Γιάννης Ιωαννίδης: Αποχαιρετούμε τον άνθρωπο που έκανε το μπάσκετ “Εθνική υπόθεση”

 Γιάννης Ιωαννίδης: Αποχαιρετούμε τον άνθρωπο που έκανε το μπάσκετ “Εθνική υπόθεση”

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο «ξανθός» της χρυσής εποχής του ελληνικού μπάσκετ, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του ως παρακαταθήκη ένα μεγάλο έργο ως προπονητής του Άρη, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ αλλά και της Εθνικής Ελλάδος. Τον χαρακτήριζαν η σκληρή δουλειά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του. Πάθος ακόμα και παράτολμο ή παράταιρο για την ομάδα που προπονούσε. Ένα κράμα ταλέντου, πάθους, αφοσίωσης, αγάπης για την δουλειά, επιμονής, εξυπνάδας, ιδιαιτερότητας, μαχητικότητας, ξεροκεφαλιάς. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή.

Είχε την τύχη να έχει στον μεγάλο Άρη της δεκαετίας του ’80 τους Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη αλλά και χωρίς αυτούς κατάφερε να αναμορφώσει τον μπασκετικό Ολυμπιακό, κατά τη δεκαετία του ’90.

Οι τίτλοι του λένε πολλά:

  • 12 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 8 με τον Άρη (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 4 με τον Ολυμπιακό (1993, 1994, 1995, 1996).
  • 6 Κύπελλα Ελλάδας: 5 με τον Άρη (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και 1 με τον Ολυμπιακό (1994).
  • Επίσης κατέκτησε 3 φορές τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας (Άρης το 1984, Ολυμπιακός το 1992 και ΑΕΚ το 1997), ενώ υπήρξε 2 φορές φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας (Άρης το 1984 και ΑΕΚ το 1998).

Υπήρξε ένας γνήσιος μπασκετικός με αγάπη για το καλό του αθλήματος κάτι που του αναγνώριζαν φίλοι και αντίπαλοι.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε γράφει την αυτοβιογραφία του με την βοήθεια των δημοσιογράφων Βασίλη Σκουντή και Δημήτρη Καρύδα αλλά δεν εκδόθηκε έως σήμερα. Κατέκτησε την μία κορυφή μετά την άλλη και άφησε μεγάλη υπογραφή στο μπάσκετ, στο άθλημα που και ο ίδιος έβαλε το λιθαράκι του για να το λατρέψουμε.

Απο χθες όλο το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί για τον θάνατο του ενός από αυτούς που καθόρισαν το άθλημα στην Ελλάδα και έκαναν πολλούς να το αγαπήσουν.

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, όπως και απλοί καθημερινοί πολίτες, απηύθυναν σήμερα (4.10.2023) τα συλλυπητήριά τους και αποχαιρέτησαν τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλη του αγάπη ήταν το μπάσκετ, με το οποίο ασχολήθηκε από τα παιδικά του χρόνια, με αποτέλεσμα στα 15 του να αγωνίζεται βασικός στην ομάδα του Άρη στη θέση του πλέι μέικερ, μέχρι να καθοδηγήσει από το πόστο του προπονητή τους κιτρινόμαυρους σε συνεχόμενες επιτυχίες.

Ήταν, επίσης, πτυχιούχος Γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και είχε εργαστεί ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα.

Στην πολιτική, υπήρξε βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2015 και διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού στην δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού» στη κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Του έχουν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS.

Ο τιμητικός αυτός τίτλος απονέμεται σε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που υπηρέτησαν με το έργο και τη ζωή τους τις Αξίες του Ελληνισμού, καθώς και σε υψηλά πολιτικά πρόσωπα και αρχηγούς κρατών, όπως στον Τάσο Παπαδόπουλο, στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Νικολά Σαρκοζί.

Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης καριέρας του, ο Γιάννης Ιωαννίδης «σήκωσε» 12 πρωταθλήματα6 Κύπελλα ενώ έχει παρουσίες και σε Final Four της Ευρωλίγκας.

Παραμένει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος που κρατάει το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας, έχοντας έναν παραπάνω από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, καθώς και των περισσότερων νικών σε αγώνες πρωταθλήματος (418 νίκες).

Γι’ αυτό είναι ο άνθρωπος με μια από τις πιο σημαντικές σφραγίδες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, γιατί έκανε τις Πέμπτες των φιλάθλων ξεχωριστές και γιατί με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του και τη μπασκετική ευφυία του «έγιναν όλοι Άρης».

Σχετικά Άρθρα