Το κρίσιμο “δείγμα προθέσεων” Κασσελάκη- εφόσον εκλεγεί: Η θέση του προέδρου της Κ.Ο

 Το κρίσιμο “δείγμα προθέσεων” Κασσελάκη- εφόσον εκλεγεί: Η θέση του προέδρου της Κ.Ο

Λίγες ώρες μετά την νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στον α’ γύρο της εκλογικής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είδαν το φως σενάρια για την πιθανότητα να βρεθεί με by pass στην Βουλή. Το γεγονός ότι ως 9ος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν είναι βουλευτής θεωρήθηκε από αρκετούς -και αναμφίβολα είναι- μειονέκτημά του εφόσον εκλεγεί αρχηγός.

Τα σενάρια αυτά είναι μάλλον ουτοπικά διότι προϋποθέτουν πώς δεν θα παραιτηθεί μόνο ένας από τους τρεις βουλευτές Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ –Όθων Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελος Αποστολάκης– αλλά και οι υπόλοιποι πέντε επιλαχόντες, ώστε έτσι να πάρει την έδρα ο ένατος κατά σειρά. Ακόμα, όμως, και ο εσχάτως “υπαρχηγός” του κ. Κασσελάκη, ναύαρχος Αποστολάκης (που τον συνόδευσε με το φουσκωτό του στην Μακρόνησο)΄να δεχθεί να παραχωρήσει την θέση του, απαιτείται να παραιτηθούν και όλοι/ όλες από την θέση τέσσερα μέχρι την θέση οκτώ. Πολλών τα βλέμματα στράφηκαν στον εκλεγέντα εκ των ομογενών καθηγητή του Χάρβαρντ κ. Ηλιόπουλο, δύσκολα όμως θα δεχόταν κάτι τέτοιο, το ίδιο είναι σφόδρα πιθανό ότι θα συμβεί με την Έλενα Ακρίτα, παρότι η ίδια σε ανύποπτο χρόνο είχε προτείνει τον υποψήφιο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την θέση του υποψηφίου για τον δήμο Αθηναίων.

Όσα δε ακούστηκαν ότι αρκεί μόνο η παραίτηση Ηλιόπουλου ώστε ο κ. Κασσελάκης να βρεθεί στη Βουλή ως επιλαχών ομογενής είναι ανυπόστατα και εκτός πλαισίου εκλογικού νόμου και Συντάγματος.

Εφόσον, λοιπόν, δεν βρεθεί “παράθυρο” -μάλλον απίθανο να βρεθεί-, ο Στέφανος Κασσελάκης (εφόσον εκλεγεί στον β΄ γύρο) θα είναι ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χωρίς να είναι βουλευτής. Οι αναλογίες που διατυπώνονται με την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από το κοινοβούλιο μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν λογική. Αφενός γιατί το διάστημα κοινοβουλευτικής απουσίας του κ. Ανδρουλάκη ήταν μόνο 17 μήνες, αφετέρου επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τις επόμενες εθνικές εκλογές σε περίπου τέσσερα χρόνια και με τον κεντρικό θεσμικά ρόλο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η απουσία του αρχηγού του από την Βουλή είναι κομβική. Ως εκ τούτου, θα προκύψει μετ’ επιτάσεως το ερώτημα: ποιός ή ποιά θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση και τον νέο αρχηγό στην Βουλή;

Ποιός ή ποιά θα αντιπαρατίθεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και θα δίνει τον τόνο στις συζητήσεις στην ολομέλεια;

Αυτό ίσως αποτελέσει και το πρώτο δείγμα προθέσεων του Στέφανου Κασσελάκη, εφόσον εκλεγεί αρχηγός. Και απ΄ αυτό θα εξαρτηθούν πολλά για τις εσωκομματικές ισορροπίες, ακόμα και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Οι επιλογές που ακούγονται ότι επεξεργάζεται το επιτελείο Κασσελάκη είναι οι εξης:

-Να ορίσει πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον μεγάλο υποστηρικτή του Παύλο Πολάκη. Σε αυτόν οφείλει το ότι βρέθηκε στην Ελλάδα, αυτός τον πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, και σε αυτόν οφείλει την υποδομή στον κομματικό μηχανισμό και την αρχική ώθηση στην υποψηφιότητά του. Μία τέτοια επιλογή, ωστόσο, είναι σαφές πως οδηγεί σε “βαβέλ” και πιθανότατα διάσπαση.

Να επιλέξει ένα άλμα ενότητας και να προτείνει στην Έφη Αχτσιόγλου -εάν εκείνη είναι δεύτερη- να αναλάβει την προεδρία της Κ.Ο και την εκπροσώπηση στην Βουλή. Προφανώς με σεβασμό της νέας ιεραρχίας και, ίσως, μέσω μιας ενοποίησης επιτελείων. Θα είναι μια τολμηρή κίνηση ενσωμάτωσης, με κινδύνους, ωστόσο, για την δημιουργία εντυπώσεων “διαρχίας”. Εάν της προταθεί κάτι τέτοιο και αρνηθεί, αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη μιας οιονεί διάσπασης.

Να διαλέξει την ενδιάμεση και πιο ασφαλή λύση του να ζητήσει να παραμείνει ο ενωτικός, συμπαθής, συγκροτημένος και επιτυχημένος Σωκράτης Φάμελλος στην προεδρία της Κ.Ο. Η λύση αυτή θα έλυνε αρκετά προβλήματα…

Φυσικά, η επιλογή ενός άλλου βουλευτή – εξ αυτών που τον υποστήριξαν- θα ήταν λύση χαμηλού ειδικού βάρους.

Σχετικά Άρθρα