Απίστευτος καύσωνας στην Κρήτη -Που έγραψε το θερμόμετρο 37,6°C

 Απίστευτος καύσωνας στην Κρήτη -Που έγραψε το θερμόμετρο 37,6°C

Σε ρυθμούς καύσωνα κινείται η Κρήτη, με τη θερμοκρασία να θυμίζει Ιούλιο εξαιτίας των συνθηκών που προκάλεσε η αφρικανική σκόνη. Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην Κρήτη με τη μέγιστη να φτάνει τους 37,6 βαθμούς Κελσίου, είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του πεδίου ροής των ανέμων με την πολύπλοκη τοπογραφία του νησιού, η οποία προκάλεσε σημαντικές τοπικές διαφοροποιήσεις κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα, στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης (Λασίθι) όπου το πεδίο των ανέμων ήταν ισχυρότερο, καταγράφονται θερμοκρασίες από τους 34°C για περισσότερες από 6 ώρες (π.χ. μετεωρολογικός σταθμός Νεάπολης Λασιθίου), ενώ στις κεντρονότιες περιοχές που το πεδίο των ανέμων ήταν λιγότερα ισχυρό, οι υψηλές θερμοκρασίες διήρκησαν μικρότερο χρονικό διάστημα (π.χ. μετεωρολογικός σταθμός Μοιρών Ηρακλείου). 

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Νεάπολη Λασιθίου με 37,6 °C όπου επικράτησαν συνθήκες καύσωνα, 

Αναλυτικά οι 8 υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες το μεσημέρι της Παρασκευής:

Σχετικά Άρθρα