Μέση Ανατολή:Έντονη διπλωματική κινητικότητα – Πληροφορίες για επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ – Συνομιλίες Μητσοτάκη Ερντογάν και Νετανιάχου Πούτιν

 Μέση Ανατολή:Έντονη διπλωματική κινητικότητα – Πληροφορίες για επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ – Συνομιλίες Μητσοτάκη Ερντογάν και Νετανιάχου Πούτιν

Διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ενώ πυκνώνουν οι πληροφορίες για σειρά επισκέψεων στο Ισραήλ, με προεξάρχουσα αυτή του αμερικανού προέδρου. Ο Τζο Μπάιντεν ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στο Κολοράντο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, εν μέσω αναφορών σε μέσα ενημέρωσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να επισκεφτεί το Ισραήλ μέσα στην εβδομάδα.

Ο Μπάιντεν θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον για να «λάβει μέρος σε συναντήσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας», αναφέρει σε σύντομο δελτίο τύπου η αμερικανική προεδρία.

  • Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη σύρραξη ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χαμάς. Η είδηση έγινε γνωστή από το γραφείο του Νετανιάχου χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα Αθήνα και Άγκυρα, Μητσοτάκης και Ερντογάν, ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας σε μια προσπάθεια συντονισμού ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και να συμβάλλουν ώστε να αποφευχθεί εξάπλωση της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να επισκεφθεί το Ισραήλ στο πλαίσιο διπλωματικής εξέλιξης. Ο κ. Μητσοτάκης είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, ενώ αύριο μεταβαίνει στην περιοχή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Τουρκίας

«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και πολλές ανησυχητικές εξελίξεις, ιδίως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Ακόμα, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί αυτή η συγκρουσιακή διαδικασία, η οποία μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει, επίσης, να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός από τη διατήρηση της ειρήνης και να δώσουν έναν μήνυμα στον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση και ότι θα ήταν σωστό να ληφθούν μέτρα που θα μειώνουν τις αντιδράσεις αντί να τις αυξάνουν το συντομότερο δυνατό».

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο των διπλωατικών εξελίξεων ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του κύριο Ριάντ Αλ Μαλίκι.

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο πέντε σημείων για τη διαχείριση της κρίσης, που παρουσίασε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ και κρατών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με το οποίο συντάχθηκε ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, δίνοντας έμφαση στη ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και προστασίας των αμάχων. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν για την ανάγκη να αποτραπεί κλιμάκωση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο και συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Γιατί καθυστερεί η χερσαία επέμβαση

Όσον αφορά στην καθυστέρηση της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, σε ανάλυσή της η The Jerusalem Post , αναφέρει ότι ένας παράγοντας ήταν η αυξανόμενη ανησυχία ότι η Χεζμπολάχ περιμένει τη στιγμή που οι περισσότερες χερσαίες δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού θα είναι δεσμευμένες στον νότο της Γάζας, ώστε να ανοίξουν ένα πλήρες μέτωπο στον Βορρά.

Άλλος παράγοντας το γεγονός ότι ο IDF δεν έχει κάνει κάτι παρόμοι εδώ και δεκαετίες, και κατά συνέπεια χρειάζεται χρόνο κι όχι βιασύνη για την προετοιμασία.

Σχετικά Άρθρα