερόμενων παραβιάσεων από το Ισραήλ, που έφερε η Νότια Αφρική, δεν “συνιστούν απόδειξη μιας πολιτικής παράνομης συμπεριφοράς, πολύ περισσότερο μιας πολιτικής γενοκτονίας”, είπε. Μια διαταγή στο Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του θα καταδίκαζε τους εναπομείναντες ομήρους στη Γάζα στον θάνατο, είπε ο Νόαμ.

Πριν από την παρουσίαση των επιχειρημάτων του Ισραήλ, δεκάδες διαδηλωτές υπέρ του Ισραήλ συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο δείχνοντας φωτογραφίες ομήρων που συνέλαβαν οι μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απαιτώντας την απελευθέρωσή τους.

Η νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής υποστήριξε πως η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση αποτελεί τμήμα ενός σχεδίου γενοκτονίας με σκοπό την καταστροφή του παλαιστινιακού λαού.

Σχετικά Άρθρα